szerző:
hvg.hu

A balatonfenyvesi CBA-üzletet működtető vállalkozó nem akar nyilatkozni, a település jegyzője – aki kiadta az engedélyt – sem állt velünk szóba. Rábukkantunk egy Coop-láncra, amelyik sok üzletre kért piaccá nyilvánítási engedélyt, de esetükben a kormányhivatal a sarkára állt, és lehet, hogy hét bolt ezért marad vasárnap zárva.

Nem mindenhol dőlnek be a boltoknak, amik lényegében csak azért szeretnék piaccá nyilváníttatni magukat, hogy vasárnap is nyitva tarthassanak.

Arról már beszámoltunk, hogy Révfülöpön két Coop megkapta az engedélyt a piaccá váláshoz (és rajtuk kívül még egy vállalkozó is). Az egyik bolt a Tapolca–Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-hez tartozik. Ennek a zrt.-nek az elnöke elmondta, hogy Révfülöpön nagyon együttműködő volt a hatóság, és támogatólag léptek fel (cikkünkben rámutattunk, szokatlanul engedékeny volt a helyi jegyző). Máshol azonban már nincs ennyire könnyű dolguk. A tapolcai központú hálózat vezére elárulta a hvg.hu-nak, hogy a révfülöpi mellett egy rakás helyen beadták a piacnyitási kérelmet, ám hét bolt esetében a megyei kormányhivatal küldött nekik egy 11 pontos listát, hogy mikben nem felelnek meg. Ezeket 5 napon belül orvosolniuk kell, amit most mérlegelnek, de úgy tűnik elmondása szerint, hogy nem minden esetben fognak tudni megfelelni. (Azt nem árulta el, mely településeken vannak ezek a boltok, és a Veszprém megyei kormányhivataltól sem kaptunk információkat cikkünk megjelenéséig.)

A révfülöpi jegyző szerint ők mindenesetre mindent jól csináltak, de a kormányhivatal persze felülbírálhatja az engedélykiadást, amennyiben valami kivetnivalót talál egy esetleges ellenőrzés során. A település is fogja ellenőrizni, hogy minden a szabályoknak megfelelően működik-e, egyelőre mindent rendben találnak a kiadott engedélyekkel rendelkező három boltnál.

A piacos kiskapu kihasználásából nem is egy révfülöpi, hanem egy balatonfenyvesi CBA-üzlet miatt lett botrány. Pár napja még azt verte nagydobra a sajtó, hogy egy ottani, jóval 1000 négyzetméter feletti alapterületű CBA-üzlet piaccá nyilváníttatta magát, így nyitva van a hét utolsó napján. Kedden délután aztán fordult a kocka: a nemzetgazdasági tárca azt közölte a hvg.hu-val, hogy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Somogy Megyei Kormányhivatalnál a piacként működő üzlet létesítésével kapcsolatban.

Fenyvesen hallgat mindenki, mint a sír

Balatonfenyvesen azonban mintha bújócskát játszanának. Elérhetetlenné vált a település jegyzője, és a mára kétes hírnévre szert tett CBA-bolt tulajdonosa is hallgatásba burkolózott.

Folyt. köv.
Ha válaszol a Veszprém és a Somogy megyei kormányhivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a fenyvesi jegyző, azokról beszámolunk.

Hiába kerestük szerdán és csütörtökön többször is a piaccá nyilvánítási engedélyt kiadó balatonfenyvesi jegyzőt, mondja el, miért adott – a tárca szerint legalábbis kétségbe vonhatóan – engedélyt, nem tudtunk vele beszélni. Szerdán délelőtt azt közölték a polgármesteri hivatalban, hogy csak délután tudjuk elérni, aztán újbóli telefonálásunkkor azt állították, hogy épp ebédel, aztán újra hívtuk őket, de akkor azt közölték, már elment a hivatalból a jegyző – más pedig ebben az ügyben nem nyilatkozhat. Csütörtökön délelőtt kétszer is hívtuk a polgármesteri hivatalt, megint csak nem tudták adni, de mint mondták, eljuttatták üzenetünket neki, de nem ér rá velünk beszélni.

Szerda délelőtt a központi CBA-cég, a CBA Kereskedelmi Kft. lengette be, hogy azonnali hatállyal kicsapja azt a franchise partnerét, amelyik kijátssza a törvényeket. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a közleményük egy általános figyelmeztetés minden partner számára, akkor csapnak ki valakit, ha bizonyítottan kiderül a törvénysértés – tehát ha a fenyvesi üzlet esetében a felügyeleti eljárás elmarasztalja a boltot. A Somogy megyei kormányhivatal és a nemzetgazdasági tárca azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt arra, hogy mikor zárulhat le és hogyan zajlik egy ilyen eljárás.

Az állásfoglalások óta nem nyilatkozik a CBA-egységet üzemeltető cég, a ZSO-LI Kereskedelmi Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. Kerestük, rövidre zárta a beszélgetést: közölte, nem kíván nyilatkozni.

A többiek

Egyetlen üzletlánc szólalt még meg a piaccá nyilvánítási ügyben az után, hogy az NGM a sarkára állt: a Lidl, amelyik közleményben tette világossá, ők nem fognak ezzel élni. Minapi cikkünkben jeleztük még a nemzetgazdasági tárca fellépése előtt befutott válaszok alapján, hogy a Tesco felkérte az Országos Kereskedelmi Szövetséget, hogy kérje ki az NGM álláspontját a konstrukcióval kapcsolatban. Ugyanerre vár az Auchan is. A Sparnál azt a választ adták, hogy „stratégiájuknak fókuszában továbbra is a franchise-hálózat fejlesztése áll”, bár ez önmagában nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy piacok nyitásával is erősítsék jelenlétüket. A Reál Hungáriánál – és az azóta elért Coopnál – nem szólnak bele partnereik stratégiájába, így elképzelhető, hogy valamelyik, az üzletlánchoz tartozó egység beadja piacnyitási kérelmét, de erről egyelőre nincs tudomásuk a központban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek” – megszólalt a felismerhetetlenségig megvert nő

„Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek” – megszólalt a felismerhetetlenségig megvert nő

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Kisebb botrány kerekedett Meghan Markle kabátja körül

Kisebb botrány kerekedett Meghan Markle kabátja körül

Tévedésből vertek össze egy férfit Mátraderecskén

Tévedésből vertek össze egy férfit Mátraderecskén

Szaúd-Arábiában terrorizmusért elítéltek 38 embert

Szaúd-Arábiában terrorizmusért elítéltek 38 embert

Tajvanon láttuk az egészségügy jövőjét

Tajvanon láttuk az egészségügy jövőjét