szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most már tényleg megépülhet a citromsavgyár a szolnoki ipari parkban. Ennek viszont komoly ára van: a beruházás költsége csaknem a háromszorosára nőtt, a túlnyomó többségét pedig a magyar állam állja.

Újabb fordulatot vett a szolnoki citromsavgyár története. Szabó István, a város alpolgármestere a napokban bejelentette, akár már idén elindulhat a kivitelezés, miután elhárult a legjelentősebb akadály a kínai-magyar vegyes tulajdonú üzem építése elől.

Hasonló ígéret persze már többször elhangzott 2011 óta, amikor Ven Csia-pao akkori kínai miniszterelnök budapesti látogatásán megállapodást kötött Orbán Viktorral a gyár megvalósításáról. A 440 főt foglalkoztató, 60 ezer tonna kapacitású üzem képzeletbeli árcéduláján akkor még 90 millió dollár – mai árfolyamon 26,5 milliárd forint – állt. Bő egy évvel később a kormány úgy döntött, hogy az időközben a Szolnoki Ipari Park Kft. és a kínai BBCA részvételével megalakult projektcég, a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. 2,5 milliárd forintos hitelt kap az állami Magyar Fejlesztési Banktól. És hogy felgyorsítsák a beruházást, kiemelt státuszhoz jut.

A gyorsítás azért nagy sikerrel nem járt, hiszen az első kapavágásra megint két évet, a 2014-es önkormányzati választás kampányáig kellett várni. Akkor azt ígérték, hogy 2015 végén már elindulhat a termelés, ám ekkor csak egy újabb fotózkodást láthattak az érdeklődők bérelt munkagépekkel és a kínai cégvezetővel, aki akkor éppen 2016 végére ígérte az átadást. Időközben a beruházás költsége is feljebb kúszott: Ling Zsung Csie másfél éve már 62 milliárd forintról beszélt.

©

A HVG tavaly nyáron próbálta kideríteni a késlekedés okát. Akkor kiderült, hogy a felek arra vártak, megszülessen a megállapodás az MFB-vel a hitelről. Akkor arról beszéltek, már a finisben van az egyeztetés, a megállapodás azonban csak most született meg. Igaz, az eredeti tervekhez képest jóval magasabb összegről: az állam 42 milliárd forintos hitelt kínál a BBCA-nak, vagyis a beruházás tervezett költségének több mint kétharmadát állja. Az MFB ezen túl is beszáll a projektbe: 8,5 milliárd forintot biztosít a kölcsönön felül, a magyar állam pedig további egymilliárd forinttal támogatja azt. Vagyis a 60 milliárdos számlából 8,5 milliárd forintos kínai önrészen kívül mindent magyar forrásból biztosítanak. (A konstrukció hasonlít a Budapest-Belgrád vasútvonal sokat bírált rekonstrukciójára.)

És hogy mikor épülhet meg a gyár? Ha hihetünk a legfrissebb ígéreteknek, az év végén elkezdődhet az építés, amely előreláthatólag másfél évig tart majd. Vagyis 2019 második felében – nem sokkal a következő önkormányzati választások előtt – már termelhet is a gyár.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

Több mint 120 éles tárgyat operáltak ki egy etióp férfi gyomrából

Több mint 120 éles tárgyat operáltak ki egy etióp férfi gyomrából