szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A második világháború után 74 évvel Európa képes az önpusztító üzemmódra, pedig létrehozta a legjobbat, az Európai Uniót – állítja a Lengyel Filmnapokon bemutatott Éter című film lengyel rendezője, Krzysztof Zanussi.

A 79 éves rendező a lengyel film nagy korszakában vált a kelet-európai művészfilm egyik meghatározó alakjává, és évtizedek óta szoros kapcsolatban áll a magyar filmesekkel. A magyar Laokoon Filmgroup koprodukciójában készült, Éter című filmjének egyik címszerepét, a fekete kalapos ördögi figurát László Zsolt alakítja.

Fegyvertelenek vagyunk, ha azt hisszük, hogy a gonosz nem létezik. Mindenkiben benne van a fenevad. A dominanciára, a hatalomra való törekvés az életösztön része, ugyanakkor ott van a szabadság is, hogy milyen gondolatoknak, indulatoknak, tetteknek engedünk teret

– mondta Krzysztof Zanussi a HVG-nek adott interjúban új filmje apropóján.

„Az én nemzedékem emlékezetében, amelyik megélt két totalitarizmust, mindig jelen van a gonosz. A mai fiatalok számára elképzelhetetlen a fenyegetettség érzete, a szólás, a mozgás szabadságának korlátozása. Őket a fogyasztói társadalom túlkapásai, a reklámokból áradó hazugságok, az internetfüggőség, a gyors meggazdagodás lehetőségei manipulálják – tette hozzá.

A rendező úgy véli, hetvennégy évvel a második világháború után relatíve nyugalomban élünk, relatíve fejlett európai országokban, és a lehető legjobb dolog, amit Európa létrehozott, az Európai Unió.

Mégis még mindig képesek vagyunk az önpusztító üzemmódra. A szándékos öngyilkosság első felvonását az első világháború jelentette, a nyugati civilizáció meggyilkolása a második világháborúban teljesedett ki. Ma pedig a populizmus ördöge kísért.

A rendezővel készült teljes interjút elolvashatja a friss HVG hetilapban!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronavírusos

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronavírusos

Zivatarokkal indul a hét

Zivatarokkal indul a hét

Varga és Matolcsy vitájában előbbi áll nyerésre, Magyarország vesztésre

Varga és Matolcsy vitájában előbbi áll nyerésre, Magyarország vesztésre