szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

V4 News Agency (V4NA) néven indult új nemzetközi hírügynökség Habony Árpád befolyási övezetében.

Legutóbb – még január legvégén – azt írtuk Habony Árpádról a Népszava alapján, hogy elveszíthette befolyását, már nem a tanácsadó számít a Fidesz-kommunikáció első számú stratégájának. A Válasz Online most arról számol be, hogy Habony Árpád egy hírügynökséggel is nemzetközi színre lépett. Elindult ugyanis a V4 News Agency, az impresszum szerint főszerkesztője Tóth Tamás, kiadója a Londonban bejegyzett V4NA LTD., székhelye is a brit főváros.

A portál úgy tudja, a V4NA kiadójának tulajdonosai 57 százalékban a New Wave Media Group Kft. (melynek legismertebb terméke az Origo), 40 százalékban a Habony Árpád-féle Danube Business Consulting és 3 százalékban Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete.

Hétfőn elindult a V4NA Twitter-csatornája is, hírei megjelentek az Origo és más kormánylapok hírei között. Például megírták, mi a kapcsolat Soros és a Néppárt között. Szlogenjük: Hírek a V4-ről, a V4-től. A leirat szerint európai ügyekről szeretnének írni a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) szempontjai alapján, így lesz tudósítójuk Pozsonyban, Varsóban, Prágában, Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is.

A Válasz szerint az 50 fős újságírói gárda egy része a Figyelő, valamint a Habony Árpádtól a KESMA ölébe hullott Modern Media Group (MMG) Zrt. volt dolgozóiból áll össze, többen Londonban is költöztek, vezetői feladatot kapott kinn a Lokál volt főszerkesztője is.

Londoni cégpapírok alapján a céget 2018. december 31-én jegyezték be Londonban, egyszemélyi tulajdonosa kezdetben nem más, mint Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet volt, igazgatója pedig a közmédia csúcsvezetőjeként is ismert Medveczky Balázs. Idén március 13-án változás történt, a többségi tulajdonos 60 százaléka mellett ekkor 40 százalékban megjelent a Danube Business Consulting Ltd., melyet Habony Árpád alapított az azóta elhunyt Arthur J. Finkelsteinnel még 2015-ben. Március 29-én  a KESMA-körbe tartozó New Wave Media Group Kft. lett a V4NA többségi tulajdonosa (57 százalék), a Danube Business Consultingnek valamivel kisebb részesedése maradt (40 százalék), és jelképesen ott van Szalay-Bobrovniczky Kristófot is (3 százalék).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét

Értelmetlennek találta a jelzőtáblát, inkább az érkező vonat elé rakta

Értelmetlennek találta a jelzőtáblát, inkább az érkező vonat elé rakta