szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Negyvenről 72-re emelkedett a magyarországi cégek száma a kelet-közép-európai...

Negyvenről 72-re emelkedett a magyarországi cégek száma a kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb árbevételű vállalatát rangsoroló toplistán – derül ki a Coface Hungary és a Manager Magazin felméréséből. A magyar mellett a bolgár, horvát, lett, litván és ukrán cégek száma nőtt a listán, míg a cseh, lengyel, román, szerb és szlovák vállalatok közül kevesebb került be a régiós élmezőnybe, mint tavaly.

A lap egyébként a Coface Hungary közreműködésével harmadik alkalommal teszi közzé a az 500 legnagyobb kelet-közép-európai cég listáját, amely az új Európa 13 államából közli a legnagyobb cégek rangsorát. A lista összeállítása során Kulcsfontosságúak az eladásokból származó bevételek, de a nyereség és a foglalkoztatottak számának alakulása is.

A lengyelek delegálták a legtöbb céget
©

A válság hatása még nem érződött…

A válság előtti állapotot mutatja, hogy tavaly jelentősen, mintegy 9 százalékkal bővült az 500 legnagyobb kelet-közép-európai cég összesített árbevétele. Míg 2007-ben a legdinamikusabb növekedést a lengyel, a lett és a szlovák cégek mutatták, tavaly a lett, a litván, a horvát és magyar vállalatok árbevétele fejlődött ugrásszerűen.

A Top 500-as listán a válság nyomán elindult az átrendeződés. Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója szerint az elemzés jól mutatja, hogy vannak kiemelkedő cégek a hazai vállalatok körében is. Márpedig legnagyobb árbevételű kelet-közép-európai vállalat közül már 72 hazai, ezzel Magyarország a negyedikről a harmadik helyre lépett előre a Top 500-as listán lévő cégek számát tekintve.

Magyar élvonal – Top tíz magyar vállalat

 A top 500-as lista 72 magyar cégéből tizenhárom található az első százban, tíz az első ötven között, míg a Top10-be két magyar cég került be, a Mol és az Audi. Őket az E.On  Földgázkereskedelmi Zrt. követi, amely a magyar harmadik helyet szerezte meg, összesítésben pedig a huszonkettedik a régióban.  Az első tíz magyar vállalat között villamos- energetikai (MVM), elektronikai (Samsung), kereskedelmi cég is található (Tesco Global Áruházak).

©

Tovább már nem bővül a kör?

A Coface elemzésében kifejtette: közel 20 éve  figyelik a hazai vállalkozásokat, sajnos nincsenek sokan, akik huzamosabb ideig is képesek szinten tartani üzletmenetüket, sőt még fejlődni is tudnak. Ezek a cégek azok, akik évek óta képviselik hazánkat a nemzetközi piacokon és megfelelő tőkeerővel és komoly piaci pozíciókkal rendelkeznek Sikereik oka szemlátomást az innováció, a cégvezetés szaktudása, a felkészültség, a piac alapos ismerete. Tekintettel arra, hogy a top 500-as listán képviselt hazai vállatok egy eléggé stabil körnek  tekinthető sajnos nem várható hogy a kör bővülne, hiszen a hazai vállalatok többsége más dimenzióban működik és a pénzügyi stabilitásuk meglehetősen bizonytalan.

A hazai ipar mára a nyugat-európai, illetve nemzetközi cégek leányvállalataivá alakult. Ez nem tisztán összeszerelő tevékenységet jelent, van, ahol jelentős hozzáadott érték is megjelenik. Ám ezeknek a társaságoknak a magyar beszállítói köre még mindig alacsony. Azt adottságnak vehetjük, hogy ez az ipar ezekben a kezekben van, és így fog működni, és nagyjából így integrálódott az európai, illetve elsősorban a német gazdaságba, hiszen a magyar export 30 százaléka oda megy. 

Felszámolási rekord jöhet

A korábban jósoltnál nagyobb mértékű világgazdasági visszaesésre számít a Coface a 2007 és 2009 közötti időszakban és Magyarországon nem reménykedhetünk gyors talpra állásban. Dercze Zoltán szerint a legújabb minősítéseket hasznosak, bár ezek minősítések csak pillanatnyi állapotot mutatnak, a gazdasági szereplők helyzete azonban folyamatosan változik.

A kockázatok felmérése nemcsak belföldi értékesítésnél ajánlott, hanem különösen fontos a nemzetközi piacokra való kilépéskor ugyanis ezek a vállatok nem rendelkeznek azzal a piaci ismerettel, amely birtokában megszerezhetik a releváns információkat. A más piacokon való megjelenéshez nemcsak a partnervállalatokról kell pontos információval rendelkezni, hanem az országkockázatról is hiszen, makrogazdasági problémák növekedésével a vállalati kockázatok is megnövekedhetnek.

Elengedhetetlen, hogy a cégek tisztában legyenek az adott célpiacok fizetési szokásaival, valamint az egyes kereskedelmi partnerek pénzügyi helyzetével. Ha a hazai helyzetet vizsgáljuk a cégek fizetési hajlandósága egyértelműen romlott, a hazai fizetésképtelenségi adatok azt mutatják, hogy az idén rekord várható a felszámolási eljárások számát tekintve, már az első félévben 20 százalék feletti növekedés volt tapasztalható.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Újabb Hertha-játékos fertőződött meg

Újabb Hertha-játékos fertőződött meg