szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ezer tüntető vonult utcára Szarajevóban, hogy követelje évtizedek óta visszatartott járandóságait. A Hidrogradnja egykori jugoszláv állami vállat volt alkalmazottairól van szó, akik a bér- és nyugdíjharc élharcosai.

 Ez az egykor hatalmas állami cég négyezer embert foglalkozatott, még a „boldog, jugoszláv békeidőkben”. De jött a háború, az összeomlás. Ami aztán a „kvázi békeidőben” sokszor a privatizáció leplébe burkolózott. Hosszú halogatás után 2016-ban a Hidrogradnja csődöt jelentett. De ez nem vigasztalta a cég alkalmazottait, akik háromévnyi ki nem fizetett bért követelnek, továbbá azért is tüntetnek, mert a cég nem fizette be alkalmazottai után a nyugdíjjárulékot, tehát még idős koruk szerény jövedelme sem biztosított. Csak a ki nem fizetett bér személyenként kb. 11 ezer euró, ami a volt Jugoszláviában ma elképesztően nagy pénz - lenne.

 Összehasonlításképpen: egy kártérítésre váró, jelenleg munkanélküli tüntető felesége most egy kereskedelmi üzletlánc alkalmazottjaként havi 205 eurós nettó fizetést visz haza. A szakszervezet állítja: a kisemmizett dolgozók a végsőkig harcolni fognak, ha kell, éhségsztrájkkal is. A friss adatok szerint az érintett cég be nem fizetett szociális járuléka horribilis összeg, kétmilliárd euró. Honnan és kik fogják előteremteni ezt a hatalmas összeget? Ez egyelőre rejtély vagy titok- írja az AFP.

Bosznia népessége 3,5 milliós. A hivatalos munkanélküliségi ráta negyven százalékos, de a feketegazdaság miatt vélhetően csak 28 százalékos a tényleges munkanélküliség, persze ez is nagyon magas. És százezrek várnak szinte reménytelenül, az őket megillető ki nem utalt fizetésekre és nyugdíjra.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobb sejtes immunválaszt alakít ki az időseknél az AstraZeneca vakcinájának első adagja, mint a Pfizeré

Jobb sejtes immunválaszt alakít ki az időseknél az AstraZeneca vakcinájának első adagja, mint a Pfizeré

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban