szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Véget ért a "száműzetése" annak az ókori Vénusz-szobornak, melyet három évtizede loptak el egy szicíliai ásatásról: a több mint 2 méter magas márványszobor már megérkezett az Egyesült Államokból az olasz fővárosba és tovább is indult Szicíliába.

Repülővel, hét nagy ládában tette meg a Malibu és Róma közötti utat a Morgantinai Vénuszként ismert márványszobor. Az olasz csendőrség műemlékvédelmi csoportja pénteken kísérte tovább Szicília felé, ahova szombaton érkezik meg. Egyelőre az Etna lábánál található Aidone múzeuma látja vendégül, ahol áprilistól a nagyközönség is láthatja, majd a Morgantinába tervezett múzeumban szeretnék elhelyezni - nyilatkozta az Aidone-Morgantina régészeti park vezetője, Enrico Caruso.    

A Krisztus előtti ötödik századra datált, Pheidiasz egyik tanítványának tulajdonított márványszobor 1988-ban tűnt fel a Paul Getty Museumban, mely egy londoni árverésen vásárolta meg. Az olasz műemlékvédelem évekig tartó kutatásának és jogi harcának köszönhetően a római kormány 2007-ben állapodott meg a múzeummal a szobor és további negyven, Olaszországból származó ókori műkincs visszaadásáról. Az is kiderült, hogy a szobrot a 20. század második felében lopták el a szicíliai Morgantina ásatásairól. 2001-ben két év börtönre és csaknem 20 millió eurónak megfelelő bírságra ítélték a szoborrablást megrendelő svájci műkereskedőt.    

Hasonló hazatérésben reménykedik Marche tartomány is, melynek elnöke a jövő héten tárgyal Malibuban, egy szintén a Getty Museumban található és Lüszipposznak tulajdonított szobor visszaadásáról. A sportolót ábrázoló ókori szobrot 1964-ben halászták ki a tengerből a marchei Fanónál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter