szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A tegnapi két gyógyszeripari gyorsjelentés után a mai három is jobb lett...

A tegnapi két gyógyszeripari gyorsjelentés után a mai három is jobb lett annál, amit az elemzők vártak. A második negyedévben a GSK – árbevétel alapján – megelőzte az eddigi világelső Pfizert, de a Wyeth akvizíciónak köszönhetően minden bizonnyal marad a sorrend a globális gyógyszerpiacon.

Sertésinfluenza és a gyenge font

Az egy esztendővel korábbinál nyolcadával magasabb második negyedéves nyereségről számolt be a világ – 2008-as forgalmi adatok alapján - második legnagyobb gyógyszeripar vállalatának számító brit GlaxoSmithKline (GSK). A társaság 1,44 milliárd fontos (2,36 milliárd dolláros) adózott eredményt realizált az április és június közötti időszakban szemben az egy évvel korábbi 1,29 milliárddal. A bizonyos egyszeri tételek nélküli profit részvényenként 31 penny volt, a Bloomberg elemzői 30 pennyt vártak.

Megugrott a társaság árbevétele is köszönhetően az árfolyamok kedvező alakulásának. A font gyengülése a dollárhoz képest túlkompenzálta az egyes termékek – mint például a Lamictal epilepszia, illetve az Imitrex migrén elleni szerek - generikus változatainak piacra dobása miatti bevételkiesést, s így a forgalom 15 százalékkal 6,75 milliárd fontra (12,5 milliárd dollárra) ugrott.

Megdobta az árbevételt a sertésinfluenza-járvány veszélye is. Andrew Witty vezérigazgató már májusban jelezte, hogy jelentős állami megrendelésekre számít mind a kór kezelésére alkalmas Relenza, mind a vírus megelőzésére használt oltóanyag esetében, s várakozásai nem is voltak hiábavalóak: az egy negyedévvel korábbi 3 milliót követően ezúttal 60 milliót hozott a két készítmény.

Nagyobb nyereséget vár a Pfizer

Bár a Glaxohoz hasonlóan a világ – tavalyi adatok alapján – vezető gyógyszergyártója is az elemzői várakozásokat meghaladó nyereségről számolt be, az amerikai Pfizer árbevétele azonban esett az erős dollár miatt. A társaság forgalma 9,4 százalékkal maradt el az egy esztendővel korábbitól a második negyedévben, s így mindössze 11 milliárd dollárra rúgott, ez pedig kevesebb, mint a GSK-é.

Más kérdés, hogy ettől függetlenül egyelőre nagy valószínűség szerint nem lesz trónfosztás a globális gyógyszerpiacon, a Pfizer ugyanis januárban jelentette be, hogy megveszi szintén amerikai konkurensét, a Wyeth-et. A társaság akkor arról számolt be, hogy az ügylet értéke eléri a 68 milliárd dollárt, amivel ez mindenidők harmadik legnagyobb gyógyszeripari akvizíciója. A Pfizer a vételárat készpénzben is részvényekben egyenlíti ki: a megállapodás szerint minden Wyeth papírért 33 dollárt és 0,985 Pfizer részvényt adnak. A világ vezető gyógyszergyártója az ügylet finanszírozásához 22,5 milliárd dolláros bankhitelt vett fel.

A Pfizer nyeresége egyébként 2,26 milliárd dollárra rúgott a második negyedévben, ez 19 százalékos visszaesést jelent. Az egyszeri tételek nélküli profit papíronként 48 cent volt, 1 centtel több, az elemzők által jósoltnál. A jó hírek azonban ezzel nem értek véget, Jeffrey Kindler vezérigazgató ugyanis közölte: a Pfizer idei nyeresége feltehetőleg magasabb lesz, mint azt korábban prognosztizálták. Az év elején jelzett – részvényenkénti 1,85-1,95 dolláros nyereség helyett most 1,9-2 dolláros többletet várnak.

A vezérigazgató azt is megerősítette, hogy a vállalat folytatja két éve megkezdett költségcsökkentő programját. A Pfizer 2007 óta 14 ezer alkalmazottjától vált meg, s a tervek szerint a Wyeth akvizíció lezárása után további 19 ezer embert küldenek el, amitől éves szinten 2 milliárd dolláros megtakarítást várnak 2011-től.

Eli Lilly: nem esett le a befektetők vércukorszintje

Bármily meglepő a várakozásoknál jobb eredményről számolt be a szintén a világ egyik legnagyobb gyógyszer-gyártójának számító Eli Lilly is. Az inzulingyártás területén globális vezetőnek számító társaság második negyedéves adózott eredménye 1,16 milliárd dollár volt, 21 százalékkal magasabb a 2008 hasonló időszakában mértnél. Az egyszeri tételek nélküli profit részvényenként 1,12 dollárra rúg, ez 10 százalékkal több, a Bloomberg elemzői konszenzusánál.

Emelkedett a társaság árbevétele is: az április és június közötti három hónapban realizált 5,29 milliárd dolláros forgalom 140 millióval haladja meg az előző év hasonló időszakában mértet.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk