Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?

A hollandiai bejegyzésű Stichting CEU Fundation Holland 1,2 milliárd forintra emelte a CEU Oktatási-Szolgáltató Nonprofit Kft. törzstőkéjét.

A feltőkésített magyar kft 97,6 százalékban a rotterdami alapítvány tulajdona, az amerikai The Central European University 2,4 százalékot birtokol. Mint a HVG múlt heti száma megírta, nemcsak az 1,1 milliárdos törzstőke-emelés gazdagította a Soros György egyeteméhez kapcsolódó kft-t, hanem további 3,8 milliárd forint is, ami a tőketartalékba került. A 2009-ben alapított kft – amelynek az üzleti éve mindig augusztus 1-jén kezdődik – a 2015–2016-os időszakot 794 millió forintos árbevétel mellett 377 milliós veszteséggel zárta. A bevétel többsége az egyetemnek és az Open Society Institute-nak számlázott bérleti díjból származott. Az ingatlanügyeket kezelő, campusépítő nonprofit kft korábban 17 millió eurós hitelt kapott a holland CEU alapítványtól, és a CIB Banknál is van – jövőre lejáró – tartozása. 

Magát az egyetemet, a Budapesti Közép-Európai Egyetem Alapítvány hozta létre. Az oktatási intézmény összes bevétele 17 milliárd forint volt tavaly, ebből 13 milliárdnyi volt az alapítói támogatás, közel 2 milliárd forint pedig a pályázati pénz. A kiadásokból a bérköltségek és bérjárulékok (beleértve az ösztöndíjakat is) több mint 12 milliárd forintot tettek ki a közel 700 munkavállalós egyetemen, ahol 184 teljes munkaidős oktató volt. A hallgatók száma közel 1500 volt, ők 117 országból érkeztek, a magyarok aránya 23 százalék volt 2016-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen