szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A letelepedési kötvény nem csak nálunk lehet nagy üzlet. Trumpék a pénzgyűjtő akcióról beszámoló újságírókkal sem bánnak szépen.

Ne jöjjenek be bevándorlók, kivéve, ha gazdagok – az elv nem csak a magyar letelepedési kötvényeké, az Egyesült Államokban is divatba jöhet. Kína luxushoteljeiben jelent meg a hirdetés: Fektessen be 500 ezer dollárt, és vándoroljon ki az Egyesült Államokba! A reklámszlogent nem más találta ki, mint az a Kushner Companies, Donald Trump vejének cége. A vállalat vezetői Kínában hívtak össze befektetőket, és azt kérik tőlük: minimum félmillió dollárt tegyenek be különféle ingatlanprojektekbe, ezért cserébe pedig amerikai állampolgárságot kaphatnak.

Az EB-5 programot, amely a gazdag külföldieknek befektetésért cserébe amerikai vízumot kínál, majd akár állampolgárságot is, nem Trumpék találták ki, de a mostani elnök családja látványosan nagy üzletet csinálna belőle. A kritikusok egyrészt ugyanazt hozzák fel, mint a magyar letelepedési kötvények ellenzői: a kormány szavakban a bevándorlókat támadja, de ha hoznak pénzt, akkor máris jó bevándorlónak tekintik őket. A másik probléma természetesen a családi összefonódás: Trump veje, Jared Kushner volt nemrég az állampolgárságot kínáló cég tulajdonosa, és még azután is a vállalatnál maradt más pozícióban, hogy Trump elnöki tanácsadójának nevezték ki. Sanghajban az ő testvére, Nicole Kushner próbált kínai befektetőket csábítani, arra a kérdésre pedig, hogy nem összeférhetetlen-e az üzlet a tanácsadói poszttal, nem volt hajlandó válaszolni.

Trumpék egyébként drágábban kínálják az amerikai vízumot, mint amennyiért magyar letelepedési kötvényt lehetett venni: az 500 ezer dollár átszámítva nagyjából 50 millió forinttal több, mint amennyiért magyar tartózkodási engedélyt kínált a kormány, és vele természetesen szabad mozgást a schengeni övezetben. Nálunk nem a családi összefonódással volt baj még ezen kívül, hanem azzal, hogy kiderült: még az előtt megalapították a kötvényprogram részt vevő cégeket, hogy elfogadták volna Rogán Antal javaslatát, amely lehetővé tette ezt az üzletet.

A sanghaji rendezvényre, amelyet a cég nyilvánosan is hirdetett, az újságírókat nem engedték be - írta a Reuters. Arra hivatkoztak, hogy az esemény nem nyilvános – ami egyébként nem volt igaz, de legalább nem lökdösték le az újságírókat a lépcsőn.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Bolsonaro vállalta, hogy 2030-ig véget vet az illegális amazóniai fakitermelésnek

Bolsonaro vállalta, hogy 2030-ig véget vet az illegális amazóniai fakitermelésnek