szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 14 cég kapott idén támogatást a kormánytól. A legtöbb pénz egy német multi magyar leányvállalatához ment.

2020 első félévében összesen több mint 43 milliárd forint támogatást utalt ki a kormány 14 nagy cégnek – írta a 24.hu a Külgazdasági és Külügyminisztérium adatai alapján. A lap szerint ebben benne vannak az egyedi kormánydöntésre (ekd) adott és az elvileg a Nemzeti Befektetési Ügynökség által előlegként folyósított, szintén vissza nem térítendő támogatások is.

Az átlagos támogatási összeg egyébként bő 3 milliárd forint volt.

A legtöbb pénzt a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., az autóalkatrészeket gyártó németországi multi magyar leányvállalata kapta, több mint 11 milliárd forintot. Ezt kapacitásbővítésére használhatják. A támogatásért cserébe 460 új munkahely létesítését kellett vállalnia a cégnek.

Az összeg alapján az egy új munkahelyre jutó támogatás 24 millió forint felett volt.

A Thyssenkrupp-csoportot harmadszor támogatta egyedi döntéssel az állam, összesen több mint 25 milliárd forintot kaptak már.

A második legtöbb támogatást, csaknem 7,5 milliárd forintot a dél-koreai eredetű Hanon System Hungary Kft. nyerte el, a forrást a vállalat kompresszorüzemének kapacitásbővítésére költhetik. Egyébként ők vállalták a legtöbb új munkahely, szám szerint 516, létesítését.

A harmadik helyezett a németországi hátterű Schaeffler Savaria Kft. lett, amely kicsivel több mint 5 milliárd forint támogatással építhet fel egy elektromos gépjárművek hajtásláncainak fejlesztésére és gyártására szolgáló létesítményt. Náluk új az új jogcímre hivatkozva nem volt szükséges a létszámbővítés vállalása, ennek ellenére egy tavaly novemberi hír szerint 150 új munkahelyet hoznak létre a 23,5 milliárd forintos beruházás révén – írta a 24.hu.

A lap összesítése szerint 2004 óta, 304 nyertes pályázatban majdnem 626 milliárd forintnyi egyedi, vissza nem térítendő állami támogatást ítéltek meg a cégeknek. Az évente kiosztott összeg 2016-tól ugrott meg látványosan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban

Jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban

Erdei Zsolt lemondott, új szövetségi kapitánya van az ökölvívóknak

Erdei Zsolt lemondott, új szövetségi kapitánya van az ökölvívóknak

Koronavírus: 24 új fertőzött, két idős halott

Koronavírus: 24 új fertőzött, két idős halott