szerző:
Vajna Tamás
Tetszett a cikk?

Kávéházban, műteremben, antikváriumban, kávézóban és bárban vezettek elő felolvasó-színházi etűdöket a Vajdai Vilmos-féle TÁP Színház tagjai.

18 nemzet kortárs irodalmát ízlelgethették azok, akik szombat este bebarangolták a Margó Fesztivál 18 helyszínét. A második Európai Irodalmak Éjszakáját szervező EUNIC, va-gyis az európai kulturális intézetek tömörülése, valamint a kortársságban utazó Margó Fesztivál kreatívjai városi kalandtúrává dagasztották a felolvasóest-sorozatot.

Nem is rossz! – summázta az este végén az egykori ifi válogatott birkózó, akit hónom alá kaptam, (vagy inkább ő vett engem a sajátja alá), hogy: ugyan csapjunk egy rendhagyó görbe estét és mászkáljunk a belvárosban, irodalmilag. Jó, de sör azé’ legyen – támasztotta előfeltételül az annak idején edzésre is regényekkel érkező, az 1991-es Nap Nap Fesztiválról meg a Fekete Lyukról saját tapasztalatból nosztalgiázó, az elmúlt húsz évben azonban szinte kizárólag családfenntartásra gyúró szabadfogású. 

©

A dánok meglepetés gólját még éppen elcsíptük az Akváriumra átkeresztelt Gödörben, aztán meg felballagtunk a Design Terminál tetőteraszára. Egy Telemann nevezetű színdarabíró pörölt a fittségbe révült babájával, aki nem nagyon értette, hogy a tollforgató miért is mereng egy páfránnyal befutatott emelvényről: világszínházról, orosz oligarchákról, meg egyéb fennkölt témákról általában. A norvég Erlend Loe Vegyesbolti csendes napok című írását három TÁP-színész dramatizálta a gördesz-kásoktól hangos Erzsébet tér felett. Már kezdtem volna szabadkozni, hogy ugye talán az egész művet kellene olvasni, és akkor, esetleg – de sporttársi nyakon verés helyett a karfiolfülű cimbora megnyugtatott, ré-széről „érdekes…”

Az Anker közben Andrzej Stasiuk aztán mindent helyre tett. A vintage (pórabbul: retró) göncöket áruló dizájnbolt galériáján, egy kanapán hason fekvő színésznő olvasott fel a lengyel író Taksim című regényéből. A részletben Kelet-Európa zordabb fertályait bejáró főhősök épp piacozós élményeikről meséltek. Hogy miként is kapnak rá a magyarban megvett gagyi – de aranynak látszó fonalakkal átszőtt – blúzokra a kárpátaljai asszonyok. Hogy milyenek is voltak azok a nyolcvanas évek Záhony és Csop között.

A Satu Mare-i Daciák, a pekingi adidas csukák, meg a portékát csapatostul felmérő, fekete selyem egyenbe’ öltözött harcsa bajuszú romák. S bár nem láttunk múzsákat röpködni a belvárosi háztetők fölött, Stasiuk életes szövege és a bri-liáns  interpretáció együtt hatott, az irodalom működött. Ilyesmi volna az a bizonyos európai élménykultúra, szemben a poros felolvasó estek, maníros író-olvasó találkozók avasságával?

©

A Kristóf téri – frissen facsart gyümölcslevekkel és mediterrán böjti kajákkal operáló – trendi tapas-bárban Gabriela Adamesteanu két éve már magyarul is olvasható Az elveszett délelőtt című regényének egyik részlete került terítékre. A színházi világban magasan jegyzett bukaresti Bulandra társulata által is dramatizált mű voltaképp egy bukaresti öregasszony memoárja, benne vagy egy évszázadnyi román köz- és magántörténelem.

A felolvasott szövegben szó esett evésről, ivásról, kenyérkereső melós vircsaftról. A regénybeli dohos nyomort a divatkonyha látványa ellenpontozta. Egyszóval, ez a kulissza is működött, még akkor is, ha művészetkedvelő sportemberi ízlésünket erősen sértette, hogy az egyetlen kapható sör gyömbéres volt és mindössze fél fokos. Az viszont végképp kiderült, hogy a színházban vagy a várostörténeti szemináriumok során már igazoltan működő mászkáltatós módszer az irodalmi befogadást is intenzívebbé teszi, a kóstolgatás szintjén mindenképp. A margótól beljebb lapközépen volna a helye. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok