szerző:
Lukács Andrea

Kállay-Saunders vérprofi, de ez egyáltalán nem jelent semmit az Eurovíziós Dalfesztivál mezőnyében. A kedd esti elődöntőn örülhettünk, hisz megint bekerültünk a döntőbe, és csak reménykedni tudunk, hogy a Running beelőzi a tavalyi tizedik helyezett ByeAlexet.

A BBC tegnapi cikkében meg sem említette Kállay-Saunderst a legígéretesebb és a legérdekesebb tíz előadó között, a szakállas osztrák, a orosz ikrek és persze a brit versenyző viszont ott volt a listában, ahogy a keddi elődöntő első énekese, a nagyreményű Aram MP3 is Örményországból.

Az örmény versenyző lehet a tegnap utolsóként színpadra lépő magyar küldött legfőbb vetélytársa, még akkor is, hogy ha nem mindig találja el a hangokat, a Not alone című számának dinamikáját pedig ráérősen elhúzza, csak a második perc után következik a gyorsabb, elektronikusan felkavart rész, amivel igazán meg tudja mozgatni a közönséget.

Aram MP3 kezdte az Eurovízió első elődöntőjét
©

A tegnap esti bejutók között persze vannak sokkal képzetlenebbek, tehetségtelenebbek, mint Kállay-Saunders, de ez mit sem számít. A profizmus ugyanis egy eurovíziós szereplésnél nemhogy másod-, de inkább harmadrendű szempont. Ezen nem érdemes fanyalogni, ez a dalfesztivál nem nívódíjat osztogat, hanem egy hatalmas buli, ami azon túl, hogy sokszor direkt blőd vagy pofonnál is egyszerűbb dalokkal szórakoztat, kétségtelenül tágítja a látókörünket. Ha már csak azzal, hogy megtanuljuk a részt vevő országok zászlajának színeit, vagy azzal, hogy látjuk, hogy Ukrajnában hiába van háborús készültség, simán elküldenek egy mutatós lányt, hogy az első szerelem okozta szívdobogásról énekeljen.

Az ukrán lány a szerelemről énekelt
©

De már az is nagy dolog lenne, ha például mi magyarok őszintén örülnénk, hogy egy New York-i születésű fiú képviseli Magyarországot, aki igenis magyarnak vallja magát, és közben tök tehetséges. Ez ugyanis adhatna egy kis kakaót a gulaschsuppéra, matyó hímzésre és Lánchíd-látképre korlátozódó országimázsunknak. De Kállay-Saundersszel kalapálhatnánk egy kicsit a csorbán, még úgy is, hogy közben az Eurovízió iránt érdeklődő magyarok egy szomorú hányada felváltva majmozik, cigányozik és rázza az öklét. Ezt szerencsére a 120 milliósra becsült nézőközönségből azért nem sokan látják és hallják.

Sokan mondják, hogy nem vagyok elég magyar - olvassa el interjúnkat Kállay-Saunders Andrással

Az oroszok is bekerültek a döntőbe, bár kifütyülték őket
©

Az is kérdés, hogy beárnyékolja-e az énekes megítélését mind itthon, mind a nemzetközi közvéleményben az a tavaly májusi verekedés, amelynek kapcsán súlyos, illetve életveszélyt okozó testi sértéssel vádolják.

Kállay-Saunders mégis az utóbbi négy év legprofibb magyar előadója, ezt már hétfőn a főpróbán, de aztán élesben az elődöntőn is bizonyította. Mindenféle flanc nélkül, egyszerű fekete pólóban és nadrágban szerepelt, egy thonett széken ülve kezdte az előadását, amit az első refrénre kilökött maga alól, és elkezdett rohanni a színpadon.

Nem sokáig maradt ülve Kállay-Saunders András
©

A dal lendületét végig fenn tudta tartani, úgy, hogy közben stimmelt minden hang, és minden mozdulat, be tudta vonni a közönséget, és még a kameráknak is énekelt. Mintha egy nagyszabású koncertturné állomása lenne Koppenhága, nem az a – zeneértők között lenézett – cirkusz, amin korántsem biztos, hogy főnyeremény részt venni. A Compact Disco és ByeAlex is bánja utólag az eurovíziós kalandot, mert aki ezt bevállalja, óhatatlanul bekerül a dalfesztiválos skatulyába. A szűk hazai poppiacon pedig inkább hideget kapnak ezért az előadók, mint meleget.

Kállay-Saunderst ez viszont nem érdekli, ahogy az eurovíziós csinnadrattából mintha csak az számítana, hogy csillagos ötösre megoldja a feladatot, és közben még valamiféle üzenetet is közvetítsen. A 16 dalból két produkciónak volt mélyebb tartalma, az izlandi – ugyancsak bejutó – Pollapönk bohókásan az elfogadásról énekelt, Kállay-Saunders pedig viszont vér komolyan a családon belüli erőszakról.

Az izlandi Pollapönk az elfogadásról dalolt
©

De, hogy ezzel lehet-e hatni a közönségre, vagy az országok szimpátiaszavazása újra észak-európai vagy szláv győzelmet hoz? Lehet jósolgatni, ahogy várhatóan az ukránokat annyira szánja most Európa, hogy a Tick tock befutó lehet. Ezt onnan is lehet tudni, hogy Oroszország bejutását például füttykoncert és fújolás kísérte, ez pedig nem a 17 éves ikerlányoknak, hanem Putyinnak szólt. De a svéd énekesnőnek, Sanna Nielsennek is van esélye, köztudottan a dán-norvég-svéd triumvirátus nagyon erős, arról nem is beszélve, hogy a Baltikum is támogatja őket.

A svéd énekesnő is a legesélyesebbek között
©

Tartogathat azonban meglepetéseket az idei Eurovízió. Bekerült például San Marino és Montenegró, amely két ország évek óta hiába próbálkozott, az első rostán kiesett.

A magyarok legjobb eredményét Friderika érte el a legelső eurovíziós szereplésünk alkalmával, épp húsz évvel ezelőtt, 1994-ben negyedikek lettünk.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Orbán és a Willkommenskultur

Orbán és a Willkommenskultur

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója