szerző:
Varga Ferenc
Tetszett a cikk?

Színészinterjúink folytatódnak, most fiatal férfi színészeknek szegeztük kérdéseinket. Hogy látják a világot azok a tehetséges huszonéves fiúk, akikből a következő évtizedek Nagy Zsoltja vagy Fekete Ernője lehet? Arcukat filmekből és tévésorozatokból ismerhetjük, néhányuknak nagy számú rajongótáboruk is van már. Érzékenyek, sármosak és kiszámíthatatlanok – a következő hetekben őket mutatjuk be közelebbről. A sorrend, csakúgy, mint kolléganőik esetében, mozgóképes tapasztalataikon alapul.

A legmenőbb fiatal magyar színészek #12

Név: Dékány Barnabás

Született: 1991. augusztus 28.

Miben láthattuk: A tanár, #sohavégetnemérős

Színházban: Belvárosi, Átrium, Jurányi, Örkény

Hiába vezettek a szülei drámatábort és drámaiskolát, Dékány Barnabás gyerekkorában inkább viccesnek találta, hogy valaki színészettel foglalkozzon. Aztán zárkózott 16 évesként egyszer elment a drámatáborba, és ott olyan nyitottsággal találkozott, ami megtetszett neki. Két évvel később megpróbálta a Színművészetit, először kivágták, másodszorra felvették. Rába Roland, Pelsőczy Réka és Bagossy László osztályában végzett 2016-ban, azóta szabadúszó, jelenleg öt helyen is játszik.

Moziban eddig csak egyszer láthattuk. A #sohavégetnemérős című romantikus komédiában ő volt a lelőhetetlenül lelkes srác, aki Skype-on keresztül hódította meg a kórházban fekvő Mészáros Blankát. Vele fog kezdődni viszont az idei év talán legjobban várt magyar filmje, a Szász/Köbli-páros (Félvilág, Örök tél) március közepén a mozikba kerülő kosztümös thrillerje, az Apró mesék, amelyben a Szabó Kimmel Tamás által játszott főhős katonatársát alakítja a nagy orosz fagyban.

Szabó Kimmel Tamás és Dékány Barnabás az Apró mesék című filmben
©

A diák-Oscart elnyerő Kovács István mesterien feszült korai kisfilmjében (Csúszópénz – itt megnézhető) kezdő fodrászt játszott, akitől zárás után követel egy bűnöző (Kőszegi Ákos) sürgős hajvágást, a Vaszary Gábor ifjúsági regényén alapuló Ketten Párizs ellen című minisorozatban a főhősöket kalauzolgatta a francia fővárosban, de legtöbben A tanár című sikersorozatból ismerhetik. Az első évad ötödik része szólt az általa alakított halmozottan problémás diákról, akit apja adósságai miatt erőszakos behajtó (Ganxsta Zolee) látogat meg az iskolaudvaron. Benne lesz egy másik RTL-es sorozatban is, a pár hónap múlva induló Mellékhatásban, ott szerelmes rendőrként egy egyedülálló anyával (Sztarenki Dóra) konspirálgatnak majd.

Huszárként toppant be a kalapszalonba Nemes Jeles László Napszálltájának a forgatásán, de egy évvel később a moziban hiába várta, hogy felbukkanjon vásznon - a jelenetét kivágták a filmből. A YouTube-on viszont tarol: már több mint 1,1 millióan látták fájdalmasan bénán csajozni az I'm a Creep című kisfilmben.

Vannak olyan színészek, akiknek teljesen természetes, ösztönös jelenléte van a vásznon. Megvan bennük az a csibészes sárm, hogy bármilyen karaktert is alakítanak, az mindig szimpatikus, érdekes és érzelmes lesz. És az ilyen színészekben mindig ott bújkál egy olyan drámai mélység is, amit elég egy-egy pillanatra megvillantaniuk, és még a legegyszerűbb történetet is megtöltik árnyalatokkal, ízekkel. Moziba az ilyen színészek miatt érdemes járni. Dékány Barna ilyen színész.

– Tiszeker Dániel, a #sohavégetnemérős rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Bekakilok a pelenkába, félek, hogy mit fognak szólni ehhez anyámék, győzködöm a mostohatesómat, hogy kakiljon be ő is. Nem sikerül rávennem, ő inkább legózik.

Dékány Barnabás (lila nadrágban) és a mostohatestvére
©

Melyik volt életed eddigi legkínosabb pillanata?

A napjaim jelentős részét zavarban töltöm. Ez általában nem látszik rajtam, pont azért, mert annyiszor jövök zavarba, hogy már megtanultam felülviselkedni.

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Filmeken nagyon tudok sírni, ha egyedül vagyok. A kis-nagy világ végén eléggé kikészültem. Mások előtt nem szoktam sírni, kivéve a színpadon.

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

Nagyon zárkózott vagyok. Amikor bajom van, vagy valami nehezebb, akkor bezárok. Volt olyan időszak, amikor az összes barátomat képes voltam kint hagyni az életemből, de úgy, hogy fel se tűnt.

Dékány Barnabás
©

Miről csinálnál filmet, ha megdobnának 500 millió forinttal?

Csoportvezető vagyok egy drámatáborban, ahol gyerekek színjátszanak. Egyszer csináltunk egy előadást, amiben egy vidéki srác kavarog itt Pesten, mert a nagymamája megkérte, hogy vigye el Zsoltékat a szemináriumra – csak azt nem tudja, kik Zsolték, és milyen szemináriumra. Lemerült mobillal mászkál a városban egy éjszakán keresztül. Nagyon jó bukéja van a sztorinak, azt szívesen megcsinálnám filmnek.

Mikor jöttél rá, hogy jó színész vagy?

Szerintem a színészet inkább hasonlít a sportra, mint művészetre. Az a lényeg, hogy milyen az idegrendszered, hogyan tudod beosztani az erődet, milyen fizikai állapotban vagy, lelkileg mennyire vagy stabil. Hogy valaki mennyire tehetséges, az másodlagos. Ez egy szakma, aminek a mesterévé kell tudni válni.

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Én nagyon kövér gyerek voltam, de tényleg egy golyó. Általános iskola negyedikben elkezdtem hízni, és amikor gimibe mentem, már én voltam a kövér fiú az osztályban. Nem voltam lúzer, voltak barátaim, de mondjuk barátnőm nem. Fura arc voltam, kaptam az ívet az osztálytársaktól, próbáltam humorral kezelni, de azért ennek voltak lelki nyomai.

Dékány Barnabás (kockás ingben) a dagi korszakában

©

Mi vett rá, hogy lefogyjál?

Egy szerelmi csalódás 15 évesen. Jártam egy szerepjátéktáborba, amit imádtam, kardokkal meg páncélban rohangáltunk. Volt ott egy lány, akivel kitaláltuk, hogy cselszövő papok leszünk. Mindig fondorkodtunk, hogy hogyan lehetne a tömeget manipulálni, három hétig sülve-főve együtt voltunk. Én beleszerettem, ő meg csak jó fej volt velem, de nyilván ezt félreértettem, mert nagyon kevés lány volt jó fej velem. Elmondtam az egyik haveromnak, aki bátorított, aztán a tábortalálkozón a szemem láttára összejött a lánnyal. Akkor nagyon összetörtem. Volt egy kemény éjszakám, de úgy keltem fel másnap, hogy új élet. Az utcánk végén volt egy konditerem, oda jártam heti négyszer-ötször hónapokig.

Milyen volt aztán vékonynak lenni?

Tök durva. Szóval nekem már az egy öröm, hogy most normálisan nézek ki. Még mindig bennem van, hogy ha elengedem magam, és zabálni kezdek, az szar. Attól lelki beteg leszek.

Felnőttnek érzed magadat?

A felnőttség nekem azt jelenti, hogy legyen felelősségérzeted magad felé, illetve aztán mások felé is, mondjuk egy párkapcsolatban. Én most ezt még tanulom. Tegnap volt egy teljesen szabad napom, az volt a program, hogy porszívóztam, mosogattam meg főztem, és ennek örültem nagyon.

©

Mikor kerültél a legközelebb a halálhoz?

Volt egy élményem 12 éves koromban. Karateedzésre mentem, és megláttam egy bébidenevért az aszfalton. Valahonnan kieshetett. Rögtön hívtam anyámat, hogy itt egy bébidenevér, mit csináljak vele. Éppen jött egy kocsi, és a szemem láttára átgördült rajta. Reccsent egyet, és mozdulatlan maradt. Ettől kaptam egy iszonyat nagy sokkot.

Kit tartasz zseninek?

Én inkább abban hiszek, hogy mindenre képes az ember. A saját életében mindenki lehet zseni. Aki jól tudja érezni magát, az szerintem már zseni. Nem szeretem, ha legendákat csinálnak emberekből.

Ha megtudnád, hogy még tíz év múlva sem lesz gyereked, azt csalódásként élnéd meg?

Nem, nagyon nem szeretném elkapkodni. Nem tudom, hogy színészet mellett lehetsz-e jó apa. Inkább lennék idősebb apa, mint fiatal. Akkor legyenek gyerekeim, amikor már tudok rájuk figyelni. Jó lenne akkor már nem Pesten élni, hanem valahol vidéken egy nagy családi házban, és azt szeretném, ha a gyerekeimmel együtt festenénk ki a falakat, és sok állat lenne, meg egy kert, ahol mi kapáljuk a répát. Ez nagy álmom.

©

Melyik filmrendező világa áll hozzád a legközelebb?

Sorrentinóért oda vagyok, Az ifjú pápa nekem egy nagyon nagy utazás volt. Őt tudnám követni bárhova.

Ha kapnál 100 ezer forintot, és muszáj lenne két órán belül elköltened, miket vennél?

Valószínűleg olyan dolgokra költeném, hogy nem is érteném másnap, hogy miért volt erre szükségem. Vennék egy óriási babzsákfotelt, ami el se fér a szobámban, meg egy képet, ami nem is tetszene igazán, esetleg egy ébresztőórát, ami elfut előled.

Meg szeretnél nősülni?

Nem tudom. A szüleim elváltak, elég korán megtapasztaltam, hogy nem azon múlik, hogy leteszel egy esküt. Másfél éves voltam, amikor anyám és nevelőapám összejöttek, és azóta is együtt vannak. Közben hülyeségnek sem tartom a házasságot, szép gesztus. Majd ha olyan helyzetbe kerülök, azon fog múlni, hogy mit akarunk ketten.

Megfordult már a fejedben, hogy megkéred valakinek a kezét?

Persze, romantikus alkat vagyok, ez elég hamar eszembe szokott jutni. Aztán inkább lehűtöm magam. Ezt sem kell elkapkodni.

Mi a leggyarlóbb dolog magaddal kapcsolatban, amit be mersz ismerni?

Az egy nagy gyarlóságom, hogy nem merek gyarló lenni, nem tudom elfogadni, hogy a gyarlóság amúgy tök oké. Amikor új környezetbe kerülök, mindig próbálok túl jó fej lenni. Olyan, akit majd be fognak fogadni. Közben az nem őszinte. Nagyon erősen dolgozom azon, hogy azt mutassam meg, aki vagyok.

Kire szokták mondani, hogy hasonlítasz rá?

Amikor fiatalabb voltam, mondták DiCapriót, de ez valahogy elmúlt sajnos.

©

Milyen kaját tudsz főzni a legjobban?

Afrikai földimogyorólevest. Nem olyan bonyolult, de azzal mindig szoktam kérkedni. Van egy nagyon jó barátom, akivel állandó program, hogy átjön, és lecsót csinálunk. A lecsónak van egy művészete, hogy mitől lesz olyan igazán jó.

Kitől illetődnél meg a legjobban, ha beszállna melléd a liftbe?

Attól függ, milyen liftbe. Például, ha az Auchan teherliftjébe beszállna mellém Woody Harrelson, akkor biztos megilletődnék, hogy mit keres itt. Cannes-ban a Carlton hotelben a dédimamámtól illetődnék meg. Amúgy utálok liftezni másokkal, az nekem mindig egy pár emeletnyi tömör frusztráció.

Mondj egy nagyon jó színészi alakítást, amit nem dicsérnek eleget!

Tök jó lenne, ha kit tudna alakulni itthon az a műfaj, hogy filmszínészet. Most úgy dolgozik a legtöbb színész, hogy próbáról beesik a forgatásra, aztán meg rohan tovább játszani a színházba. Nagyon nem szeretem, amikor ócsárolják magyar színészek filmes alakításait, mert nézd meg az életüket. Szerintem a jó magyar alakításokat nem lehet eleget dicsérni, azoknak én mindig őszintén tudok örülni. Például amit Szamosi Zsófia játszik az Egy napban, az egészen elképesztő.

Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben
©

Aggaszt az emberiség küszöbön álló kihalása?

Már a küszöbön áll? Nekem ennek a tényszerűsége valahogy kimaradt. Most van egy nagyon durva technológiai forradalom, irdatlan hamar robotok fognak mászkálni az utcán, és ők fognak végezni egy csomó bonyolult munkát. Most egy olyan korban vagyunk, hogy bármi lehet. Ha nekem valaki azt mondja, hogy húsz év múlva full kipusztulunk, vagy akkor lesz a legkirályabb világ, ami eddig volt, én mindkettőt egyformán el tudom hinni. A világbékétől a világháborúig minden benne van a levegőben.

Átértékelt benned valamit a #metoo?

Olyan szempontból nem, hogy magamról tudom, hogy soha nem éltem vissza semmi ilyen helyzettel. Szerintem jó, ha ezt minden ember végiggondolja, és ha ezekre figyel. Valami etikett és bizalom nagyon fontos ebben a szakmában, és szerintem ez a mozgalom előtt is így volt.

Hiszel valami magasabbrendű dologban?

Abszolút. Nem tartozom semmilyen valláshoz, inkább azt gondolom, hogy mindegyiknek közös a gyökere. Ez nekem fontos téma, elég erősen megvan az életemben, keresem is, szükségem is van rá, sokat gondolkodom rajta, vitázok róla magamban. Közben ezt a magánügyemnek érzem, társaságban sem szoktam beszélni róla. Másrészt a kételkedés ugyanolyan fontos, mint a hit, a kettő együtt tud előrevinni.

©

Mi volt a legemlékezetesebb lázadásod?

Általában, ha a seggemen kell ülni, lázadozni kezdek.

Melyik volt az utolsó film, ami baromira felbosszantott?

Hanekétől a Funny Games és Vinterbergtől A vadászat. Mindkettő nagyon erős film, és úgy mesélnek az emberi természetről, hogy azt elég nehéz feldolgozni.

Milyen káros szenvedéllyel élnél, ha nem lenne káros?

Nagyon-nagyon sokat zabálnék. Egy csomó kaja van, amit szívesen ennék, de nem tehetem, mert hízékony vagyok. Egyszer elmentünk moziba Medveczky Bazsival, és ő előtte megevett egy Big Mac-menüt csirkefalatokkal, aztán egy nagy popcornt a filmhez, utána meg egy gyrost pitában, mert még éhes volt. Annyira irigyeltem.

Dékány Barnabás a Mr. Sloane szórakozik című előadásban
©

Mi a legbűnösebb szórakozásod?

Az egyik első fizetésemből vettem egy Playstationt, és időnként szoktam vele játszani. Pont abba a generációba tartozom, amelyik még úgy szocializálódott, hogy ez bűn. A szüleim úgy álltak a konzolokhoz, hogy az a Sátántól van. Szerintem ugyanolyan kikapcsolódás, mint amikor megnézel egy popcornfilmet, de azért tartom bűnös szórakozásnak, mert nem szeretem elcseszni erre az időmet.

Mitől nem tudsz aludni éjszaka?

Zajoktól. Nagyon érzékeny vagyok a zajokra, általában füldugóval alszom. Kattog a konvektor, nyikorog az ágy, kolbászol a szomszéd. Valahogy felélesednek a hangok, amikor egyedül vagyok, és aludni próbálok.

Próbáltál már aludni horkoló ember közelében?

Igen, a nagyim nagyon horkol. Amikor kiskoromban nála aludtam, olyanokra emlékszem, hogy éjszaka sírva próbálok vécépapírgalacsinokat tuszkolni a fülembe, hogy el tudjak aludni.

Mikor szálltál el a legjobban magadtól?

Amikor felvettek az egyetemre, azon a nyáron nagyon nagy volt az arcom, de aztán úgy helyrepofoz a szakma, hogy köpni-nyelni nem tudsz. Emlékszem, másodévben Rába Roland egy tekintettel le tudott cseszni. Állt az erkélyen, cigizett, és úgy nézett rám, hogy attól két hónapig össze voltam törve. Kinyírta azt a nagyképű egómat, ami nyilván arról szólt, hogy az exdagadt hülye gyerek azt érzi, hogy most valaki lett, és kompenzál.

Melyik filmet láttad a legtöbbször?

Nolan Batman-trilógiáját, A Gyűrűk Ura- meg Star Wars-filmeket, illetve a Harry Pottereket időnként végignézem, az nekem mindig gyógyszer.

Utoljára melyik színészi alakításról jutott eszedbe, hogy ezt te is szívesen eljátszottad volna?

Pont tegnap néztem újra azt a Batman-filmet, amiben Tom Hardy Bane, és azt éreztem, hogy ilyet nagyon tolnék. Felpumpolni magamat negyven kiló izommal, úgy kinézni, mint egy állat, és csak erre készülni fél évig.

©

Milyen legyen az életed 15 év múlva?

Fura érzésem van, ha a jövőre gondolok. Ha abból indulok ki, hogy minden így marad, akkor 15 év múlva már szeretnék családot. Szeretnék egy iszonyat jó fej apa lenni, fura humorral, aki a gyerekeivel is inkább haver.

Hogyan szeretnél meghalni?

Hirtelen, hogy még meglepődni se legyen időm. A haláltól egyáltalán nem félek, a haldoklástól viszont rettenetesen. De nem szeretnék túl korán, jó fej nagypapa is lennék még előbb.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színészek közül választottuk ki azt a tizenötöt, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat többi részét itt találja, a legmenőbb fiatal magyar színésznőkről szóló korábbi cikksorozatunk pedig erre van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron