szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Egyetlen sztori, ami sűrítve mutatja a fővárosi lakásárak elszállását.

Elindult a Corvin sétány következő lakóházának értékesítése. A kedvelt VIII. kerületi ingatlanegyüttes 261 lakásos új társasháza várhatóan 1,5-2 év múlva készül el, még csak papíron létezik, de egy hét alatt máris 500 komoly érdeklődő jelezte a vásárlási szándékát.

Az ingatlanfejlesztő Cordia Zrt.-nél dörzsölhetik a tenyerüket, a kétszeres túljelentkezés ugyanis úgy jött össze semmi perc alatt, hogy a lakások induló négyzetméterára 600 ezer forint. A főváros ilyen, frekventáltabb részein az új lakások ára elszállóban van, a kínálat nagyon szűkös a kereslethez képest, és valószínű, hogy a 261 lakásra a jövő héten már nem 500, hanem 1000 jelentkező lesz.

A fejlesztő nem is rejti véka alá, hogy ár alapján fogja kiválasztani a potenciális vevőket, magyarul azok vehetnek a lakásokból, akik a legtöbbet hajlandók fizetni érte. Mivel 27-141 négyzetméter közötti lakásokról van szó, praktikusan 16,2-84,6 milliós kezdeti árról indulhat a licit, de lesz a projektnek második üteme is, körülbelül ugyanennyi lakással, és az árak várhatóan ott is, még ehhez képest is folyamatosan emelkedni fognak.

Az Atrium Residence, a Cordia új fejlesztésének látványterve
©

A hely egyébként abból a szempontból (is) különleges, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetem közelében van, és az ott tanuló több mint 7 ezer diáknak állítólag több mint kétharmada külföldi. Ők gyakran úgy érkeznek Budapestre, hogy nincs semmi helyismeretük, minőségi lakást viszont azonnal találniuk kell, így a Corvin sétányon kézről kézre adják a kulcsokat a távozó és érkező egyetemisták.

A Cordiánál azt is elmondták, hogy a vásárlók jelentős része ennek megfelelően befektetési céllal vesz lakást, mert még a 600 ezernél magasabb négyzetméterár mellett is megérheti neki a vétel, a jó kiadhatóságnak köszönhetően. A sétányon az utóbbi pár évben majdnem megduplázódott az elkérhető albérleti díj.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!