szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A francia-csehszlovák koprodukcióban készült sci-fi, A vad bolygó (eredeti címén: La Planete Sauvage) a furcsa...

©

A francia-csehszlovák koprodukcióban készült sci-fi, A vad bolygó (eredeti címén: La Planete Sauvage) a furcsa rajzfilmjeiről ismert René Laloux legjobb alkotása. A francia rendező felelős többek között a szintén kultfilmnek számító Az Idő Uraiért is, azonban ez esetben korántsem gyerekbarát filmről van szó.

A vad bolygó különleges animációs technikával készült, mely olyan szürreális képi világot teremt, ami leginkább egy rossz LSD-triphez hasonlítható. A hatás olyannyira földönkívüli, hogy nem nehéz elképzelni, milyen mély benyomást tehetett 1973-as premierjén a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijére, akik rögtön egy különdíjjal jutalmazták a rajzfilmet.

Történetünk az Ygam bolygón játszódik, ahol a technikailag fejlett óriások, a "Draag"-ok ostoba parazitaként tekintenek az apró emberekre (a filmben: "Om"-ok), és minél hatásosabb módszereket próbálnak kifejleszteni az elpusztításukra. A film a háziállatként tartott Om, Terr útját kíséri végig, aki a Draagoktól elszökve a lázadó emberek csoportjának vezetője lesz. A sztori egyfajta analógia Csehszlovákia szovjet megszállására; a Draagok viselkedése az elnyomó hatalom groteszk paródiája, amit kesernyés humorral tálalnak a készítők.

A film zenéje a képi világgal egyenértékű és zseniális a maga nemében: a kozmikus jazz, funk és nagyzenekari kíséret tökéletesen aláfesti a brutális képsorokat, amiket egyaránt ajánlunk a furcsa rajzfilmek és a pszichedelia kedvelőinek - biztos, hogy egy életre emlékezetes marad minden néző számára.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!