szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elképesztő átalakulás várható a világ munkaerőpiacán a digitalizáció rohamos fejlődésének köszönhetően. A változások részleteit próbálta feltárni a Dell informatikai óriáscég és a kaliforniai „Institut pour le Futur” agytröszt közös konferenciája.

Az ott elhangzottak alapján készült részletes tanulmány most jelent meg. E szerint a digitalizáció első, már lezajlott fázisában a gépek a logikus gondolkodás sémáit vették át. A most zajló második fázisban már az ún. kognitív intelligencia alakul ki, tehát egyfajta megismerő és elemző képesség is. A harmadik fázis, amikor a gép virtuális emberi elme lesz, csak 2030 után indul meg. De hova jutunk addigra, vagyis 13 év múlva?

 A tanulmány idéz egy korábbi közvélemény-kutatást, amit a Dell végzett el. 400 nagy világcég vezetőit kérdezték meg és a főnökök fele szerint nem csak a jelenlegi vállalataik, de az egész ágazat, amelyben ma még piacvezetők, néhány éven belül egyszerűen eltűnhetnek. Az amerikai munkaügyi hivatal becslése szerint a mai diákok 38 éves korukra már nyolcadik, tizedik állásuknál tartanak majd. És nem csak munkahelyet, hanem szakmát is változtatnak majd.

Az nyilvánvaló, hogy a csavarhúzogatós, rendkívül szerény képzettséget igénylő munkahelyek tényleg el fognak tűnni. A The Guardian még 2015-ben végzett felmérése szerint a kézi munka delokalizációja a drága Európából és Amerikából Ázsiába és Afrikába a termelési költségek 65 százalékos csökkentését jelentette. A robotizálás viszont 90 százalékkal csökkenti ugyanezen ráfordításokat. De az emberre mindig szükség lesz.

 A Dell tanulmánya szerint egyfajta kreatív destrukció zajlik majd. Hagyományos munkahelyek szűnnek meg, de ma még teljesen ismeretlenek jönnek létre. A jövő harmincéves, átlagos végzettségű és nyelvtudással is rendelkező szakembere nomád munkavállaló lesz, és egyszerre legalább három, de lehet, hogy négy, öt állása is lesz. A munkahelyre való bejárás értelmét veszti, hiszen Afrikából is lehet dolgozni egy új-zélandi cégnek. Ráadásul megszűnhet a faji, vallási diszkrimináció is, ami ma még meghatározó. Az új digitalizált világban csak a képesség számít majd, a nemi, az etnikai és a vallási hovatartozás nem.

A tanulmányt ismertető Le Figaro szerint ez túl optimista a következtetés, amely nem számol egy sor szociális és egyéb, politikai következménnyel. De pár héttel korábban a francia vállalkozók szövetsége is közzétett egy elemzést, amely arról szól, hogy a digitalizáció valóban fenyegeti a hagyományos munkahelyeket. De, és ez tanulmány lényegi következtetése, ha a cégek, az önkormányzatok és a francia állam hajlandó feltárni az új korszak kihívásaira adandó válaszokat, például a szakképzés és az oktatáspolitika radikális reformjával, akkor a digitalizálás akár előny is lehet.

Tehát felejtsük el az egy, ma még létező, de holnap eltűnő szakmákra irányuló szűk látókörű képzést. E helyett adjunk a tanulóknak nyelvismeretet és a digitális technológia tökéletes kezelését lehetővé tévő tudást. A francia kormány vette az üzenetet, és egy 15 milliárd eurós, ötéves, a képzés modernizálását elősegítő programot indított el. Ez a program azt a kisebbséget segíti, amely nem tudja teljesíteni az egyetemi belépőt jelentő francia érettségit. A többség, akik leérettségiztek – ők a középiskolát végzettek 85 százaléka – de facto már révben vannak, előbb-utóbb felsőfokú diplomát szereznek, és ez a francia szisztéma lényege és sikerének titka. De hogy reagálnak a digitális kihívásra például Magyarországon azok a vállalatvezetők, akik a kalapácsos, pöfögős, füstölős, csavarhúzós, egy adott szakmára irányuló képzésbe terelnék a tizenéveseket, a minden változásra nyitott, általános gimnáziumi képzés helyett?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A gimnáziumokat szuttyogató Parragh elmehetne egy francia tanulmányútra

A francia munkanélküliségi adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a diplomások és a legalább érettségivel rendelkezők közül sokkal kevesebben szorulnak az állam támogatására, mint az alacsonyabb végzettségűek körében. Intő jel lehet ez azoknak a magyar oktatáspolitikai guruknak, akik a szakmai képzések mindenhatóságát hirdetik.

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát