szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan nyilvánosságra hozzák az arról szóló vizsgálat eredményét, hogyan is vette rá Martin Bashir Diana hercegnőt, hogy szókimondó interjút adjon neki.

Egészségügyi okokra hivatkozva felmondott a BBC-nél Martin Bashir régiós szerkesztő, mielőtt nyilvánosságra hoznák az arról szóló vizsgálat eredményét, hogyan győzte meg Diana walesi hercegnőt arról, hogy adjon neki interjút 1995-ben – írja a Guardian, hozzátéve, hogy Bashir már hónapok óta betegszabadságon volt, és szívműtétei után további egészségügyi problémákkal néz szembe.

A vizsgálat tavaly indult a BBC-nél az 1997-ben elhunyt Diana családjának nyomására. A célja az volt, hogy kiderüljön, Bashir valóban hamisított dokumentumokkal vette-e rá a hercegnőt arra, hogy kamera előtt a házasságának válságáról beszéljen neki. A vizsgálat eredménye már megvan, és a BBC hamarosan publikálni fogja, valamint készül az eredeti interjút is közlő Panorama sorozatban is egy új adás a témában.

Ez volt az az interjú, amely berobbantotta Martin Bashir karrierjét, miután Diana hercegnő az interjúban elmondta neki Camilla cornwalli hercegnőre utalva:

Hárman voltunk ebben a házasságban.

 

A Guardian tavaly novemberben jelentetett meg egy interjút Matt Wiessler grafikussal, aki azt állította: Bashir 1995-ben azzal bízta meg, hogy gyorsan készítsen hamis bankszámla-kivonatokat. Bashir állítólag ezeket mutatta meg Diana testvérének, Charles Spencernek, azt állítva, hogy a média sokat költött arra, hogy egyesek meggyőzzék a királyi családot, hogy információkat szivárogtassanak a házasságról.

Wiessler ráadásul azt állítja: noha Bashir megcsinálta a karrierjét, és később olyan sztárokkal interjúzhatott, mint Michael Jackson, ő maga a médiacég feketelistájára került azért, amiért elkészítette a hamis dokumentumokat.

A BBC már korábban is indított egy belső vizsgálatot. Akkor azt mondták: Bashir „nem gondolkodott”, amikor a dokumentumok elkészítésére adott megbízást, de „alapvetően őszinte és tisztességes ember”. Állításuk szerint birtokukban van egy kézzel írott jegyzet Diana hercegnőtől, amelyen azt állítja, a számlák nem befolyásolták a döntését. Ez ugyanakkor meglehetősen közvetett bizonyíték, hiszen a vád szerint Dianát a testvére beszélte rá az interjúra, akit már befolyásolhattak a számlák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!