szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hosszú távon kiszámítható finanszírozás érdekében új típusú szerződést kötöttek a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjaival - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Budapesten. A tárcavezető elmondta: az új, élethosszig tartó szerződés szerint az írók műveinek felhasználási jogáért fizetendő díjat beépítik a költségvetésbe.

A tárcavezető elmondta: az új, élethosszig tartó szerződés szerint az írók műveinek felhasználási jogáért fizetendő díjat beépítik a költségvetésbe. Az írók, költők műveit az interneten elérhetővé tevő, 1998-ban kormányzati kezdeményezésre létrejött DIA korábbi működéséről szólva Hiller István kiemelte, hogy sem a felhasználási díjak kifizetése, sem a virtuális intézmény helye nem volt tökéletes.

Az idén január 1-jétől érvényes változtatás "kiszámíthatóbb, tervezhetőbb alkotói létet" biztosít a DIA tagjai, a magyar irodalom legjelesebb képviselői számára - mondta. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) így nem évről évre más forrásból származó, különböző összegű juttatást fizet, hanem havonta a mindenkori minimálbér négyszeresét kapja kézhez a DIA 36 élő tagja.

A felhasználási jog az írók, költők halála után 70 évig érvényes, így a már elhunyt 14 alkotó, illetve a 16 posztumusz tag jogutódjainak egyszeri, egyéves összeget folyósít a minisztérium. Az új típusú szerződést a 36 élő tag közül utolsóként Szakonyi Károly író látta el kézjegyével, a miniszter és Csorba Csilla, a DIA-t működtető Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója jelenlétében. Az alkotó elmondta: az új szerződésnek köszönhetően új művek születhetnek, a már meglévők pedig megőrződnek. 

A miniszter a magyar irodalom házának nevezte a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM), amely mintegy fél éve a DIA befogadó intézménye. Ötven év múlva az irodalomtörténet úgy fog visszatekinteni a jelenlegi évtizedre, mint a "magyar irodalom jeles, fényes korszakára" - vélekedett Hiller István, leszögezve: jelentős különbséget lát az írószervezetek tényleges működése és egyes írók tevékenysége között. "Egyértelmű számomra, hogy írói teljesítmény és írószervezetek teljesítménye nem függ össze, a jelen Magyarországán nem" - fogalmazott. A Kossuth-díjas, illetve Babérkoszorús alkotókat tömörítő, évente egy íróval, költővel bővülő DIA tagjai közül a rendezvényen részt vett mások mellett Konrád György, Parti Nagy Lajos és Bodor Ádám is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hiller MSZP-je a civilekkel cimborálna

A több párbeszéd a garanciája a nagyobb fegyelemnek a szocialista párt és a kormány viszonyában – olvasható az MSZP februári kongresszusára készült, a párt honlapján olvasható dokumentumban.

MTI Itthon

Hiller kiszámítható finanszírozást ígér a felsőoktatásban

A felsőoktatás állami támogatása 2007-től 2010-ig 214 milliárd forintról 241 milliárdra emelkedhet. Ezt tartalmazná egyebek mellett a felsőoktatási törvény módosítása, amelyet a közoktatási és a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításával együtt tárgyalt a kormány; a módosításokat még a tavaszi ülésszak folyamán elfogadhatja az Országgyűlés - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Itthon

Hiller hadat üzent Bokrosnak

Az állam nem kíván kivonulni a hallgatók után járó normatív finanszírozásból - hangsúlyozta Arató Gergely államtitkár a hét egyetem gazdasági tanácsa által összeállított, múlt héten napvilágot látott vitaanyagra reagálva pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a Bokros Lajos, az ELTE gazdasági tanácsának elnöke által szerkesztett anyag nem tükrözi az oktatási tárca és a felsőoktatás döntő többségének álláspontját. A HÖOK szintén nem ért egyet a vitaanyagban megfogalmazott reformjavaslatokkal.