szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök szerint a magyar nyelv a türk nyelvekkel áll rokonságban. Az ELTE kutatója ezt másként látja.

Kirgizisztánban tett látogatása során úgy fogalmazott a magyar miniszterelnök, hogy a magyar nyelv a türk nyelvekkel áll rokonságban, egy szakember viszont azt mondja, a miniszterelnök kijelentése téves.

Klima László, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet kutatója a 24.hu-nak meg is magyarázta, miért:

egyszerűen nincsenek meg azok a nyelvtani kapcsolatok a magyar és a türk nyelvek között, melyek alapján meg lehetne állapítani a nyelvrokonságot.

Klima szerint a tudomány előtt nem ismeretlen a török-magyar kapcsolat, fontos azonban kiemelni, hogy nem nyelvi rokonságról, hanem kulturális kapcsolatról van szó.

©

"Nyelvészeti érvekkel nem lehet cáfolni a kulturális érveket, és ugyanígy kulturális érvekkel nem lehet cáfolni a nyelvészeti érveket" – magyarázta a szakember.

A türk rokonsággal kapcsolatos elméletek már az Árpád-korban megjelentek hazánkban, de csak középkori krónikások munkáiban tűnt fel elsőként a török szimpátia képe, és az abból eredő, hunokkal való kapcsolat gondolata is. Ezt a 16. század elején Werbőczy István a jogba is beemelte a Tripartitum (magyarul Hármaskönyv) megírása során.

Klima úgy látja, így válhatott a török rokonság képe a nemesi gondolkodásmód egyik alapjává, majd később a magyar nemzeti tudat részévé. A tudósok számára ugyanakkor a 19. században kiderült, hogy éles különbséget kell tenni a nyelvi és a kulturális rokonság között.

A szakemberek szerint kétségtelen, hogy a magyar nyelvben rengeteg török jövevényszó található, nem árt azonban tudni, hogy a finnugor alapnyelv szavai fordulnak elő a legnagyobb arányban nyelvünkben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!