szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A százhárom évesen elhunyt Kirk Douglas Hollywood aranykorának egyik utolsó élő legendája volt, aki olyan klasszikusokkal írta be magát a filmtörténetbe, mint a Spartacus vagy A nap szerelmese. Hosszú élete során pedig Budapestre is eljutott.

Magyar idő szerint csütörtök reggelre virradóra megtudtuk, hogy meghalt Kirk Douglas. A hírt leghíresebb gyereke, a szintén színész Michael Douglas jelentette be. Várható volt, hogy végül eljön ez a nap, hiszen Kirk Douglas már 103 éves volt. Elképesztő kor és egy elképesztő életút.

Amikor elkezdte a színészi karrierjét, még sokszorosan más idők jártak a világban és Holywoodban. Karrierje csúcsán olyan legendák voltak a kortársai (abszolút a teljesség igénye nélkül), mint Charlton Heston, Katharine Hepburn, Judy Garland, Gregory Peck, Marilyn Monroe, Cary Grant, Ingrid Bergman, John Wayne, Grace Kelly, és még élt és alkotott Humphrey Bogart is. Douglas egyike volt az utolsó túlélőknek, pályája rövid áttekintésével emlékezünk rá.

Világháborús veteránból máig hiteles színész

A New York állambeli Amsterdamban született Issur Danielovitch Demsky néven, egy Oroszországból bevándorolt hétgyermekes zsidó család egyedüli fiaként. Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt, az egyetemen birkózásban és színjátszásban is jeleskedett. New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémia diákja volt, közben több mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy előteremtse a tandíjat.

A bajnok című filmben, 1949. Az alakításért Oscarra jelölték.
©

A harmincas évek végén, amikor színpadi pályafutása elindult, nevét Kirk Douglasre változtatta. Amerika hadba lépése után, 1941-ben bevonult a haditengerészethez, a színpadra csak 1945-ben tért vissza. A következő évben kezdődött filmes pályafutása, melynek során mindvégig sikerült elkerülnie a beskatulyázást, drámai hősöket, romantikus és modern figurákat egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte. 1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett (köztük az Újra szól a hatlövetű című westernnel vagy a Hét májusi nap című politikai thrillerrel), az utolsó a sorban a Kemény fickók (1986) volt.

1950-ben A bajnok című film ökölvívójáért jelölték először Oscar-díjra, majd az évtized során még kétszer: 1953-ban A szörnyeteg és a szépség, 1957-ben A nap szerelmese című filmért.

A jogvédő hős a boszorkányüldözésben

Az igazi hírnevet ez utóbbi hozta meg számára, a festő Vincent van Gogh megszemélyesítéséért elnyerte a Golden Globe-díjat. Ezután olyan kasszasikerek következtek, mint a Stanley Kubrick által rendezett Spartacus (1959), a Telemark hősei (1965), az Őrjöngés (1978) és a Végső visszaszámlálás (1980).

Az ötvenes években, amikor a McCarthy-féle boszorkányüldözés szele elérte Hollywoodot, bátran kiállt a baloldali érzelmekkel gyanúsított szerzők és művészek mellett, nagy érdemei voltak a feketelista felszámolásában. Élete legfontosabb munkájának a négy Oscar-díjat nyert Spartacust tekintette, amelynek nemcsak szereplője, hanem producere is volt.

Douglas ragaszkodott ahhoz, hogy Dalton Trumbo írja a Spartacus forgatókönyvét. Trumbo a kor (és talán minden idők) egyik legzseniálisabb hollywoodi írója, neki köszönhetjük például a Római vakáció vagy a Pillangó forgatókönyvét. Ezekben az években viszont feketelistán volt az amerikai kommunista párthoz való kötődése miatt, és csak illegálisan dolgozhatott Hollywoodban, helyette mást tüntettek fel a stáblistákon. Trumbo életrajzi filmjében fel is elevenítik azt a pillanatot, mikor Douglas elmegy hozzá, hogy meggyőzze a Spartacusról.

Douglas 1955-ben saját vállalatot alapított, amelynek első filmje 1957-ben A dicsőség ösvényei című, Kubrick rendezte háborús dráma volt. A jó szimatú Douglas megvette Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művének filmjogait, amelyet – érdeklődők hiányában – végül fiának adott. Michael 1975-ben hatalmas sikerű filmmel hálálta meg az apai nagyvonalúságot: az alkotás a kilenc Oscar-jelölésből ötöt díjra váltott, és mindet a fő kategóriában (legjobb film, férfi és női főszereplő, rendezés, forgatókönyv), a filmtörténetben ez mindössze még két filmnek sikerült.

Az idősebb Douglas már befutott filmsztár volt, amikor a rendezéssel is megpróbálkozott, filmjeiben szerepet is vállalt (A himpellér 1973, Különítmény 1975). Nevét és arcát több tévéjátékhoz és sorozathoz adta.

Magyarországon is járt

Douglas közismert volt baloldali szimpátiájáról, ez és kelet-európai származása is közre játszhatott abban, hogy a hatvanas években végiglátogatta a keleti blokk országait. Budapestre 1966-ban látogatott el, és ahogy az Index felidézi, három dolgot kért az amerikai nagykövetség kulturális attaséjától: szeretne megtanulni egy népdalt, diákok előtt beszélni és találkozni Kádár Jánossal.

Az utóbbiról tudni lehet, hogy megvalósult, mert a színészt elvitték a Mátyás Pincébe, amiről ismert volt, hogy Kádár gyakran jár oda enni. Szerencséjükre a pártfőtitkár éppen ott volt (véletlen?), és megengedte, hogy a híres színészt az asztalához kísérjék. Mint kiderült, Kádár látta és szerette a Spartacust, és hosszasan elbeszélgettek egy tolmács segítségével.

Aki soha nem adta fel

Családszerető ember volt: a Túl nagy család című 2003-as filmben együtt játszott fiával, a szintén Oscar-díjas Michael Douglasszel, korábbi feleségével, valamint Cameron nevű unokájával. A saját munkáihoz meglehetősen kritikusan viszonyult, mintegy száz filmjének alig negyedére volt büszke, sokat pedig egyáltalán nem szeretett.

A színész 1986 óta szívritmus-szabályozóval élt. 1991-ben helikopterbalesetet szenvedett, néhány évvel később súlyos szélütés érte, de ismét megtanult járni és beszélni. Rendszeresen részt vett jótékonysági eseményeken, feleségével több közhasznú szervezetet – köztük Alzheimer-kórosokat gondozó és nőknek menedéket nyújtó központot – támogattak. 2012-ben e-könyvben mesélt életéről (az előszót George Clooney írta), a memoár hangoskönyv-változatának narrátora fia, Michael Douglas volt.

A 100 éves Kirk Douglas és felesége, Anne Buydens.
©

Számtalan kitüntetése mellett 1981-ben megkapta a civileknek odaítélhető legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet, 2002-ben a művészeknek adható legmagasabb elismerést, a National Medal of Arts kitüntetést és a francia Becsületrendet is. 1968-ban a Golden Globe-díjátadón a Cecil B. DeMille-díjjal, 1991-ben az Amerikai Filmintézet életműdíjával, 1996-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal, 2001-ben a Berlini Filmfesztivál Arany Medve-díjával tüntették ki. A Kennedy Center díjának birtokosa, és csillaga vam a Hírességek sétányán. A zsidó gyökereit mindig büszkén vállaló művész novemberben a Zsidó Világkongresszus kulturális kitüntetését vehette át Izrael állam támogatásáért.

A százéves színész nevével egy évtizede díjat alapítottak, amelyet Harrison Ford, John Travolta, Ed Harris, Quentin Tarantino, Robert De Niro és Michael Douglas is megkapott.

©

Százkettedik születésnapját ünnepelve arról beszélt, hogy nagyon hálás a sorsnak a csodálatos életért, amelyet élhet, ugyanakkor aggódva tekint a jövő felé.

"A világban zűrzavar uralkodik, és a mi feladatunk, hogy rendet tegyünk benne gyermekeink és az unokáink számára. Mindennaposak a lövöldözések, az iskoláktól kezdve a zsinagógákig. Az embereket zaklatják, megölik az utcákon. A világ túlságosan megosztott, és ezt meg kell szüntetnünk" – hangsúlyozta Douglas.

Elmondta, születésnapi kívánságként egy biztonságosabb világot szeretne a jövő nemzedékei számára.

Rengeteg a gyűlölködés manapság, azt kívánom, hogy az emberek bánjanak egymással szeretettel és tisztelettel.

Ebben a cikkben gyűjtöttük össze, hogyan búcsúznak a sztárok Kirk Douglastől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Greta Thunberg mindenkit leparancsolna a repülőről, de van ezzel egy kis probléma

Greta Thunberg mindenkit leparancsolna a repülőről, de van ezzel egy kis probléma

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője