szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csődvédelembe menekültek azok a cégek, amelyek korában a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből váltak ki. Az átmeneti időszakban több társaságba új tulajdonos szállt be.

Korábban négy társaság vált ki a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből, az alapcéget pedig Vegyépszer Hungária Zrt.-re keresztelték. A kiváló vállalatok nagyjából tiszta lappal indulhattak, a jelentős kötelezettségállományt meghagyták a fennmaradó társaságnál.

Mindez úgy tűnik kevés volt a sikerhez, a kiváló vállalkozások mindegyike ugyanis csődöt jelentett – írja a Gazdaság.hu. Valamennyi társaság székhelye a Zala megyei iparűzési adómentes településen, Szentgyörgyvölgyben van. A Magyar Erőműépítő Kft., a Magyar Nyugat-Út Kft., az időközben nevet váltott Magyar Közép-Út Kft. és a szintén kiváló, de az eredeti nevet tovább vivő Nemzetközi Vegyépszer Zrt. mindegyike csődöt jelentett tavaly decemberben. (Szintén csődvédelembe menekült a Vegyépszer Bau Építőipari Kft., a társaság a Carpat Bau Kft. jogutódja). A társaságok többségénél a bíróság 180 nappal meghosszabbította a fizetési haladékot.

A 600 ezres jegyzett tőkével alakult Magyar Közép-út Kft. vitte az út- és autópálya-építést, valamint 836 millió forint vevőkövetelést és ugyanekkora rövid lejáratú kötelezettséget. Hasonló tőkeellátottsággal, és ugyancsak út- és autópályaépítésre alakult meg a Magyar Nyugat-Út Kft. A cég 780 millió forintot meghaladó vevőkövetelést és szállítói tartozást vihet útravalóul. Az ugyancsak 600 ezer forint jegyzett tőkével létrejött Magyar Erőműépítő Kft.-nél elektromos, híradás-technikai célú közmű építését jelölték meg főtevékenységként. A Csombok Imre vezetésével megalakult társaság 600 ezer forint követelést is örökölt a zrt.-ből.

A cégek tulajdonosi szerkezetében is jelentős változások történtek. A Magyar Nyugat-Út Kft.-be beszállt a von Holland Kereskedelmi Zrt. E társaság fő tevékenysége számítógép és irodagép nagykereskedelme, tulajdonosi struktúrája a zárt részvénytársasági forma miatt nem ismert. Az 1989-ben alapított Von Holland korábban a Budai Malomipari Kft.-nek is volt a tulajdonosa, amely az állami Magyar Fejlesztési Bank hitelével jutott a felszámolás alatt álló, 1994-ben privatizált Budai Hengermalom Kft. eszközeihez és ingatlanaihoz.

A Magyar Közép-Út Kft.-t útközben átnevezték Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft.-re, s tavaly márciustól szintén tulajdonos a Von Holland Zrt. (Románia időközben bejelentette, hogy perelni fogja a Vegyépszert el nem végzett útépítések, valamint a csak részlegesen befejezett útszakaszok megrongálódása miatt.) A Magyar Erőműépítőbe a budaörsi székhelyű Gold Capital Kft. szállt be, tulajdonrésze meghaladja az 50 százalékot. A társaság tulajdonosa Bámer Imre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!