szerző:
Gergely Zsófia

Hiába kérték a West Balkán-tragédia felelősei közül ketten az ítélet felülvizsgálatát, a Kúria nem írta felül a korábbi bírósági döntéseket, mindketten maradnak a börtönben – ezzel zárult csütörtök délelőtt a három éve tartó büntetőeljárás. Csakhogy az összepréselődött tömegben életüket vesztett lányok családja nem tud beletörődni, hogy szerintük futni hagytak további felelősöket, ezért a hvg.hu információi szerint újabb West Balkán-per indul hamarosan. Nem is beszélve a kártérítésről: akár több tízmilliót követelhet a három lány családja.

Börtönben marad a West Balkánban történt tragédiának az a két, jogerősen elítélt felelőse, akik utolsó utáni lehetőségként még megpróbálták a Kúriánál elérni a büntetésük felülvizsgálatát – így döntött a legfelsőbb bírósági szerv csütörtökön. A Kúria fenntartotta hatályában a korábbi ítéleteket, elutasítva a jogszabálysértésre hivatkozva beadott felülvizsgálatot, így Sz. Győző, a West Balkánt üzemeltető cég ügyvezetője, illetve a bulit szervező K. Tamás nem ússza meg a hátralévő büntetésük letöltését.

A pesti Nyugati téren található szórakozóhelyen 2011. január 15-én történt a tragédia: a meghirdetett zenés rendezvényre több ezer fiatalt engedtek be, és a lépcsőházban és közlekedőkön feltorlódott tömegben három lányt úgy összepréseltek, hogy megfulladtak. A West Balkán felkapott szórakozóhely volt, a januári buli idejére úgy vették bérbe, hogy több emeletén párhuzamosan, több DJ fellépésével megtartsák a Noise Night Life névre keresztelt rendezvényt. Ezért ítélték el tavaly áprilisban jogerősen nemcsak Sz. Győzőt, aki a West Balkán egyik ügyvezetője volt, hanem az akkor alig 20 éves K. Tamást, aki a buli szervezője, illetve egyik DJ-fellépője volt. Rajtuk kívül fogházbüntetést kapott Cs. József, aki K. Tamás mellett a rendezvény másik szervezője volt, illetve a megbízott biztonsági cégnek az egyik embere, H. István is. Valamennyien nagyjából 2-3 éves fogházbüntetést kaptak, amelynek a felét felfüggesztették.

©

A Kúriához forduló két elítélt még a most keddi tárgyaláson is azon vitatkozott, hogy valójában ki számított a buli rendezvényszervezőjének, mindegyikük másra mutogatott, ahogy az ügyész cinikusan meg is jegyezte, olyan, mintha a rendezvény csak úgy magától „megszerveződött” volna. A kérdésnek azért volt döntő jelentősége, mert az ítéletben szereplő ’foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés’-t értelemszerűen csak az tudja elkövetni, aki e szakma szabályai alapján felelőssé tehető. A West-Balkán egyik ügyvezetőjének, az elítélt Sz. Győzőnek ügyvédje e mellett arra is hivatkozott, hogy a nyomozó hatóságok több eljárási szabályt megsértettek, és nem pártatlanul jártak el, mert „a látványos, gyors büntetés volt a társadalom igénye".

A jogerős ítéletre végső fórumként rábólintó Kúria szerint viszont egyértelmű, hogy az elítéltek voltak a rendezvény szervezői, vonatkoztak rájuk a szakma szabályai, amelyeket megszegtek, illetve nem gondoskodtak a biztonsági előírások betartásáról. Így a döntés indoklásában az is elhangzott, hogy a tűzoltóság szerint alig 300 fő biztonságos befogadására alkalmas West Balkánba rendezett bulira 4200 belépő-karszalaggal készültek. Ráadásul, aki előbb jutott be, az olcsóbban vehette a jegyet, nem véletlenül gyűlt fel már a szórakozóhely előtt óriási tömeg. Sz. Győző volt az, aki ezt látva utasítást adott arra, hogy gyorsítsák fel a beléptetést.

„Akik elmennek egy ilyen buliba, azok nyilván nem számolnak azzal, hogy nincsenek biztonságban, esetleg még életüket is veszthetik. Főleg, hogy nem egy lerobbant művelődési házról, vagy egy romkocsmáról van szó, hanem egy belvárosi szórakozóhelyen megrendezett eseményről” – szólt az indoklás, amelynek ismertetése után Sz. Győzőt és K. Tamást visszavitték a fogházba. Mindkettejüket láthatóan megtörte a börtön, egymásra egyáltalán nem néztek a felülvizsgálati eljárás két tárgyalásán.

Indul az újabb per

Csakhogy a balesetben meghalt lányok családja úgy gondolja, nem ítélték el az összes felelőst, ezért pótmagánvád benyújtásával szeretnék elérni, hogy ők is megbűnhődjenek. „Eredetileg nyolc személy ellen folyt a nyomozás, de végül az ügyészség csak négyük ellen emelt vádat, a többiek még csak bíróság elé sem kerültek. A meggyanúsított, majd az ügyészség által elengedett négy ember közül kettőt vádolunk halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel, és a vádindítványt nem kis küzdelem után nemrég befogadta a bíróság” – mondta a hvg.hu-nak az áldozatok családját képviselő ügyvéd, Békefi László, aki szerint nyáron várható az első tárgyalás.

©

Így az áldozatok – most már az ügyészség szerepét átvállaló – családjának a kezdeményezésére pár hónap múlva újabb West Balkán-ügy indul három évvel a tragédia után. A pótmagánvád alapján a vádlottak padjára kerül A. Gábor, a West Balkánt üzemeltető cég másik ügyvezető igazgatója, aki üzlettársával, Sz. Győzővel ellentétben megúszta a bírósági eljárást. Pedig az ügyvéd szerint ő nemcsak építészmérnök végzettségű, de az ő feladata volt a bővítést tervező West Balkán építési munkáinak irányítása is. A pótmagánvád szerint azt az építési engedélyezési eljárást is ő bonyolította a VI. kerület önkormányzatának építési osztályán, ami még le sem zárult, de a baleset bekövetkezésének idején már zajlottak az átalakítási munkák, viszont a beadott terveken szereplő lépcsőházak még nem épültek meg.

A pótmagánvád szerint A. Gábor nem örült ugyan, hogy január 15-én még bérbeadják a helyet K. Tamáséknak, mert úgy volt, hogy a további bővítési munkák miatt akkor már zárva lesznek, ugyanakkor nem tiltakozott ellene, pedig tudta, hogy egy sor biztonsági előírásnak nem felelnek meg.

Összenyomorítva a lépcsőházban
A felülvizsgálati eljárásban is felidézték, hogy ez okozta tulajdonképpen a tragédiát: a nem túl széles lépcsőn két irányba is áramlott a szintek között a tömeg, hiszen a műsorok a földszinti, illetve emeleti termekben mentek. Ráadásul a téren bejutásra váró több ezer fiatalt gyorsított ütemben beengedni, ezért torlódtak fel, majd szabályosan összepréselődtek az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentő lépcsőházban. Annyira, hogy a beengedett tömeg szabályosan elkezdte maga előtt tolni a második emeleten található ruhatárat, amit az ott tartózkodó személyzet próbált „visszatolni” a várakozókra.

Eddig a biztonsági cég főnöke is megúszta

Az újabb per másik vádlottja K. Péter lesz, annak a vagyon- és személyvédelmi cégnek az ügyvezetője, amely a rendezvényt a West Balkán megbízásából biztosította. A pótmagánvád arra épít, hogy a szakmai szabályok alapján kötelessége lett volna meggyőződni arról, hogy a tűzvédelmi és egyéb biztonsági előírásoknak megfelel-e a hely, hány vendég várható. Ráadásul az információk alapján a kérdéses éjszakán dolgozó 10 embernél jóval nagyobb létszámú biztonsági személyzettel kellett volna készülnie. Csakhogy a korábbi eljárásban csak az egyik beosztottját, H. Istvánt ítélték el, aki a bulit biztosító embereket a helyszínen irányította.

©

A pótmagánvád szerint a vádlottaknak azt is tudniuk kellett, hogy a legfeljebb 300 fő befogadására alkalmas West Balkánba ennek a létszámnak a többszöröse érkezik majd, főleg, mert már tartottak egy ugyanilyen rendezvényt, a januári alkalom tulajdonképpen ennek ismétlése volt. Az áldozatok családját képviselő ügyvéd vádindítványában azt állítja: pont a West Balkán-ügyet eddig megúszó másik ügyvezető volt az, aki 1500-ban határozta meg a beengedhető vendégek számát, miközben a különféle hatósági eljárások lebonyolítójaként tudatában volt annak, hogy az ajtók, lépcsők szűkössége miatt a tűzoltóság maximum 307 személy befogadására tartotta alkalmasnak a helyet.

Mindezek alapján a család a pótmagánvádban azt kéri a bíróságtól, hogy szabjon ki fogházbüntetést a másik ügyvezetőre, és a biztonsági cég főnökére is. Békefi László ezen kívül azt is bejelentette, hogy egy hónapon belül elindítják a polgári pert kártérítésért. Méghozzá nemcsak az elítéltek ellen, hanem a VI. kerület Terézváros Önkormányzata, illetve az illetékes jegyző ellen is, amiért nem gyakorolták megfelelően hatósági jogkörüket, és csak a tragédia után intézkedtek a hely bezáratásáról. 

Ügyésszé alakulni

A pótmagánvád esetén az állami büntető hatalmát alapesetben képviselő ügyész megszünteti az eljárást vagy ejti a vádat, viszont a sértettnek, vagy egyes családtagjainak még lehetősége van arra, hogy pótmagánvádlóként mégis folytatódjon a büntetőeljárás. Tulajdonképpen így az áldozat vagy hozzátartozói emelnek (pót)vádat, amelyet benyújtanak a bírósághoz, az dönt, hogy lesz-e ez alapján mégis büntetőeljárás.

Az ilyen ügyekben jogi képviselő szükséges, főleg, mert az ügyvédnek teljesen új szerepben, gyakorlatilag a vádhatóság képviselőjeként kell fellépnie. Annyira, hogy a pótmagánvádlónak kell mindazokat a bizonyítékokat összegyűjtenie és felsorakoztatnia, amire az indítvány épül, vagyis az eljárás nem olcsó és nem egyszerű.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marabu FékNyúz: Fociparádé

Marabu FékNyúz: Fociparádé

600 kilométeres hatótávval érkezik a BMW i4 villanyautó

600 kilométeres hatótávval érkezik a BMW i4 villanyautó

Kisiklott egy Budapestre tartó vonat mozdonya Romániában

Kisiklott egy Budapestre tartó vonat mozdonya Romániában

Nemzetközi díjat nyert egy fergeteges magyar imázsfilm

Nemzetközi díjat nyert egy fergeteges magyar imázsfilm

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is vizsgálja a Katona József Színházban történteket

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is vizsgálja a Katona József Színházban történteket

Amikor Kosztolányi utoljára szerelmes lett, a rákja is visszavonulót fújt egy időre

Amikor Kosztolányi utoljára szerelmes lett, a rákja is visszavonulót fújt egy időre