szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az A-Híd Zrt. szerint több hibára nem most derült fény, állításuk szerint a megrendelő már rég tudott róluk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, használhatatlanná vált a több milliárd forintból elkészült főmedence a II. kerületi Gyarmati Dezső Uszodában.

A kivitelező A-Híd Zrt. kiadott egy nyilatkozatot, amelyben közölték: a szakértői vélemények alátámasztják, hogy a kivitelezési munkákat a megrendelő által készített kiviteli tervek szerint és a technológiai utasításokban előírtak betartásával végezték el.

"A versenymedence építése közben, annak fenéklemezén a 0,1-0,2 mm vékony repedések jelentek meg, ezért azonnal kértük a megrendelő megbízásából eljáró tervezőt, hogy azokat vizsgálja meg és határozza meg a szükséges intézkedéseket. A tervező ezt követő 2 hónapban vizsgálta a repedéseket és arra a megállapításra jutott, hogy a kivitelezés az általa készített terveknek megfelelően történt, kivitelezési hiba nem történt, a beton szilárdsága megfelelő, sőt azok értékei a tervezett értékeket 20%-kal meg is haladták, a repedések a szabvány által meghatározott határértéken belüliek, melyek a beton szilárdulása közben lejátszódó természetes folyamatának, a zsugorodás hatására keletkeztek"

- írták.

A közlemény szerint a burkolási munkák további 2 hónapot álltak, mivel még egy igazságügyi szakértői vélemény is készült a megrendelői oldalon, a tervező megbízásából.

"Ez szintén azt állapította meg, hogy kivitelezés közben hiba nem történt, nincsen semmilyen statikai tartószerkezeti oka a repedések megjelenésének, nem tekinthető hibás teljesítésnek.

Ezen igazságügy szakértői vélemény szerint a repedések egy részét – amelyeket a szakértő meghatározott – javítottuk az előírtaknak megfelelően, míg azokat a repedéseket, amelyeket a szakértői vélemény műszaki szempontból nem tartott szükségesnek, nem javítottuk. Ennek indoka a szakértői vélemény szerint alapvetően az volt, hogy a medence vízzárósága a szabvány szerint betervezett komplex szigetelő rendszerrel együtt biztosítva lesz, a szakszerűen javításra kerülő repedésekkel a szerkezet semmilyen használhatósági vagy tartóssági hátrányt nem szenved. Tehát ezek a műszaki szempontból nem javítandó repedések láthatók jelenleg is, ahogyan azok mindig is láthatóak voltak a medence alján és ismertek a megrendelő előtt, azokra nem most derült fény."

A közlemény emlékeztet, hogy a II. kerület által megbízott független igazságügyi szakértő részéről a vizsgálat még tart.

"Amennyiben a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy nincs összefüggés a medence statikai viselkedése, a fennmaradt repedések és a medence burkolatának elválása, illetve a komplex vízszigetelési rendszer ezen helyeken tapasztalt sérülése között, akkor azok javítását kell elvégezni jótállási körben. Mivel ezek a jelenségek a medencék burkolt felületének mindösszesen 1,14%-án és lokálisan fordultak elő, ezért szakszerűen már eddig is javíthatók lettek volna, és azokat már ki is javítottuk volna annak érdekében, hogy a versenymedence a kijárási korlátozások enyhítésével a sportolók által birtokba vehető és rendeltetésszerűen használható legyen. Azonban a szakértői vizsgálat idejére a folyamatban levő javítási munkákat a II. kerület leállította, ezért tisztázni kívánjuk, hogy az uszoda átmenetileg nem miattunk idézőjelbe téve „használhatatlan”

- hangsúlyozták.

A-Híd Zrt azt írta, hogy a kültéri medence körüli burkolat igazítása már megtörtént, a nyitáshoz szükséges üzemeltetői feladatok elvégzését követően az uszoda a tervezett időpontban megnyitható.

Korábban a Magyar Hang az önkormányzattól kapott tájékoztatás alapján azt közölte, hogy a medence vize átszivárgott a csempén, és még az alatta lévő szigetelésen is, az alatta lévő helyiségben pedig a plafonon több helyen is repedés látszik.

Az építtető az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. volt, amely eredetileg nettó4 ,349 milliárd forintot szánt az intézményre, ám az végül jó másfél milliárd forinttal, azaz harmadával lett drágább.

A kerület polgármestere, Őrsi Gergely emiatt fel is állított egy vizsgálóbizottságot. Korábban azt mondta szintén a Magyar Hangnak, hogy több százmillió forintra rúg a vitatott tételek összege mind az önkormányzat, mind pedig a kivitelező részéről.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Videón a Samsung heteken belül érkező csúcstelefonja

Videón a Samsung heteken belül érkező csúcstelefonja

31 ezer forintot kell fizetni ebben a játékban, hogy egy sárkány kerüljön a fegyver helyére

31 ezer forintot kell fizetni ebben a játékban, hogy egy sárkány kerüljön a fegyver helyére

Megjött a funkció, amivel egy kicsit jobb hely lesz az Instagramból

Megjött a funkció, amivel egy kicsit jobb hely lesz az Instagramból