szerző:
MTI / hvg.hu

Az Izlandi amazon című izlandi filmet díjazta az Európai Parlament.

Benedikt Erlingsson filmje, az Izlandi amazon (Woman at War) nyerte az Európai Parlament 12. Lux filmdíját – jelentette be Antonio Tajani, az EP elnöke Strasbourgban szerdán. Az elnök elmondta, hogy az izlandi rendező energikus és életigenlő filmet készített egy zenetanárnő és környezetvédelmi aktivista kettős életéről.

Az izlandi-francia-ukrán koprodukcióban készült film egy határozott asszonyt mutat be, akinek az a szándéka, hogy minden nehézség ellenére, egyedüli nőként megváltoztassa környezetét, megvédje a természetet, és szabotálja egy alumíniumgyár működését Izlandon. A filmet október 4-én mutatták be Magyarországon, a Cirko Film Kft. forgalmazásában.

Az EP elnöke azt mondta, a film az egyik legalapvetőbb európai feladatról beszél, amely szerint sürgősen fel kell lépni a Föld és a természet védelme érdekében. "Az, hogy hogyan élünk, sok esetben választás kérdése. Fel kell lépnünk a környezet védelmében, mert a fellépés azt jelenti, hogy szolidárisak vagyunk azokkal az emberekkel, akiknek a klímaváltozás súlyos következményeit el kell viselniük" - húzta alá Tajani.

A LUX filmdíj idei döntősei között volt a szerb Mila Turajlic A másik oldal című, szerb-francia-katari koprodukcióban készült dokumentumfilmje, amely egy család történetén keresztül mutatja be az ország demokráciáért folytatott küzdelmét, valamint Wolfgang Fischer osztrák rendező Styx című filmje, amely a menekültválságot dolgozza fel egy vitorlázónő morális vívódásán keresztül. Ez utóbbi alkotás a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol három elismerést is nyert, köztük az Ökumenikus Zsűri Díját.

"A három döntős Európa szempontjából három kulcsfontosságú témával foglalkozik: a szélsőséges nacionalizmus veszélyeivel, a környezet védelmének sürgősségével és a migrációs válságra adandó a koherens és tartós válasszal. A témájukban és műfajukban eltérő alkotások egy fontos jellemzőben megegyeznek: mindhárom erős nők történetét meséli el, akik eltökéltek a dolgok megszokott menetének megváltoztatása mellett" - tette hozzá az EP elnöke. 

A Lux filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmnek ítélnek oda, amelyek Európa kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról szólnak. Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió mind a 28 tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva az érdeklődők széles köre számára elérhetővé tegye.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez