szerző:
hvg.hu

Ausztráliától Mexikóig tömegdemonstrációval és a kereskedés felfüggesztésével tüntettek az antikváriumok, mert az Amazonhoz tartozó AbeBooks kivonult Magyarországról, Csehországból, Oroszországból és Dél-Koreából.

Világszerte több száz használtkönyv-kereskedő tiltakozott az Amazon lépése ellen, miután az antikvár könyveket kínáló piactere, az AbeBooks bejelentette, kivonul négy országból. Az AbeBooks-ot 1995-ben alapították, az Amazon 2008-ban vásárolta meg.  Kivonulása az érintett piacokon – azaz Magyarországon, Csehországban, Dél-Koreában és Oroszországban – tönkretenné a szektort.

A könyvkereskedők azt az üzenetet kapták az AbeBooks-tól, hogy a piactér „november 30-a után nem támogatja majd bizonyos országok eladóit” - és hogy „elnézést kérnek az okozott kellemetlenségekért”.

A bejelentés a Guardian által megkérdezett kereskedőket sokként érte. Egy prágai könyves, Ondrej Schick szerint legalább öt alkalmazottjáról meg kell majd válnia, és körülbelül 20 ezer könyv marad majd rajtuk, amit külföldi piacokra tudnak csak értékesíteni, a cseh vevőknek biztosan nem tudják majd üzletben eladni.

Schick egyébként felvette a kapcsolatot az antikvár könyvkereskedők nemzetközi hálózatával (ILAB), így az AbeBooks döntésének híre a világ minden pontjára eljutott, Angliában például szolidáris tömegdemonstrációt is szerveztek, Svédországban betiltott könyvekreskedők hetét szerveznek, és számos könyves tiltakozása jeléül felfüggesztette a kereskedést az AbeBooks-on. Jelenleg 26 országból 3 millió könyvére került rá a „jelenleg nem elérhető” címke.

A londoni demonstrációt szervező könyves, Simon Beattie szerint nemcsak az intézkedés, hanem az értesítés megfogalmazása is felháborító: „Elnézést kérnek az okozott kellemetlenségekért, miközben rengeteg könyves az Abéra építi a bizniszét.” A könyvkereskedők egyébként nem csak szolidaritásból tiltakoznak, többen hangot adtak annak a véleményüknek is, hogy ha ez egyszer megtörténhet, semmi nem garantálja, hogy nem az ő országuk lesz a következő.

Az AbeBooks szóvívője szerint azért tették meg ezt a lépést, mert a harmadik fél, azaz a pénzügyi szolgáltató kivonul az év végén az adott országokból.

Bősze Ádám, a Magyar Antikváriusok Egyesületének elnöke lapunknak elmondta, szerda délután a tiltakozások hatására az Abe visszavonta a döntését, és új pénzügyi szolgáltató bevonásával oldja meg a problémát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kanye Westék magántűzoltókkal oltatták el a tüzet a malibuli házuknál

Kanye Westék magántűzoltókkal oltatták el a tüzet a malibuli házuknál

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Szijjártó tovább titkolózik a volt macedón miniszterelnök ügyében

Szijjártó tovább titkolózik a volt macedón miniszterelnök ügyében

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

Szívmelengető fotókkal búcsúznak a szuperhősök Stan Lee-től

Szívmelengető fotókkal búcsúznak a szuperhősök Stan Lee-től

Ingyenes Sting & Shaggy-koncertet hirdetnek jövő hétre a Hősök terére

Ingyenes Sting & Shaggy-koncertet hirdetnek jövő hétre a Hősök terére