szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gérald Darmanin, a közkiadásokat felügyelő miniszter a sárgamellényesek tiltakozása közepette a Sorbonne diákjaival találkozott egy kötetlen vitaesten. Igyekezett „jófejnek” mutatkozni. Nem sikerült.

A miniszter azt mondta: egy havonta 950 eurót kereső ember számára elfogadhatatlan, hogy egy párizsi étteremben két főre 200 euró a számla, amiben még nincs benne az aperitif és a bor. Szerinte ez is illusztrálja, hogy van reális alapja a tiltakozásnak. Darmanin kijelentése felrobbantotta a francia portálokat. A miniszter ugyanis elképesztő tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot.

Egy szerény párizsi vendéglőben fejenként 40 euróból, sőt sok helyen még ennél kevesebből is, sörrel borral együtt, remek ebédet vagy vacsorát lehet kapni. A párizsi külső kerületek, tehát az ottani kvázi szegénynegyedek vendéglői ugyanúgy dugig tele vannak, mint az előkelő kerületek luxuséttermei. A szerény árkategóriás vendéglőkben törzsvendégek azok a sárgamellényesek is, akik most az üzemanyagárak emelése ellen tiltakoznak. Darmanin a jövedelmet illetően is melléfogott. Havi 950 euró a totálisan leszakadt, évek óta munkanélküli szociális segélye. Aki dolgozik, az minimum keres havonta 1500 eurót, szerény általános iskolai képzettséggel, de ehhez még több száz eurós lakbér- és egyéb szociális támogatás is jut a legalacsonyabb jövedelmű alsó középosztálybelieknek. Hogy összességében a vásárlóerő csökken, vagy csak nem az elvárt mértékben nő, ez mindig is statisztikai kérdés volt abban a Franciaországban, ahol akkor is tüntetések és sztrájkok voltak, amikor évente 5 százalékkal nőttek az átlagbérek. Ez fél évszázados hagyomány.

De a permanens lázadásnak most mégis van reális oka, ami nem a lassan, de biztosan emelkedő életminőségben, hanem az elit és az önmagát örökké áldozatnak tekintő alsó középosztály közti szakadékban rejlik. Gérald Darmanin a Sorbonne-on tett meggondolatlan kijelentésével elárulta, hogy ő csak luxuséttermekbe jár, ahol valóban a csillagokban vannak az árak, és fogalma sincs arról, hogy az ott fizetett számla tizedéért is remek menüt kapni a szerényebb vendéglőkben. De nem ő az egyetlen vezető francia politikus, aki teljesen elszakadt a való élettől.

Az elit és a valóság

Már a hetvenes években Giscard d’Estaing akkori elnök sem tudta megmondani egy tv-interjúban, mennyibe kerül egy baguette. De a baloldali Lionel Jospin, aki a kétezres években sokáig kormányfő volt, ugyancsak nem találta el a baguette árát. Giscard csak 25 százalékkal tévedett, az ő felesége időnként még járt piacra, de Jospin 7 euróra becsülte az akkor mindössze 1 euróba kerülő baguette-et. A sor végtelen. A jobbközép egyik még ma is regionális vezető funkciót betöltő fiatal és modern dinamizmust sugalló arca, Natalie Kosciusko-Morizet a párizsi metrójegy árát pár éve négy euróra becsülte, miközben csak 1,70 volt. Az ugyancsak jobbközép Jean-Francois Copé, aki két éve még elnökjelölti ambíciókat is táplált, egy rádióinterjúban azt mondta, hogy egy csokis croissant (pain au chocolat) ára 10 euró cent, miközben a tényleges ár ennek minimum a tízszerese. Nicolas Sarközy, aki korát megelőzve 2007-ben is egyfajta „elit elleni” lázadásnak próbálta feltüntetni elnökválasztási győzelmét egy interjúban szintén lebukott. Szóba került a szerény jövedelmű franciák, tehát a 23 millió ember által látogatott internetes áruház, a „Le Bon Coin”. És amikor a riporter megemlítette a nevet Sarközy rákérdezett: „Mi ez a Le Bon Coin”. Neki sem volt fogalma a valós viszonyokról. És ez a mostani lázadás fő oka.

Hiába képzett és olykor még emberi, sőt szimpatikus is a francia politikai elit, ők egy másik világban élnek, mint az alsó középosztály. A politikusok soha nem utaznak metrón, nem járnak olcsó üzletekbe, sőt, a jó árakat kínáló portálokat sem látogatják, már ha egyáltalán interneteznek. Persze ez a szakadás sok más országra is érvényes. Franciaországnak viszont megvan az az előnye, vagy olykor hátránya, hogy a tiltakozó megmozdulások évtizedek óta a normális élet részét képezik. És így valamiképpen mégis csak csökkenteni lehet a jövedelmi szakadékot az elit és az alsó középosztály között. (via Le Figaro)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében