szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Krím-félszigeten, a Fekete-tenger partján található Szevasztopol mellett Balaklava. A városrész egészen a 90-es évek közepéig egy szupertitkos katonai létesítmény volt - írja a Világutazó blog szerzője.

A tengeralattjáró bázist az 1950-es években, Sztálin parancsára kezdték építeni, aki egy atombiztos komplexumot akart létrehozni tengeralattjáró flottája számára. A Tavrosz-hegy gyomrába vájt bunker egy kisebb város területű, falai 56 méter széles vasbetontömbökből készültek, ez azt jelenti, hogy akár egy 100 kilotonnás atomrobbanás esetén is biztonságot nyújtott volna a bent lévők számára. A komplexumban volt különálló szellőztető rendszer, dízelgenerátor, üzemanyag- és vízvezeték és földalatti sín. A hermetikusan lezárható komplexum lehetővé tette volna, hogy a földalatti város, mintegy 3000 lakost akár 3 évig eltartson - olvasható a blogon. További részletekért, valamint a bázisról készített képek megtekintéséért látogasson el a Világutazó blogra.
hvg.hu Napi merítés

Bizarr turistalátványosság: sikátor rágógumiból

Ha valaki az utazások alkalmával a kötelező műemlékeken, múzeumukon kívül valami extrémebb dolgot is szeretne látni, akkor látogasson el a Világutazó blogra, ahol a szerző bemutat néhány nem szokásos turistalátványosságot.

hvg.hu Shake

A csecsemőátugró fesztivál és egyéb őrültségek

A spanyolok életében fontos szerepet játszanak a népi ünnepek, a fiesták. Szinte nem telik el úgy nap, hogy valahol ne tartanának egy ilyen eseményt az országban. Van három olyan nap viszont a naptárban, amelyen igazán őrült fesztivál zajlik - olvasható a Világutazó blogon.

hvg.hu Napi merítés

Az Alpok riviérája

A Wörthi-tó Ausztria legdélibb részén, Karintia tartományban található, közel az olasz és szlovén határhoz. Karintia tökéletes kikapcsolódási hely - olvasható a Világutazó blogon.

Lovagkeresztet kapott a Hír Tv tévéostromos riportere, és az MTI volt igazgatója

Lovagkeresztet kapott a Hír Tv tévéostromos riportere, és az MTI volt igazgatója

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó