szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Kemény Henrik, a legendás bábos. Legismertebb bábja Vitéz László volt, de ő mozgatta Süsüt és Hakapeszi Makit is. A Népligetben álló színháza októberben porig égett.

Elhunyt a Kossuth-díjas Kemény Henrik, Vitéz László és Süsü, a sárkány bábfigurájának életre keltője - közölte a Vojtina bábszínház a Haon.hu-val.

Apja egy ideig New Yorkban a Metro-Goldwyn-Mayer stúdiónak dolgozott, majd 1912-ben hazatért és családi színházat alapított. Az 1930-as években hivatalosan Paprika Jancsi lett a fő figurájuk neve. A fiatal Kemény Henrik 1931-ben kapta első szerepét egy családi bábelőadáson, az iskolában pótvizsgázó Vitéz Lászlót kellett alakítania.

©

Amikor a népligeti vurstlit 1953-ban felszámolták, írja a Wikipedia szócikke, Kemény Henriket is "államosították" (bábjait egy ideig Bálint Endre festőművész műtermében "bújtatta"): ettől kezdve az Állami Bábszínházban lépett fel. 1992-ben, az Állami Bábszínház kettéválásakor a Kolibri Színházhoz csatlakozott.

Az általa elbábozott figurákat az egész ország ismerte, Vitéz Lászlón kívül köztük volt Hakapeszi Maki, Süsü, a sárkány, Furfangos Frigyes, Gyufa Gyuri és Sakk Matyi is.

2002-ben kiváló művész címet kapott. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a hazai vásári bábjáték legtisztább hagyományainak őrzése és terjesztése érdekében végzett tevékenységéért, hét évtizedes, országszerte ismert és elismert legendás művészetéért. 2008-ban Prima-díjat kapott. Idén június 19-én Debrecenben Kemény Henrik tiszteletére Mutatványos Napot rendeztek. A 87 éves Mester is fellépett egy rövid produkcióval, a négerek táncával, ami jellegzetesen a Korngut Kemény-hagyomány része és nem is csinálta más, csak ő. A Vojtina Bábszínház rendezte az eseményt.

Kemény Henrik búcsúztatásáról később intézkednek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában