szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Negyvennyolc éve, 1963. november 22-én lőtték le John F. Kennedy amerikai elnököt. Stephen King legújabb regényében e témához nyúl vissza, mégpedig egy időutazó angoltanárt állítva a középpontba. A Wired interjút készített a szerzővel.

A horrorguru Stephen King új könyve, a 11/22/63 - mely november elején került a boltokba Amerikában - arra a kérdésre keresi a választ, hogy ha visszamehetnénk az időben és megakadályozhatnánk egy szörnyű tragédiát, megtennénk-e. Mi történne, ha közbelépnénk és meg nem történtté tennénk egy eseményt, ami milliók életét befolyásolta vagy változtatta meg? - boncolgatta a témát Wired magazin.

King legújabb regényében John F. Kennedy meggyilkolását állítja a középpontba. Főhőse, Jake Epping angoltanár - mint a Vissza a jövőbe trilógia jófiúja, Marty McFly - megtalálja a módját, hogy időutazóként visszamenjen a múltba. Célja, hogy megakadályozza Lee Harvey Oswald merényletét, melynek J. F. Kennedy elnök 1963. november 22-én áldozatul esett. Küldetése közben persze számos, előre nem megjósolható malőr történik: beteg lesz, bedöglik a kocsija. A történet végkifejletét viszont még maga a szerző sem leplezte le, amikor a Wired novemberi számában új művéről beszélt.

Stephen King
©

Minél valószínűbb, hogy egy esemény megváltoztatná a jövőt, annál nehezebb megváltoztatni az eseményt - vázolja a szerző könyve alappilléreit. Egy mindennapos jelenetbe beavatkozni nem nagy kunszt, de az már más lenne, ha egy elnök meggyilkolását akarnánk meg nem történtté tenni. „A múlt megvédené önmagát” - vélekedik King.

A regény főhőse barátja, a szakács Al révén értesül róla, hogy létezik egy időkapu, ami 1958 szeptemberébe repít vissza. Epping rettegve gondol arra, mi mindenen változtathatna egy visszatérés során. Többek között az is eszébe jut, mi történne vele - egyáltalán megszületne-e -, ha megölné nagyapját. Az időutazós történetek kedvelt dilemmája ez, amit könyvében King egyszerűen old meg: „Mi a fenéért tennéd ezt?” - válaszol Epping elmélkedésére Al.

King regényében akárhányszor visszamegy valaki a múltba és megváltoztat valamit, váltakozó idővonalat hoz létre. Ezért aztán nem véletlen, hogy a műben őrök figyelik az időkapukat. Ezzel a főhős is szembesül, amikor találkozik az egyik őrrel, aki elmondja: „Ahányszor visszamész az időben, egyre rosszabb lesz a helyzet. És ha sokáig járkálsz, minden összeomlik”.

King szerint mindez szöges ellentétben áll azzal, amit a mai, számítógép uralta világ sugall: egyetlen gombnyomással el lehet tüntetni bármit, úgy, hogy nyoma sem marad. A kérdésre, hogy ha tehetné, élne-e az időutazás lehetőségével, King a Wirednek azt mondta, a késztetést érezné, de valószínűleg nem tenné meg. „Félnék, hogy a múlt valójában egy kártyavár, amit összedöntök” - fogalmazott az író, aki elmondása szerint nem tervez több időutazós történetet.

A The Washington Post online változata vegyes kritikát fogalmazott meg a könyvről. Rossz hírként tálalta, hogy a 11/22/63 nem ad semmiféle alternatívát arra, hogyan alakult volna az amerikaiak sorsa, ha J. F. Kennedy nem hal meg. Viszont pozitívumként könyveli el, hogy a karakterek jól kidolgozottak, a könyv pedig érdekes problémát jár körül a fikció és valóság elemeit ötvözve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikába is elviszik az Eurovíziós Dalfesztivált

Amerikába is elviszik az Eurovíziós Dalfesztivált

Orbán Győző cégének még sose volt ilyen jó éve

Orbán Győző cégének még sose volt ilyen jó éve

Benedek Tiborral közös képpel emlékezett Epres Panni a házassági évfordulójukról

Benedek Tiborral közös képpel emlékezett Epres Panni a házassági évfordulójukról