szerző:
bankmonitor.hu

A nemrégiben újból meghirdetett fix 2,5%-os kamatozást biztosító Növekedési Hitelprogram (NHP) kapcsán az egyik leggyakoribb kérdés, hogy lehet-e belőle ingatlant vásárolni? A Bankmonitor összegyűjtötte, hogy a beruházási célra igénybe vehető hitel milyen feltételekkel fordítható erre.

Lakóingatlan fix 2,5%-os kamatozású hitelből?

Örökzöld téma a lakóingatlan vásárlásának lehetősége. A jó hír, hogy lehet lakóingatlant NHP hitelből vásárolni, de azért ennek van egy szigorú feltétele: az kizárólag üzleti célra használható. Ezt a tulajdoni lapon is át kell vezetni, azaz irodává, raktárrá vagy üzlethelységgé kell minősítetni a földhivatalnál. Ha ezt meglépi a vállalkozó, akkor felújításra, bővítésre vagy átalakításra is jöhet a hitel fix 2,5%-on, akár 10 éves futamidőre. (Az tehát nem működik, hogy a lakás egy kis sarkát kinevezik irodának, és emellett egyébként boldog családi életet él ugyanott a kisvállalkozó.)

Ha a kölcsön futamideje alatt lakáscélra használja a cégtulajdonos az ingatlant, azt keményen szankcionálják, és amint kiderült a turpisság, azonnal vissza kell fizetni a felvett összeget.

Telek vásárláshoz igénylehető Növekedési Hitel?

Üres telket akkor lehet a támogatott fix kamatozású hitelkonstrukcióban vásárolni, ha arra építenek is valamilyen üzleti célú ingatlant. Ez lehet raktár, iroda, bemutatóterem, de akár szálloda vagy panzió is. A lényeg az, hogy a telekvásárlás és az építkezés egyazon projekt keretében valósuljon meg. 

Az nem járható út, hogy idén megvásárolja a telket a vállalkozó, és majd valamikor – amikor össze tudja gyűjteni a szükséges forrást – felépíti rá az ingatlant. Köztes megoldásként azonban szóba jöhet, hogy a telket NHP hitelből vásárolja meg valaki, de egyben vállalja azt is, hogy két éven belül felépíti rá az üzleti célú ingatlant. Ebben az esetben azonban számítania kell arra, hogy az építkezést már nem tudja majd Növekedési Hitelből finanszírozni, így egyéb forrásról kell gondoskodnia ehhez. Például azért, mert a vállalkozások elkapkodják addigra a rendelkezésre álló keretet.

Bérbeadási célú ingatlan finanszírozás NHP-ból?

Rossz hír: csak a cégcsoporton belüli bérbeadás engedélyezett! Az sem járható út, hogy a hitelfelvevő cég bérbe adja egy cégcsoporton belüli vállalkozás részére az ingatlant, amit az tovább ad egy harmadik félnek. Lényeges, hogy az ingatlan használati joga sem adható át!

Fontos az is, hogy a csoporton belüli bérbeadás sem engedélyezett, ha a bérbevevő saját maga nem valósíthatná meg ugyanezt a beruházást az NHP keretén belül.

Szálloda vagy panzió a Növekedési Hitelprogramban?

Érthető a kérdés, hiszen a turizmus most nagyon pörög, így mind többen látnak fantáziát ebben a szegmensben. A válasz az, hogy igen! Sőt, a vállalkozás nem csak vásárolhat, hanem építhet, bővíthet, felújíthat vagy akár át is alakíthat panziót vagy szállodát a kedvezményes kamatozású forrásból.

A lehetőség akkor is adott, ha rendeltetési jellege szerint lakóingatlanként vagy üdülőként van nyilvántartva a szóban forgó ingatlan. Feltétel ugyanakkor, hogy a hiteligénylő vállalkozó szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely üzemeltetését végzi vagy fogja végezni ebben az épületben, valamint rendelkezik a működtetéshez szükséges engedélyekkel.

Hogy ellenőrzik a felhasználást?

A beruházási NHP hitelre vonatkozó feltételek teljesülését a bankok legalább évente kötelesek ellenőrizni, ám ennek módját rájuk bízzák, vagyis pénzintézetenként lehetnek eltérések. A bankok egyedi belső szabályzatuk alapján járnak el, ugyanakkor kötelesek a tőlük elvárható módon és mértékben mindent megtenni, hogy eleget tegyenek az ellenőrzési kötelezettségüknek.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Amíg Szalaiék hajtottak, lássuk, mi történt a VIP-páholyban

Amíg Szalaiék hajtottak, lássuk, mi történt a VIP-páholyban

Ripityára törte a combcsontját az az avar kori lovas, akinek most mutatták be a sírját

Ripityára törte a combcsontját az az avar kori lovas, akinek most mutatták be a sírját

Düsseldorfba indultak, de a kapitány végül Edinburghba vitte az utasokat

Düsseldorfba indultak, de a kapitány végül Edinburghba vitte az utasokat

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

Pápalátogatás Csíksomlyón: akár 400 ezer forintot is lehet nyerni utazási támogatásra

Pápalátogatás Csíksomlyón: akár 400 ezer forintot is lehet nyerni utazási támogatásra

Ápolónak tanuló gimnazista fenekét csapkodta egy orvos

Ápolónak tanuló gimnazista fenekét csapkodta egy orvos