szerző:
hvg.hu

Több ezer tüntető vonult utcára Szarajevóban, hogy követelje évtizedek óta visszatartott járandóságait. A Hidrogradnja egykori jugoszláv állami vállat volt alkalmazottairól van szó, akik a bér- és nyugdíjharc élharcosai.

 Ez az egykor hatalmas állami cég négyezer embert foglalkozatott, még a „boldog, jugoszláv békeidőkben”. De jött a háború, az összeomlás. Ami aztán a „kvázi békeidőben” sokszor a privatizáció leplébe burkolózott. Hosszú halogatás után 2016-ban a Hidrogradnja csődöt jelentett. De ez nem vigasztalta a cég alkalmazottait, akik háromévnyi ki nem fizetett bért követelnek, továbbá azért is tüntetnek, mert a cég nem fizette be alkalmazottai után a nyugdíjjárulékot, tehát még idős koruk szerény jövedelme sem biztosított. Csak a ki nem fizetett bér személyenként kb. 11 ezer euró, ami a volt Jugoszláviában ma elképesztően nagy pénz - lenne.

 Összehasonlításképpen: egy kártérítésre váró, jelenleg munkanélküli tüntető felesége most egy kereskedelmi üzletlánc alkalmazottjaként havi 205 eurós nettó fizetést visz haza. A szakszervezet állítja: a kisemmizett dolgozók a végsőkig harcolni fognak, ha kell, éhségsztrájkkal is. A friss adatok szerint az érintett cég be nem fizetett szociális járuléka horribilis összeg, kétmilliárd euró. Honnan és kik fogják előteremteni ezt a hatalmas összeget? Ez egyelőre rejtély vagy titok- írja az AFP.

Bosznia népessége 3,5 milliós. A hivatalos munkanélküliségi ráta negyven százalékos, de a feketegazdaság miatt vélhetően csak 28 százalékos a tényleges munkanélküliség, persze ez is nagyon magas. És százezrek várnak szinte reménytelenül, az őket megillető ki nem utalt fizetésekre és nyugdíjra.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

Hamiltoné a pole pozíció

Hamiltoné a pole pozíció