szerző:
Hercsel Adél - Németh Róbert
Tetszett a cikk?

Valóban prostituáltakat toboroz Magyarország legújabb, botrányokat kavaró társkeresője, a Puncs.hu? Kerítés vagy őszinte társkeresés az, ami arról szól, hogy már az első randin szóba kerülnek a pénzügyek? És hol van az Európai Unió, továbbá Hernádi Zsolt, Mol-vezér pénze a projektben? Weiler Péter, a gazdag férfiak és az ilyenekre vágyó nők közötti kapcsolatokra szakosodott társkereső ügyvezetője szerint a Puncs.hu pusztán a nemzetközi trendeket követi, és egy létező társadalmi jelenség netes megfelelője. Interjú.

hvg.hu: Kiszabadult a szellem a palackból, kiderült, hogy ön a mostanában nagy viharokat kavaró társkereső oldal, a sugar babyket és sugar daddyket összekötő Puncs.hu ügyvezetője. Most egy kicsit lépjünk hátra, és tegyük a történetet keretbe: nem ma, és nem a Puncs.hu-val lépett be a netes piacra.

Weiler Péter: Az első netes projektem a Friderikusz online volt, miután megkerestem Friderikusz Sándort, hogy hozzuk össze Magyarország első bulvár jellegű, szórakoztató weboldalát. Ez 1997-ben volt, és még a Matáv adta hozzá a pénzt, akárcsak az Origóhoz, így az alapító origós csapattal is össze kellett dolgoznunk. Nem mondom, hogy földalatti találkozókon vettem részt annak idején, de kicsit ilyen hangulat lengte be a magyar internet szerveződésének kezdetét.

Weiler Péter
©

hvg.hu: Nem volt hosszú életű a Friderikusz online: 1999-ben meg is szűnt a portál. Utána mi történt?

W. P.: Friderikusz jogi vitába keveredett az RTL Klubbal akkoriban, aminek az lett a vége, hogy megszűnt a Meglepő és mulatságos, és akkori formájában vele együtt a portál is. Majd az Origóhoz kerültem, ahol 2 évet dolgoztam gyakorlatilag Simó György, egykori programigazgató jobbkezeként, akinek főként a projektszervezésben segítettem. Közben folyamatosan festettem, de imádtam a netes munkát, az online közeget, azt, hogy médiát és forradalmat csinálunk. Szóval a művészi és a netes innovátori pálya a kezdetektől párhuzamosan futott egymás mellett az életemben, egyiket sem akartam soha, és nem is tudnám elengedni. Egyébként nagyon kevés átfedés van az internetes szakmám és a művészet között, de az biztosan közös, hogy az egyén szabadsága számomra mindig is nagyon fontos volt. Az internet és a művészet a szabadságról szól nekem.

hvg.hu: Hogyan jutott el a pályája során a társkereső oldalakig?

W. P.: Az origós időszakban a galériatulajdonos Kieselbach Tamás kitalálta, hogy csináljunk valamit Az interneten, mert sokat olvasott arról, hogy micsoda lehetőségek vannak ebben. Végül összeraktunk egy befektetői csapatot Tamással, amibe beszállt többek között Geszti Péter, továbbá a Concorde-alapító, Jaksity György, és Streitmann Norbert, aki pont pár napja adta el a Nosaltyt a Central médiának. Óriási szerencse volt, hogy a mostani Randivonal elődje eladó lett akkoriban, nekünk pedig volt annyi pénzünk, hogy megvegyük. Miközben óriási erőfeszítésekkel fejlesztettük rengeteg ötletünket, kellő tapasztalat híján fogalmunk sem volt, hogy valójában micsoda gyöngyszem került a kezünkbe.

hvg.hu: Mikor és hogyan jöttek rá, hogy a társkeresében van a potenciál?

W. P.: Nagyjából 2003-ban rá kellett döbbennünk, hogy a Randivonal a legfontosabb termékünk. Éppen ezért 2003 és 2006 között egy nagyon intenzív fejlesztési és marketing pozicionálási folyamatba kezdtünk. Majd 2006-ban a Kieselbach-csapat kiszállt a cégből, és eladta a részvényeit a német Holtzbrinck kiadó vállalatnak, akikről azt kell tudni, hogy övék Németország legnagyobb presztízsű családi vállalkozása, többek között szépirodalmi kiadókkal. Egy nagyon elit társaságról van szó, fantasztikus intellektuális értékekkel, akiknek fontos lett a társkeresés mint befektetés.

hvg.hu: Miért és hogyan született a Szexrandi.hu?

W. P.: A Randivonal mellett akkoriban nem volt más netes társkereső a magyar piacon, így az is regisztrált az oldalra, aki barátkozni akart, aki komoly párkapcsolatot keresett, de ugyanúgy jelen voltak a melegek, és az alkalmi szexre vágyók is. Ennek megfelelően próbáltunk minél több filtert beépíteni, a komoly társkeresést „megvédeni”, miközben a kizárólag szexpartnerre vágyókat hiába tettük ki hétfőn, kedden visszaregisztráltak egy másik névvel és címmel. Így jött létre a Szexrandi.

©

hvg.hu: A félrelépésre szakosodott viszony.hu-t szintén ez a „szűrő” jelleg hozta létre?

W. P.: Igen, a Randivonalon az is visszatérő probléma volt, hogy a felhasználók nem minden esetben mondtak igazat a családi állapotukról. A német piacon, amit folyamatosan figyelünk, egy ideje már jelen volt a casual dating, vagyis a viszonynak megfelelő laza társkeresés. Ami a randipiacot illeti, a Tinder – ami vállaltan egy húspiac – hozott nagy áttörést és paradigmaváltást. Akinek ez kell, az gyakorlatilag egy kocsiban a piros lámpa alatt tucatnyi nőt be tud kategorizálni. Meg persze férfit.

hvg.hu: Tavaly novemberben indult el a Puncs.hu. Itt mi volt a motiváció? Tele lett a Randivonal sugar babykkel? Ez azért kevésbé hangzik logikusan.

W. P.: A Puncs mögött is nemzetközi trendek állnak, például a sugar kapcsolatokra szakosodott Seekingarrangement.com már több mint 10 éve óriási sikerrel működik az Egyesült Államokban, és azóta rengeteg más oldal született hasonló tematikában. Mi a Puncsnál ezekhez a nemzetközi tendenciákhoz illeszkedve egy őszinte társkereső oldalt hoztunk létre azoknak, akik vállalják, hogy nekik igenis fontosak az anyagiak, és ezekről már az első randin szeretnének beszélgetni. Míg a viszony és a szexrandi arról szól, hogy lehetünk a kapcsolat keresése közben őszinték a szexuális vágyainkkal kapcsolatban, addig a puncs az anyagiakkal kapcsolatos őszinteségről.

hvg.hu: És tényleg létrejönnek sugar kapcsolatok?

W. P.: Az oldal bő fél éve működik, úgyhogy egyelőre nem túl mélyek a tapasztalatok. Egyébként a Puncs kapcsán nem egyszerű megfogalmazni, hogy pontosan mi is a sikersztori. Magát a társadalmi jelenséget egyelőre mi sem tudjuk felmérni, mi sem vagyunk okosabbak a kívülállóknál. De az biztos, hogy találtunk valamit, mert az oldalra az indulása óta özönlenek a felhasználók, már 70 ezer felett járunk, ilyen gyors felfutást még egyik társkereső oldalunknál sem láttunk. Az összes környező országban, Közép-Kelet-Európában is nagy lokális szájtok vannak ebben a témában. Hozzájuk képest mi viszonylag későn indultunk el a régióban.

hvg.hu: „Aki haszonszerzés céljából valakit közösülésre vagy fajtalanságra másnak megszerez, bűntettet követ el” – így szól a törvény a kerítésről. Ha úgy vesszük, ezt kimeríti a Puncs.hu ténykedése is, mert egy informatikai megoldással pénzügyi megállapodásokon alapuló kapcsolatokat hoz létre. Elvben az intimitás pénzt függvénye, üzleti tranzakció jön létre egy sugar kapcsolatban. A legtöbb feminista diskurzus szerint a sugar baby prostituált. Erről mit gondol?

W. P.: Nyilván sosem csinálnánk olyat, ami illegális. Mielőtt elindultunk, egy jogi csapattal hosszasan végiggondoltuk, hogy egyáltalán kapcsolatba kerüljünk-e ezzel a témával. Végül jogi és üzleti szempontból sem találtunk kifogásolnivalót benne. Egyébként a Puncsnál is nagyon szigorúan szűrünk, és kitiltunk minden olyan felhasználót, aki nem párkapcsolatot keres, magyarul a prostitúciónak az oldalon nincs helye. Egy dolog biztos nem fér meg a Puncson: alkalmi szexuális kapcsolat pénzügyi juttatásért. Erre a célra regisztrálók kiszűrésére az oldalon külön funkciókat fejlesztettünk ki. Elengedhetetlennek tartjuk az ilyen jellegű visszaélések kiiktatását, hiszen ez cégünk erkölcsi alapelveivel is összeegyeztethetetlen. A kulcsszó az, hogy ez egy társkereső, ahol párkapcsolatok jönnek létre.

hvg.hu: Azon szokott gondolkodni, hogy a Puncs.hu vajon milyen érvényesülési modelleket közvetíthet a fiatal magyar lányoknak?

W. P.: Mi senki felett nem ítélkezünk. Én nem állítom, hogy ez egy bűnös és erkölcstelen dolog. Szerintem senkinek nincsen joga mások párkapcsolata felett ítélkezni. Én nem gondolom, hogy ezekre a párkapcsolati modellekre különösebb hatással lennénk, ezeket mi generálnánk, mert létező társadalmi jelenség, amikor csinos, fiatal lányok, tapasztalt, netán gazdag partnert keresnek maguknak.

©

hvg.hu: Az továbbra is ott lebeg, hogy a Puncs trendet teremt, és pusztán a platform létezésével generálja ezeket a kapcsolatokat, könnyebb lesz általa sugar babyt és daddyt találni. Azt lehet tudni, hogy nagyságrendileg mekkora nyereséget termel a Puncs.hu?

W. P.: A Puncs a Dating Central Europe kisebbségi befektetése, egy önálló cég, az Ntice Kft. működteti. A Puncstól idén biztosan nem várunk nyereséget, de azt gondoljuk, hogy majd valahol 40 és 50 millió közt lesz az árbevétele.

hvg.hu: A Puncsban tulajdonostársként, befektetőként szerepet vállalt Hernádi Zsolt is, aki a MOL elnök-vezérigazgatójaként közel áll a családbarát kormányhoz. Ez önnek nem okoz belső ellentmondást?

W. P.: Egyáltalán nem, de azért pontosítsunk: A Puncs kisebbségi tulajdonosa a DACE, amely az én közös befektetésem a Gran Kockázati Tőkealappal. (A Hernádi-féle Gran az EU kockázatitőke-alapjából, a Jeremie-ből kapott támogatást – a szerk.) Azért alszom nyugodtan, mert a mostani a harmadik befektetői kör, akikkel együtt dolgozom, és számomra mindig az volt a fontos, hogy a befektető, aki pénzt tett a cégbe, utána minél többet tudjon profitálni, és elégedett legyen a menedzsmenttel. Engem a DACE megalakításakor az érdekelt, hogy a kockázatitőke-alap pusztán pénzügyi befektetőként viselkedjen, és ne szóljon bele a szakmai működésünkbe.

hvg.hu: És beleszólnak?

W. P.: Nem, csupán pénzügyi kérdésekben képviselnek határozott álláspontot. Ahogy abba sem szól bele senki, hogy művészként milyen közéleti témákat érintő művészi performance-okat csinálok.

hvg.hu: Milyen kapcsolatban áll Hernádi Zsolttal?

W. P.: Az Alapkezelő egyik vezető tisztségviselője, de nem közvetlenül felügyeli a cégeink napi működését. Amikor úgy döntöttünk, hogy a társkeresési szolgáltatásokban általam felhalmozott több mint egy évtizednyi tapasztalatra és az Gran pénzügyi befektetésére támaszkodva létrehozzuk a DACE-t, akkor nekem az volt a fontos, hogy a társkereséssel nemzetközi piacokra is betörjünk. Elégedett vagyok, mert minden lehetőségünk megvan arra, hogy szárnyaljon a cég, és sok új és érdekes dolgot csináljunk.

hvg.hu: A Puncs.hu mellett egy másik botrányos ügy is köthető a cégcsoporthoz: áprilisban az EU ellenőrei kifogásolták, hogy a Gran tőkealap az uniós források felhasználásával a Szexrandit is támogatta. Mi lett az ügy kimenetele?

W. P.: Botránynak nem nevezném. Nagyon helyes, hogy az EU ellenőrzi a befektetéseit, teljes mellszélességgel támogatom, hogy EU-s pénzt úgy ne költsenek el, hogy az a szabályoknak nem megfelelő. Mi a szabályoknak megfelelően jártunk el, ezen felül mivel a cégcsoportunk nyereségesen működik, üzletileg is sikeres befektetés vagyunk. Annyi történt, hogy egy vizsgálat részeként kaptunk egy levelet, amiben arra kértek bennünket, hogy magyarázzuk el, hogy mi ez az oldal, és hogyan került a portfólióba. Mi ezt megtettük.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Új állatokat tervezett a mesterséges intelligencia, egyik ijesztőbb, mint a másik

Új állatokat tervezett a mesterséges intelligencia, egyik ijesztőbb, mint a másik

Hollik: Arra kérheti a Fidesz-KDNP a kormányt, hogy vegye át a Lánchíd felújítását

Hollik: Arra kérheti a Fidesz-KDNP a kormányt, hogy vegye át a Lánchíd felújítását

Háborús múltja utolérte a koszovói elnököt, már nem is akar politikus lenni

Háborús múltja utolérte a koszovói elnököt, már nem is akar politikus lenni