szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn a korrupcióellenes világnap alkalmából az Európai Bizottság közzétette annak az Eurobarométer-felmérésnek az eredményét, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a vállalkozások a korrupcióhoz az EU-ban.

Az eredmények azt mutatják, hogy bár a cégeknek még mindig jelentős hányada (EU: 63 százalék, Magyarország: 80 százalék) tartja a korrupciót széles körben elterjedt problémának, arányuk uniós szinten kismértékben (-4 százalék), Magyarország esetében pedig számottevően (-11 százalék) csökkent 2017-hez képest.

A válaszadók szkeptikusak a korrupció elleni fellépést illetően: 51 százalékuk (Magyarországon az 56 százalékuk) valószínűtlennek tartja, hogy a korrupt személyeket és vállalkozásokat feljelentik a rendőrségnél vagy az ügyészségnél, illetve hogy az illetékes hatóságok lefülelik őket.

A felmérés szerint Magyarországon a legelterjedtebb korrupciós forma, hogy részrehajlás történik ismerősök vagy családtagok irányába az üzleti életben, ezt 43 százalék gondolja így. Érdekesség, hogy a válaszadóknak csak a 24 százaléka gondolja úgy, hogy politikai pártok finanszírozásáért vagy a politikai döntéshozatalba való beleszólásért történne korrupció. Az EU-s átlag az utóbbi esetben 34 százalék.

A Bizottság az érintett felekkel közösen folytatni fogja a korrupció felszámolása érdekében végzett munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor: Nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás

Orbán Viktor: Nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben