szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vasárnap délután mutatta be Fekete-Győr András pártja választási programját, a hvg.hu-n már most elolvashatja, mihez kezdene a Momentum az országgal. Határőrség, áfa- és adócsökkentés, segély, nyugdíjemelés. Bemutatjuk a program sarokköveit.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A párt, amelyik a rendszerváltás befejezését tűzte zászlajára vasárnap kettőtől mutatja be választási programját hivatalosan. A rendezvény elején beszédet mond Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, majd szakpolitikusok mutatják be a programot. Aztán felszólal többek között Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök, Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter és nagykövet, Kincses Gyula, volt egészségügyi államtitkár és Raskó György agrárközgazdász, volt közigazgatási államtitkár.

A 12 fejezetből álló vaskos dokumentum átolvasása után ebben a cikkben a legfontosabb területeket mutatjuk be részletesebben, egészségügyet, oktatás, adó- és bérpolitikát, európai politikát, a menekültválságra adott válaszokat, illetve kiemeljük azokat az újszerű elemeket, amiket a Momentum beemelt programjába.

2014-ben Orbán Viktor azt mondta, a Fidesz-program egyetlen szó: folytatjuk. Ezzel szemben a Momentum egy nagyjából 350 oldalas programot állított össze, ami abból a szempontból érthető, hogy fiatal politikai formációként a szakértői, potens imázst is erősíteni kell valahogy. Ha a párton múlna, új adótípust évente csak egyszer, egy csomagban lehetne bevezetni, mert “legnagyobb növekedési akadályt a kiszámíthatatlan környezet, a lassú adminisztráció és a haverokra szabott diszkriminatív adók és szabályok jelentik.” Megszüntetnék a papíralapú számlázást, az offshore hátterű cégeket pedig kiszorítanák a közbeszerzésekből.

Bod Péter Ákos is kíváncsi a programra
©

A programban a párt kijelenti, hogy cél az euró bevezetése, ugyanis “ha az eurózóna intézményrendszere a jelenlegi irányban fejlődik tovább, Magyarország profitálhat az euró bevezetéséből.” Egy másik külgazdasági pontban kifejtik, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőházakat bezárnák, mert azok szerintük éves szinten hatmilliárdos veszteséget termelnek, és a Nemzeti Befektetési Ügynökségre és az Eximbankra bíznák a magyar vállalatok külföldi piacokon való segítésének feladatát. Arra az Eximbankra, ahol többek között kapott már hitelt Mészáros Lőrinc és Andy Vajna is, előbbi például egy keményítőüzemre és a Hunguest Hotel megvásárlására – 35,53 milliárd forintot –, utóbbi a TV2 megszerzésére.

Ingyen év az egyetemeken

Az oktatás központosítása helyett a Momentum nagyobb szabadságot adna az iskoláknak, hogy helyi tanterveket dolgozzanak ki, ahol a gyerekek igényei kerülnek a középpontba. Csökkentenének a pedagógusok leterheltségén is, a kötelező heti óraszámokat húszra csökkentenék és pedagógiai asszisztenseket alkalmaznának. Természetesen béremelést is ígér a program a tanároknak, inflációkövetés bevezetésével biztosítanák azok értékállóságát. Szabaddá tennék a tankönyvpiacot és növelnék az intézményi autonómiát is. Újra létrehoznák az önálló oktatási minisztériumot.

Ezen kívül ingyenessé tennék az első egyetemi tanévet, valamint jövedelemfüggő diákhitel-visszafizetést vezetnének be, tovább eltörölnék a hallgatói szerződés rendszerét.

Kusza fejezet

A 12 fejezet között a működő ország olyan, mintha egy étteremben kirendelnénk egymás mellé a gyümölcslevest, a tökfőzeléket, a mákos tésztát, a hideg sültet és egy kis madártejet is, itt olvashatunk arról, hogy:

  • bevezetnék a törvényjavaslatok nyílt internetes vitáját,
  • egységesítenék az ország összes közlekedési szolgáltatását, amely így egyetlen kártyával lenne használható,
  • csúcsidőn kívül csökkentenék a közösségi közlekedés árait,
  • önkormányzati rendőrséget hoznának létre és
  • Határ- és Idegenrendészeti Központot állítanának fel.

A Momentum szerint “a Fidesz-KDNP által bevezetett jogi határzár egy politikai lózung. Nemhogy a problémát nem oldja meg, de még a tüneteket sem kezeli. A kerítés egy eszköz, amely nem kell, hogy szükségszerűen ellehetetlenítse az emberi jogok érvényesülését.” Ugyanakkor a kerítést nem bontanák le addig, amíg szükség van rá, de nem büntetnék a kerítés rongálását.

Pénz, segély, nyugdíjA lehetőséggel teli ország című fejezet valójában a gazdaságról szól, a Momentum adójóváírással növelné a legalacsonyabb keresetűek bérét, csökkentené az áfát, hogy alacsonyabbak legyen az árak, a lakástámogatási rendszert a lakbért fizetőkre is kiterjesztenék, valamint megdupláznák a a munkanélküli segély időszakát.

A Momentum csapata a programhirdetés előtt
©

 

A Momentum a nyugdíjasokról sem feledkezik meg, a nyugdíjminimumot a mostani 28 500 forintról 35 ezerre emelnék, illetve lehetővé tennék, hogy mindenki maga döntse el, mikor megy nyugdíjba. A nyugdíjakkal foglalkozó részben elismerik, hogy ezen a téren tett jó lépések a Fidesz, ami legalábbis furcsa egy parlamenti kívüli ellenzéki párttól.

Nincs program egészségügy nélkül

A Momentum eltörölné a hálapénzt, ezzel egy időben pedig jelentősen megemelné az orvosok és az ápolók keresetét, a program 60 százalékos béremelést ír az egészségügyi dolgozók körében. Csökkentené az orvosok adminisztratív terheit, hogy azok elsősorban a gyógyításra tudjanak koncentrálni, valamint szabadnapokat adnának azért, hogy a lehető legtöbb ember el tudjon menni a megelőző jellegű szűrővizsgálatokra.

A párt megerősítené a háziorvosi rendszert: “az egészségügy alapszintjének fejlesztése mindenki számára elérhetővé teszi a minőségi kezeléseket és képes tehermentesíteni a kórházakat, segít kialakítani a jól differenciált, költséghatékonyan működő ellátási szinteket. A cél egyszerre javítani a magyarok életminőségét és csökkenteni a feleslegesen kórházban töltött időt.”

És a többiek

A párt ezen túl a szél- és naperőművek létesítését támogatná, felmondanák a Paks 2 szerződését, mert nem lehet Magyarország energiabiztonsága Oroszország kezében és növelné az elektromos autók számát. Megdupláznák a maximum adható GYED-et és akár a fizetés száz százalékát is megkaphatnák így a szülők. Huszonöt százalékkal emelnék a családi pótlékot és munkává minősítenék a fogyatékossággal élő gyermek ápolását, a díját a másfélszeresére emelnék.

Közvetlenül választhatóvá tennék a köztársasági elnöki pozíciót, bűncselekménnyé nyilvánítanák, ha egy képviselő eltitkolja a vagyonát, eltörölnék a sürgős és kivételes eljárásrendben történő törvényhozást, eltörölnék a civiltörvényt és elszámoltatnák a legfőbb ügyészt, ha már a népszavazási kezdeményezésüket elkaszálták, ami Polt Péter visszahívhatóságáról szólt volna. Továbbá a kivándorolt magyaroknak is biztosítanák a levélben szavazás lehetőségét, amivel most csak a határon túli magyarok élhetnek, ugyanakkor a külhoni magyarok számára külön választókörzeteket hoznának létre, így a listás szavazat mellett egyéni szavazathoz juttatnák a határon túli magyarokat.

A program utolsó fejezete szól Európáról, ahogy arról volt már szó, bevezetnék az eurót, ezen kívül csatlakoztatnák az országot az Európai Ügyészséghez, európai FBI-t javasolnak az EU önvédelme érdekében, kiállnak a közös európai hadsereg mellett és támogatják a közös európai határvédelmet is. Közvetlen módon választanák az Európai Bizottság elnökét is, a jelenleg ismert Visegrádi Négyeket pedig megreformálnák. Elbocsátanák a politikai alapon kinevezett diplomatákat és azonnali és teljes nemzetbiztonsági átvilágítást hajtanának végre a külügyi apparátusban. Végül: kiirtanák az orosz befolyást és propagandát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lekerülhetnek a zöld rendszámok a 300 lóerős hibrid autókról

Lekerülhetnek a zöld rendszámok a 300 lóerős hibrid autókról

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés