szerző:
Németh Róbert

Nem csak egy poptörténeti nagylemezsorozat indult el ezen a napon, az első Pink Floyd-album egy új korszak egyik meghatározó popkulturális megnyilvánulása volt.

Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason, és Richard Wright (Barrett művészeti iskolás volt, a többiek építészhallgatók) akkor már öt éve zenéltek együtt. 1965 óta koncerteztek rendszeresen, kezdetben The Pink Floyd Sound néven, és főleg rhythm and blues-dalokat játszottak. 1966-ban ledobták a Sound utónevet, első lemezszerződésüket pedig 1967 februárjában írták alá.

A Pink Floyd debütáló megjelenése az a márciusi kislemez volt, aminek a-oldalán a kleptomániás transzvesztitáról szóló Arnold Layne című Barrett-dal kapott helyet. A következő a júniusi See Emily Play volt (ugyancsak Barrett-szerzemény) – ezek a dalok nem kerültek fel a bemutatkozó albumára -, aztán a Szerelem nyarán, 1967. augusztus 5-én (egyes források szerint 4-én) jött a Piper at the Gates of Dawn, mely címét Syd Barrett egyik kedvenc könyvétől, Kenneth Grahame The Wind in the Willows című regényéből kölcsönözte (a piper utalás a görög mitológia pánsípon, azaz pan pipe-on játszó istenére, Pánra).

A Pink Floyd felbukkanása (és első dalai, majd nagylemeze megjelenése) a popzene és a popkultúra egy elég jellegzetes tranziens időszakának egyik legfontosabb történése. A beat ekkorra már távolodni kezdett, sőt nem kevéssé el is távolodott a kizárólag önmagukban álló egyszerűen értelmezhető dalokra épülő fogalmazásmódtól, s a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című nagylemeze - ami egyébként egy időben készült a Piperrel, csak korábban jelent meg - elég világosan letette a garast a dalok összefüggésére, vagy a nagyobb ívű narratívákra épülő nagylemezforma mellett. A Beatles-klasszikusról korábban itt olvashattak.

A Pink Floyd reagált a korszak pszichedelikus ifjúsági kultúrájára, azaz, hát nem reagált, hanem éppenséggel benne élt, és – szemben a Beatlesszel, mely ekkor már egy éve nem koncertezett – koncertjein, leginkább a londoni UFO klubban, a vizualitást és különleges hangeffekteket is beemelve, improvizálva kísérletezett új dolgokkal.

Ez a Pink Floyd még fél lábbal a fura popdalokban, fél lábbal már a nagy pszichedelikus elszállásokban utazott.

A legendás Abbey Roadon készített Piper még nem az a monstrózus Pink Floyd, ami betrappol majd a rocktörténelembe – főként azért nem, mert ezen a ponton a vezetés még többé-kevésbé a finom-szellemes-humoros-irónikus dalokat író, elképesztően tehetséges, és a popörténet későbbi előadói közül is sokakra nagy hatást gyakorló Syd Barrettnél volt, akit nem sokkal később partvonalra, később pedig kvázi-örök szobafogságra ítélt az intenzív LSD-használat.

Egyébként az ő egyre hektikusabb viselkedésének következtében került David Gilmour a zenekarba – először azzal a felkiáltással, hogy helyettesíti majd a koncerteken Barrett, aki így „nem-koncertező dalszerző” státuszba vonult volna vissza, ám nem sokkal később, 1968-ban Barrett állapota annyit romlott, hogy – bár egy dala, a Jugband Blues még szerepel a zenekar A Saucerful of Secrets című második nagylemezén - kikerült az együttesből.

A többi már egy egészen másik történet, amelyet a David Gilmour-Roger Waters páros írt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Jön a mindent látó szem? Pintér összekötné az ország térfigyelő kameráit

Jön a mindent látó szem? Pintér összekötné az ország térfigyelő kameráit

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk