szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Boggie a Wars For Nothing című számával vajon be tudja lopni magát az eurovíziós közönség szívébe, ugyanúgy, ahogy a magyarokéba? A finneknél szombat este ugyancsak eldőlt az eurovíziós selejtező, és az autistákból és Down-szindromásokból álló Pertti Kurikan Nimipäivät nyert. De akkor most kinek drukkoljunk?

"Kérek egy dupla eszpresszót, hogy végig tudjam hallgatni ezt a dalt" - kissé sokkoló a nemzetközi reakciókat olvasni a eurovision.net oldalon az euforikus hangulat után azoknak, akik Boggie-nak drukkoltak szombat este. Az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos oldalán ugyancsak élőben közvetítették a Dal-döntőt. De amellett, hogy többen unalmasnak tartják Boggie Wars For Nothing című dalát, azért voltak lelkes hozzászólások is.

A magyar nézőknek viszont egyértelműen ez volt a kedvencük a nyolc döntősből, majd a szombat esti műsorban kialakult négyes mezőnyből, melyben a zsűri pontszámai alapján a Spoon, Mujahid Zoltán és Szabó Ádám és Csemer Boglárka várta a nézők végső ítéletét.

©

Boggie az elődöntős, és középdöntős produkcióhoz képest leginkább öltözetén változtatott a döntőre, a barna bőrruha helyett egyszerű, de ártatlanságát még inkább kiemelő hosszú, világoskék ruhát választott, hajának pedig némi hullámmal adták meg a nőies akcentust. És ez nem részletkérdés, ha az Eurovizióról van szó, ahogy az sem, hogy a kivetítőn milyen képek jelennek meg, és hogy vajon szükség van-e a szuggesztív szöveges képsorokra?

Rúzsa Magdi kritikájában például úgy fogalmazott, hogy túl sok, kérdés, hogy Bécsben a hatalmas, interaktív színpadra ugyanezt tervezi-e Csemer Boglárka és csapata? Ha igen, akkor vélhetőleg nem magyarul jelennek meg a sokkoló információk a háborús áldozatok számáról: de vajon angolul, vagy minden résztvevő ország nyelvén váltakoznak-e majd a statisztikai adatok?

Csemer Boglárka Boggie-t küldjük Bécsbe az Eurovízióra - olvassa el összefoglalónkat.

Egy másik külföldi kommentelő például felháborodott, hogy háborús témával próbálja kicsikarni a magyar versenyző a nemzetközi nézősereg tetszését, szerinte ez olcsó propaganda. Ezen, ahogy más kritikán is szenvedélyes vita alakult ki, ami már egy jó jel. A moldovai fiú győzelme hírén például minden kommentelő kiakadt. Eduard Romanyuta I Want Your Love című dalával ugyancsak ma este került ki győztesként a nemzeti mezőnybe. Az ő produkciójára például szinte csak negatív hozzászolások érkeztek az elkötelezett Eurovízió-rajongóktól: "Remélem, ez csak egy vicc".

De február 28-án volt a döntő Finnországban is, ahol az a zenekar nyerte meg a közönség szívét, melynek mi is drukkoltunk: igazi kuriózumként az autistákból és Down-szindrómásokból álló punkegyüttes képviselheti majd a finneket Bécsben. A Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) három rostán jutott át, míg szombaton a nép akaratából ők vitték a pálmát a kilences döntőből.

A finn kihívók
©

Érdekesség, hogy az ottani zsűri egy egészen más produkciót küldött volna, de a végső szó nem az övék volt. A nem mindennapi formáció komoly konkurrencia lehet nekünk is, mert míg Boggie világbékés, kissé gyászos, de felemelő hangulatú dalában olyan dolgot énekel meg, ami a legtöbb résztvevő számára megfoghatatlan (kivéve Ukrajnát, mely idén a háborús helyzet miatt azonban lemondta a szereplését), addig a finn zenekar arcunkba tolja, hogy a színpadon van létjogosultsága azoknak is, akik fejlődési rendellenességben szenvednek.

Mindezt azután, hogy tavaly egy szakállas nő nyerte meg a dalfesztivált, ami egyben a liberalizmus és a tolerancia győzelme is volt Koppenhágában. Idén pedig a nézők szociális és humán érzékenységét lehet megpengetni, és így kimaxolni a jobbára Nyugat-Európára jellemző értékrendet

Conchita Wurst
©

Ha pedig így nézzük, a zenei berkekben lenézett, slágerparádénak is csúfolt Eurovízió mégiscsak fontos lehet, ha nem is elsősorban muzikálisan. Conchita Wurst erre már 2014-ben rávilágított: szinte két táborra szakadtak a dalverseny résztvevő országai a Rise Like A Phoenix sikere után. Keletebbre felháborodással fogadták az osztrák győzelmet, az oroszok egyenesen azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek az ESC-ből, inkább saját Ázsiavíziót rendeznek, mert ami itt - azaz amott nyugatabbra-  folyik, az maga a fertő. Közben Ausztriában a miniszterelnök is tárt karokkal köszöntötte a transzvesztitát hazatérésekor. Nyugati szomszédainknál Conchita elfogadását jelzi az is, hogy később a legnagyob osztrák bank is vele kampányolt.

Az Eurovíziónak nem is annyira új ez a felhangja, Izrael utoljára 1998-ban nyert, akkor is egy transzvesztitával. Dana International Diva című számát hazánkban is még sokáig játszották a rádiók. 2007-ben a szerb Marija Szerifovics győzelme is mérföldkő volt. A performanszát az egyik újságban például bevállalós leszbi-sikknek titulálták, a Guardian pedig azért ünnepelte az akkor 23 éves énekesnőt, mert előadása mentes volt az Eurovízión megszokott giccsstől, miközben homoszexualitása mellett, roma származását is kiemelték.

Nem csoda, hogy a győzelme után a szerb radikálisok  elkezdtek hepciáskodni. Egy évre rá, amikor Belgrádban rendezték a fesztivált, már azt terjesztették, hogy a dalverseny főleg a melegeket mozgatja meg, akik majd a rendezvény alkalmával elözönlik a várost. Egy szélsőjobboldali csoport például kijelentette, hogy "várva várja" a meleg látogatókat, és azt ígérték, hogy őrizni és védeni fogják Belgrád utcáit, illetve nulla toleranciát hirdettek a "gonosz terjedésével és népszerűsítésével szemben".

Idén viszont, nem a kelet-nyugat harca lesz az Eurovízió, legalábbis nem a liberális (ebben az értelemben be- és elfogadó) nyugaté és a kirekesztő keleté. A finnek próbára tehetik a 33 résztvevő ország ingerküszöbét, méghozzá egy olyan zsánerrel, ami ugyancsak nem tipikusan eurovíziós. A színtiszta punk zene, amit a Pertti Kurikan Nimipäivät játszik elvileg távol áll a tingli-tanglitól, ami hírhedten jellemző a dalversenyre, erre viszont 2006-ban már rávért az ugyancsak finn Lordi. És az sem utolsó, hogy a maga nemében az idei küldöttek dala tökéletes: aki szereti, aki nem, kimeríti a punk követelményeit: egyszerű a zenei szerkezete, a dallamot nem kell keresni benne, a mondanivalót azonban annál inkább.

Az Aina Mun Pitää arról a frusztrációról szól, amit a mindennapok okoznak: "Mindig takarítanom kell/mindig el kell mosogatnom" - énekli, azaz beszéli el az énekes, majd rátér olyan hétköznapi korlátozásokra, melyek a betegségükből adódnak: "nem kapcsolhatom be a számítógépet, nem találkozhatok a barátaimmal". Bátor lépés: mert míg a Lordi attól függetlenül, hogy teljesen új műfajt mutatott be, a daluk témája ugyanolyan komolytalan volt, mint a legtöbb eurovíziós (Hard Rock Hallelujah).

Ők lehetnek az Eurovízió legnagyobb meglepetése

Ezt a komolytalanságot pedig biztos, hogy igényli is a közönség egy része, hisz már Boggie hallatán azon fanyalgott egy hozzászóló, hogy miért nem lehet az Eurovízión felhőtlenül szórakozni, és miért van szükség a komoly(kodó) témára? Boggie háborúellenes dala jó, de korántsem olyan hiteles, mint a finneké. Akkor lenne például az, ha Boggie vagy maga is ukrán lenne vagy színpadra vinne magával még pár szereplőt friss háborús sebekkel. Megdöbentő lenne a húzás, mert akkor valóban megdőlne a hatvanéves történetre visszatekintő nemzetközi (Európa határain jóval tágabb) dalverseny eddigi imázsa és egy politikailag is fontos - és vitatható - platformmá válhatna: ahol nem csupán a szó szoros értelemben véve szimpla dalokon keresztül ismerhetnénk meg az egyes nemzeteket, de problémáikat és kisebbségeiket is.

A következő kihívás tehát május 19. Az első elődöntőn vesz részt ugyanis Boggie, de a finnek is ugyanaznap szerepelnek. Azt még nem tudni, hogy mi lesz a sorrend, a szabályok értelmében azonban a magyarok úgysem szavazhatnak saját versenyzőjükre.

A Wars For Nothingnak drukkolhatunk, a PKN-re pedig szavazhatunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél