szerző:
Balkányi Nóra
Tetszett a cikk?

Beárazhatja magát az Arénában, de felléphet álnéven a Bánkitó Fesztiválon is - az ország egyik legnagyobb koncertzenekara 2016-ban lesz 25 éves, leültünk velük és szembesítettük őket a múlttal. Az 1991-es indulástól kezdve minden évből felolvastuk nekik, mi ment éppen a világban és itthon, majd hagytuk őket emlékezni. Mi történt a Quimbyvel, amikor indult a YouTube, vagy amikor bemutatták a Titanicot? Miért voltak ők a no budget műfaj királyai? Hogy esett szét Kiss Tibi és a zenekar, és hogy álltak talpra?

1991/1992
Kezdetét veszi az Öböl-háború, megszűnik Jugoszlávia. Az utolsó szovjet katona is elhagyja Magyarországot. Bemutatják az első webböngészőt. Megjelenik a Guns’n’Roses Use Your Illusions és a U2 Achtung Baby című albuma./Immár Európai Unióról beszélünk. Bill Clinton lesz az USA elnöke. Jelcin bocsánatot kér 1956 miatt. Megkezdi adását a Duna Tv. Megjelenik a Nirvana Incesticide, Madonna Erotica, a Nine Inch Nails Broken című albuma.

„Asszem ekkor kötötték be a kábeltévét és lett MTV-m” – Balanyi Szilárd billentyűs akkoriban hírből sem hallott a még háromtagú Quimbyről. Kiss Tibi, Varga Livius és Mikuli Ferenc Fefe basszusgitáros Dunaújvárosban, a gimnáziumban kezdett együtt zenélni. „Nagyon fiatal voltam, kérdésekkel jöttem haza egy hosszú utazásból. Tibi magától értetődően mondta, hogy folytassuk a zenekart” – mondja Livius a kezdésről. Hozzáteszi, hogy ugyan felhívták a figyelmét az éppen robbanó Nirvana őrületre, a kazettájukat viszont kidobta. „Meghallgattam egyszer, de minden száma egyformának tűnt. Az a hangzás meg nem tetszett.” Az első években a Quimby rengeteget klubozott, főleg Pesten. Például a Tilos az Á-ban, az Almássy Téren, egyetemi bulikon.

1993/1994
Csehszlovákia kettészakad. Újratemetik Horthy Miklóst. Meghal Antall József. Izrael és a Vatikán elismerik egymást. Megjelenik a Nirvana In Utero és a Pearl Jam Vs című albuma./Horn Gyula vezetésével alakul kormány. Súlyos vonatbeleset Szajolnál.

„Megkóstolta a zenekar, hogyan dobol a Faszi. Elhívtuk helyettesnek, mert mind bíztunk benne, és igen mély benyomást tett ránk” – mondja Livius Gerdesits Ferenc belépéséről. Kisebb káosz alakul a beszélgetésben, hányban járunk, de Faszi emlékszik: „’93-ban a Tilosban ugrottam be, mert a Maci (Medve Ákos – a szerk.) összerugdosta a lábát valami villanyoszlopon.” Livius ekkor épp két albérlet között héderelt Pesten, majd megszületett első fia is. Szilárd a zeneművészetire ment volna tanulni, de egy este összecsuklott alatta a vasalódeszka és szerencsésen beszorult az egyik ujja. „A felvételi persze nem sikerült, de a Quimbybe valahogy mégis befáztam kilenc ujjal” – mondja. Fasziéknak a Marlboro Mannel megjelent a második lemezük, a Tombol a hülyeség, ami a dobos szerint címét tekintve azóta is erősen aktuális. Kiss Tibi arról beszél, hogy az akkor csak angolul játszó Quimby életében már megjelent az igény magyar számok írására.

Gerdesits Ferenc
©
1995/1996
 A Microsoft kiadja a Win95-öt. Jó pár európai ország megnyitja határait a schengeni egyezmény szerint. A NASA Galileo szondája eléri a Jupiter atmoszféráját. Megjelenik a Blurtől a The Great Escape című lemez./ II. János Pál pápa a katolikus vallással összeegyeztethetőnek nyilvánítja Darwin evolúciós elméletét. Bill Clinton lesz az USA elnöke. Elindul a Pokémon videojáték. Megszületik Lorde. Megjelenik a Placebo első lemeze. Elindul a Vészhelyzet.

Kijön a Quimby első lemeze, a Jerrycan Dance (a korábbi anyag, a 1993-as Sip of Story kazettán terjedt). „’95-ben mentünk ki az USÁ-ba Tibivel” – kezdi Livius, Faszi hozzáteszi, hogy ő épp előtte, nyáron szállt be a bandába, a német turnén. Erre egymás szavába vágva emlékszik mindenki, különös tekintettel egy róluk írt cikkre. A nyugati sajtó kiemelte, hogy a Quimby mintha talált hangszereken játszott volna. „Az ottani fiatal zenekaroknak profibb cuccaik voltak” – magyarázza Tibi. A második frontembert – aki szükség esetén fejjel ütögette a tányérokat – a cikk „Livius Vargas, the extremely good percussionist”-ként emlegette, Szilárdról pedig megjegyezték, mi mindent képes kihozni mindössze egyetlen sor billentyűből. Liviusnak épp össze volt drótozva az álla, emiatt befőttesüvegből szívószállal vitte be a gulyáslevesszörpöt vagy a whiskey-t.

Varga Livius
©

1996-ban jelent meg a Majom-tangó, három szám kivételével a Quimby első magyar munkája. Az amerikai út után egyértelművé vált a váltás, és hogy „nem lesz külföldi karrier” – mondja Livius. A Majom-tangó felvétele Szilárd szerint rémes volt. „Egy légtérben volt minden. Ahol aludtunk, ettünk, a nappali, minden.” Faszi viszont azt mondja, a többieknek bejött a dolog, csak sokat kellett inni a hosszabb alvás eléréséhez. Azt azért ő is nehezményezte, hogy tízkor punk banda ébresztette a dobjai mellett.

1997/1998
Diana hercegné halálos autóbalesetet szenved Párizsban. Mozikban a Men in Black és a Csinibaba. Palik László elől eltűnik Damon Hill. Megjelenik a Depeche Mode Ultra és a Radiohead OK Computer című albuma. Lemegy az utolsó Dallas-rész a Magyar Televízióban./ Merénylet az Aranykéz utcában. Orbán Viktor alakít kormányt. Elindul a Barátok közt. Megalapítják a Google-t. A Titanic 11 Oscar-díjat nyer. Meghal Frank Sinatra.

1997-ben jelent meg a Diligramm, amit aztán az év hazai albumának választottak. „Nem ez az a lemez, amit elvesztettél Livius?” – kérdezi Tibi. „Nagyon jó hangulatban próbáltunk, de senki nem jegyezte meg a dalokat. Csak a magnó. Livius viszont elhagyta a kazettát az ötleteinkkel együtt a 4-6-os villamoson. A stúdióban aztán összekapartunk valamit, csináltunk mást, de ott borzalmas körülmények voltak. Épp árulták a helyet.” Az időszakról leginkább kaotikus működést és totális káoszt emleget a zenekar, miközben a Quimby egyre népszerűbbé válik. „Sűrűn váltogattok a szervezőinket. A mai fiatal zenekarok bámulatosan tudatosak. Nálunk az első tíz év forgószél volt.”

Livius azzal egészít ki, hogy akkoriban a profizmus kommersz irányt is jelentett. „A profik kilencven százaléka, huss, eltűnt. Gyakran beszóltak, hogy fordítva ülünk a lovon. Viszont mi minden összeszedetlenségünk ellenére kitartóan és szívvel csináltuk.” A Quimby igyekezett világokat teremteni a fellépéseik köré. Például két hétig gyártottak lampionokat és kis lámpákért szaladgáltak a koncertek előtt. Vagy alsógatyában jöttek vissza ráadásra. „Mi voltunk a no budget műfaj királyai.”

Kiss Tibor
©

A Diligramm díjával kapcsolatban Szilárd megjegyzi: furcsa, hogy megkapták. Faszi kontráz. „Mi az hogy, szabotázs volt. Mikor az átadón a nyertesek között felolvasták a nevünket és Búza Sándor bejelentette, hogy következik a Hol volt, hol nem volt, négyperctizenhét, többet tudott, mint mi. Nem szóltak, hogy fel kellene lépnünk.” Livius folytatja. „Soha életünkben nem playbackeltünk, ott sem voltunk hajlandóak. Kellemetlen helyzet volt, mi punkosan reagáltunk. Tibi elment szkreccselni, én énekeltem, a szaxofonos (Molnár Tamás – a szerk.) fordított gitáron játszott. Ennek az lett a vége, hogy a produkciónkra ráengedték a stáblistát a tévéközvetítésen.”

1999/2000

Magyarország belép a NATO-ba és a bolognai felsőoktatási rendszerbe. Leég a Budapest Sportcsarnok. A teljes napfogyatkozás. Jelcin átadja helyét Putyinnak. Véget ér a Szomszédok és a Mindent vagy semmit. Megjelenik a Harry Potter első része, továbbá a Red Hot Chili Peppers Californication, Santana Supernatural című lemeze. Bemutatják a Mátrixot. /Lövöldözés Budapesten az Oktogonnál. Mádl Ferenc a köztársasági elnök. Mozikban a Gladiátor.

’99-ben kijön az Ékszerelmére, és a Quimby a legnépszerűbb underground zenekarok között játszott teltházas bulikat. „Tiszta erőből kellett csinálni. Sokan mondták, hogy most nyomjuk, mert később le fog ülni az egész. De mi nem akartuk lehúzni az összes bőrt a rókáról” – mondja Livius. Kiss Tibi arról mesél, hogyan hatott rájuk az időszakban „az elektronikus tánczene és az akkor éjszakában tomboló kicsit pszichedelikus parti világ.”

©

Livius közben már tűkön ül, hogy beszélhetünk-e már arról, amikor fúvóst kerestek és bejött a zenekarba Dódi. „Olyan valakit szeretünk volna, aki lelkileg is befér a családba. Ennyi idős csapatnál komoly a kohézió. Dódira majdnem mindenki emlékezett az éjszakából” – mondja Tibi, aki Livius szerint végül azzal győzte meg a zenekart, hogy Dódi személyében arcot hozna a csapatba. Az eddig főleg csöndben ülő Kárpáti József nyugodtan előrehajol. „Élénk időszak volt. Felszabadító jellegű még amellett is, hogy tökig betábláztam magam. Reggel, ha nem próbára mentem, akkor könyvtárba, aztán tanítani vagy koncertre.” Dódi akkor másoddiplomázott az Iparművészetin. Végül kiforrottak a dolgok és „szépen alakult minden, ahogy a könyvben van.”

2001/2002/2003

George W. Bush lesz az USA 43. elnöke. Szeptember 11-én terrortámadás éri New Yorkot. Bemutatják az első Gyűrűk Ura-filmet. Meghal Douglas Adams, George Harrison és Zámbó Jimmy. /Forgalomba kerül az euro. Véres bankrablás Móron. Elindul az iWiW./Az USA lerohanja Irakot. Darabokra hullik a Columbia űrrepülőgép. Megjelenik A da Vinci-kód. A magyarok népszavazáson döntöttek az EU-tagságról. Meghal Papp László, Johnny Cash, Teller Ede és Leni Riefenstahl.

„Sokat dolgoztunk, álladóan mentünk, már-már azt se tudtuk, hol vagyunk. És azt hiszem, én kezdek már szétesni… még nem?” – kérdezi Kiss Tibi. „De, de, 2003-ban már feladtuk, szarul voltál.” 2001-ben megjelent a Morzsák és szilánkok, 2002-ben pedig Szilárd első önálló albuma, és a Káosz amigos. „A Káosz már válságtermék, befejezetlen. A stúdióban Livius úgy próbálta kiszedni belőlem a hiányzó szövegrészeket. Nem nagyon voltam képben, szóval meséljenek a többiek.” Faszi arról beszél, hogyan mondtak le bulikat. „Rettegtünk koncertek előtt, Liviusszal egy kortyot nem mertünk inni. Nem tudtuk, melyik pillanatban kell átvenni az éneket, lesz-e egyáltalán fellépés.”

Dódi azt mondja, mindemellett a Káosz amigos az egyik kedvenc lemeze. „Pont emiatt a lelki helyzet miatt erős dolgok jöttek ki szépen és tisztán.” Livius egyetért, Tibi pedig folytatja. „Rengeteg minden került felszínre. Emberi konfliktusok is, olyan kincsek, amit csak szenvedésből és pusztulásból lehet megtanulni. Később mindez beépíthetővé válik, mikor már tud vele bánni az ember. De akkor nem úgy tűnt, hogy én tudnék. A zenekar viszont ezáltal is jobban összerottyant, kiengedtük a feszültséget és elfogadtuk az elvesztést. A kaotikus rendszernek össze kellett dőlnie ahhoz, hogy újat építhessük. Pusztulnia kellett. Csak nem volt jó részt venni ebben a pusztulásban.”

Kárpáti József
©

A 2003 elején még csináltak bulit, aztán a zenekar beleállt a földbe. A következő koncert 2004 novemberében volt. „Szétszaladt a ménes” – mondja Kiss Tibi. „Ellébecoltam, zenetévének írtam mindenféle alkalmazott zenét” – kezdi Szilárd. „Lediplomáztam és visszamentem pincérnek” – folytatja Livius. „Lediplomáztam én is” – teszi hozzá Dódi. „Borzalmas szopás volt” – vonja le a konklúziót Faszi. „Én meg rehabon söpörtem a kecskeszart és lelki gyakorlatokat végeztem” – fejezi be Kiss Tibi.

2003-ban történt még, hogy szobafestés közben Faszi és Livius megalapította az azóta is működő Kutya vacsoráját.

2004/2005/2006/2007/2008
A Nasa szondája a Marson landol. Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. Belépünk az Unióba, megszűnik a sorkatonaság./Megnyitják a Művészetek Palotáját. Sólyom László a köztársasági elnök, Angela Merkel  német kancellár. Elindul a Youtube. Elkezdik felújítani a Gozsdu-udvart./A Föld népessége eléri a 6,5 milliárdot. Őszödi beszéd, zavargások. Eltemetik Puskás Ferencet. Zidan lefejeli Materazzit a labdarúgó vébén./ Bevezetik a vizitdíjat. Megalakul a Magyar Gárda. Putyin az év embere./ Obama az USA elnöke. Kirobban a gazdasági világválság.

2004 nyarán a kérdés nem az volt, hogy akarják-e folytatni, hanem hogy hogyan. Végül új alapot és menedzsmentet kezdtek építeni, rendezték a felhalmozott tartozásokat. „Tibi kijöhetett a rehabról, a zenekar is tuningot kapott” – mondja Livius. „A visszatérő koncert Tibi kérésére egészen pici, családias volt. Ki szerette volna próbálni, annyira retteg-e majd a színpadon, mint ahogyan a próbán érezte. Támogatni kellett, a magabiztosságát lépésről lépésre visszaépíteni. Neki és a zenekarnak is.”

A Quimby kezdett felépülni és elindult a felfelé ívelő időszak. „Emlékszem az első szegedi koncertre. Alig bírtunk eljutni a színpadról az öltözőig. Addig szerettek minket, de akkor megőrültek értünk. Durva volt” – mondja Szilárd arról, mekkora input jött a közönségtől. Livius hozzáteszi, hogy kellett két év és rengeteg utazás ahhoz, hogy visszajussanak oda, ahol abbahagyták.

Balanyi Szilárd
©

A 2005-ben megjelent Kilégzés platinalemez lett. 2006-ban a 15 éves szülinapra kiadták Family tugedört. „Nagyon pozitív időszak volt, felnőttebbek és erősebbek lettünk. Mentünk, mint a buldózer” – mondja Kiss Tibi. 2005-ben beszálltak Puskás Tamás Vízkereszt Shakespeare-adaptációjába, amiben Livius eljátszotta a zidane-os fejelős jelenetet. „A próbateremben rendszeresen impróztunk olyasmit, ami színházban vagy filmen működött volna, de mint rock’n’roll nem. Mindig érdekelt minket ez az irány, ami aztán a Teátrumok előképe lett.”

A nyári fesztivál felhozatalban a Quimby a Tankcsapda és a Kispál és a Borz mellett a harmadik bevett headlinerként játszott, 2008-ban pedig a Csík zenekar-féle Most múlik pontosan zenekaron túlnőtt gigantikus népszerűségével végleg vége lett egy korszaknak. Kiss Tibi azt mondja, tanulniuk kellett, hogy később újra lazíthassanak a gyeplőn, mivel a siker mellett megjelent a megfelelési kényszer is. „A kifelé megfelelésben az alkotás megpihent” – teszi hozzá Livius.

2009/2010/2011/2012/2013/2014/2015
Meghal Michael Jackson és a Titanic utolsó túlélője. Lemond Gyurcsány Ferenc, akit Bajnai követ. Romagyilkosságok országszerte./Bemutatják az iPadet. Megalakul a második Orbán-kormány. Árviz BAZ megyében, vörösiszapkatasztrófa Ajka környékén./Arab tavasz. Megölik Oszama bin Ladent. Államosítják a nyugdíjrendszert, új Akotmány. West Balkán tragédia./39 km-es rekordmagasságból ugrik le Baumgartner. Schmitt Pál plágiumbotránya, Áder János a köztársasági elnök. Becsődöl a Malév. Őrizetbe veszik Biszku Bélát./ Megválasztják Ferenc pápát. Március 14-15-én katasztrófaveszélyt okoz a havazás. Meghal Horn Gyula. Megnyílnak a nemzeti dohányboltok./Krímet Oroszországhoz csatolják. Meghal Robin Williams. Átadják a rekonstruált Kossuth-teret, a Várkert Bazárt. Újra nyer a Fidesz./A Saul fia megnyeri a cannes-i nagydíjat. Ősszel a menekültválság eléri Magyarországot. Az ISIS novemberben Párizst támadja.

2009-ben kijött az Ajjajjaj és a Lármagyűjtögető, 2010-ben pedig megjelent a később aranylemezzé avanzsáló Kicsi ország. „Nem akartunk tökéletes lemezt. Azt beszéltük, vegyük fel a hülyeségeinket, ami jön. Lehetett volna egy jó, 11 számos lemez is, ehelyett csináltunk valamit, amin vannak jobb, meg kevésbé jobb számok. Kicsit sterilen szól” – mondja erről Kiss Tibi. Faszi szerint a dolog annyiban vízválasztó volt, hogy többet ilyet soha nem csinálnak majd.

2011 a húsz éves szülinapról szólt. A DVD bukott, de a koncertfelvételes Instant szeánsz aranylemez lett. Innentől a stabil koncertek és mainstream körülmények jellemzőek. „2012-2013 körül páran csatlakoztunk második alomban a gyerekcsináláshoz. Ez nyilván komfortosabb környezetet jelent, beérett a zenekar. Nyugodtabban tudjuk csinálni az életünket” – jegyzi meg Kiss Tibi. 2013-ban a Sziget nulladik napját a Quimby-féle Csodaország vitte,  év végén pedig kijött a Kaktuszliget, még egy platinalemez. Továbblépve Faszi szól, hogy „2014-ről meg van egy száma a Lovasinak. Az a címe, hogy 2014, azt hallgasd meg.”

©

2014-2015-ben a zenekar kezdi elérni a határait, sokfelé próbálja ki magát. „Viszonylag zárt ez a piac” – mondja Kiss Tibi. „Nem könnyű becsábítani az embereket élőzenére. Minden drágább lett, kevés a hely. Változtak a körülmények a West Balkán-törvény miatt is. Kirakatállomány közepén, szarkupacon díszelgünk, változatlan állapotokban. Aktuális kérdés, hogy merre tovább. Kevés szimpatikus múltú idősebb zenekart látunk magunk előtt, akitől tanulhatnánk. Nekünk kell törni az utat. Egyre többet járunk külföldre kis koncerteket adni, mert szeretjük és inspirál. Ez az időszak szabad és felszabadító. Sötétbe ugrunk, nem fog minden elsőre sikerülni. Gondolkodunk azon, hogyan tudnánk saját magunk számára is érdekessé tenni a dolgokat, talán ementén nem lehet eltévedni.”

Livius azt mondja, visszatért a spontaneitás. „Jó, ha öreg korunkra ez nem veszik el. Eljön majd az idő, mikor mindenki tök ősz lesz – és mi akkor is zenélni akarunk majd.”

Quimby 25

Varga Livius azt mondja, szentül eldöntötték, hogy 2016 nem önmaguk ünnepeltetéséről szól majd, hanem a kitartó közönségről. A Quimby a tervek szerint minden évszakban kijön majd valami újjal. Januárban például a legutóbbi Teátrum-turnéból Vandad Kashefi rendező hathatós közreműködésével készült „fikciós-szürreális” kisfilmet mutatják be. Az év folyamán megjelenik a Quimby Tribute nagylemez, érkeznek majd saját új számok, és persze lesz nagykoncert is az Arénában. Mindeközben a zenekari tagok szomszédságában, a Fehérvári úton épül az új próbaterem-stúdió. Az aktuális, év végi duplabuli az Akváriumban lesz december 18-19-én.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!