szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy képrablást 1983-ban egy olasz bűnbanda magyarok segítségével hajtotta végre. Több mint harminc év után a tolvajok maguk mesélik el, hogyan is lovasították meg a Szépművészeti Múzeum legértékesebb darabjait. A Budapest-művelet című film elérhető a neten.

1983. november 5-én kirabolták a Szépművészeti Múzeumot, ráadásul nagyon értékes műkincseket lovasítottak meg az intézményből: többek között Raffaello Esterházy Madonnájának is lába kelt. A bűntényt magyarok közreműködésével egy ötfős, olasz banda hajtotta végre, akik komoly fejtörést okoztak a magyar hatóságoknak, mivel műkincseket – pláne múzeumokból – akkoriban nem igen lopkodtak Magyarországon. Ebből kifolyólag ez volt a 20. század legnagyobb szabású magyarországi műkincsrablása, jóllehet, a képek nem sokkal később előkerültek, a tolvajokat lekapcsolták, és az ügyet 1984-ben le is zárták.

Ugyanakkor egy nem rég készült olasz dokumentumfilm, A Budapest-művelet (Operazione Budapest), egykori rendőrnyomozók, a ma már idős tolvajok megszólaltatásával azt sejteti, hogy az ügynek bizonyos részletei még mindig nincsenek feltárva, illetve vannak szándékosan elhallgatott elemei. Ez a film került fel a netre, a Médiaklikk oldalán megnézhető az 50 perces alkotás.

A hvg.hu januárban tudott beszélni A Budapest-művelet alkotópárosának magyar tagjával, Nagy Annával, aki elmesélte, hogyan kutatták fel a műkincsrablókat, és miként bírták őket szóra. Nagy elmondta, hogy a sztori – melyben a nápolyi maffiának és a román titkosszolgálatnak is jutott szerep – annyira szövevényes, hogy egy játékfilmet is szeretnének csinálni belőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

A koronavírusról neveztek el egy legyet

A koronavírusról neveztek el egy legyet

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra