szerző:
hvg.hu

A számítógépek alig fél évszázad alatt mindent megváltoztattak, ám a kezdetben csodafegyvernek számító asztali PC-k után ismét új világ jön, amelyben minden mozgásban lesz.

A PC-k - amelyeket csodafegyvernek hittek a védelemben majd az üzleti életben is - lehetővé tették, hogy a számítási kapacitások közművé váljanak, s bárki elérhesse, tárolhassa és feldolgozhassa a számára szükséges információkat. A világ első, 1945-ben üzembe helyezett számítógépe az amerikai hadsereg megbízásából tüzérségi lőelemek kiszámítására tervezett ENIAC mai szemmel groteszk szörnyeteg volt. Harminc önálló egységből állt, külön elektromos ellátórendszere és hűtőközpontja volt, s az egész több mint harminc tonnát nyomott. A 19 ezer vákuumcső, az 1500 relé és a százezer számra beleépített egyéb alkatrész 200 kilowatt elektromos energia betáplálását kívánta meg. A komputerek fejlődése már a kezdeti években is viszonylag gyors volt, s hamarosan olyan radarok vezérlését is rájuk bízhatták, amelyek a Szovjetunió felől érkező rakétákat vagy bombázókat voltak hivatottak figyelni. Egy anekdota szerint, amikor Thomas J. Watson, Jr.-t, az IBM elnökét az ötvenes évek elején megkérdezték, szerinte hány számítógépre lesz szükség a jövőben, azt válaszolta, hogy elegendő lesz néhány tucat. Mit is lehetne erre mondani?

Akkoriban senki, még az IBM elnöke sem gondolhatta, hogy ezek a monstrumok a közeli jövőben forradalmat csinálnak. Ennek kezdetére csaknem húsz évet kellett várni. Ekkor, 1974-ben jelent meg az Altair 8800 nevű Intel processzoros eszköz, amelyet ma közmegegyezéssel az első PC-nek, azaz személyi számítógépnek tartanak. Ez azonban még olyannyira nem hasonlított mai utódaira, hogy sem képernyője, sem klaviatúrája nem volt. De ez nem zavarta abban, hogy elindítsa a világ megváltoztatását. Két egyetemista – bizonyos Paul Allen és Bill Gates – elhatározta, hogy jól használható programnyelvet dolgoz ki az Altair számára. Két évvel később egy másik fiatalember, Steve Jobs új szerkezetet konstruált, amely leginkább egy írógép és egy varrógépdoboz házasítására emlékeztetett, s azt írta rá: Apple Computer. A többit tudjuk.

Manapság viszont egyre többet hallani arról, hogy véget ért a PC-korszak, a számítási erőforrások immár végképp nem kötődnek az íróasztalhoz, bárhol és bármikor elérhetővé válnak mind több ember számára. Ráadásul már nem csak a hordozható számítógépek, kézikomputerek, személyes digitális asszisztensek, hanem ezernyi más alakot öltő eszközök is lehetővé teszik, hogy jelentős számítási kapacitásokat használjunk a legkülönfélébb élethelyzetekben. A chipek mobiltelefonokban, hordozható elektronikus játékokban, televíziókban, CD- és DVD-lejátszókban, digitális videokamerákban és fényképezőgépekben, vérnyomásmérőkben, mi több viselhető tárgyakban, órákban, szemüvegekben, ékszerekben stb. is megjelennek, s nemsokára mindegyik képes lesz akár vezeték nélkül is kapcsolatot létesíteni a másikkal a világhálón keresztül.

Így hát az asztali PC dominanciájának vége. De azért korai lenne temetni a jó öreg masinákat: a hivatalokban, az oktatásban, az otthoni szórakoztatásban, információ-beszerzésben és továbbításban, illetve ezernyi speciális területen a harcterektől a kórházakig továbbra is szép jövőjük van. A PC-k átlagára 1990 óta 2000-ről 1300 dollárra esett, 25,7 millió helyett tavaly már 148,2 milliót adtak el belőle világszerte, a műveleti sebessége pedig 50 MHz-ről 3000 MHz-re emelkedett. (Ma egy átlagos PC 30 ezerszer gyorsabb, mint az Altair 8800 volt.)

Bill Gates, a Microsoft elnöke, s a PC-üzlet egyik legfontosabb szereplője a Newsweek című amerikai hírmagazinnak a minap úgy nyilatkozott: köszöni, jól van, s éppen a nagy áttörésre készül. Gates szerint az eddigi PC-használati szokásrend valóban kezd idejétmúlttá válni. "Át kell lépni azon a határon, ami közted és a számítógéped között van" – hangoztatta. A gépnek ugyanis a jövőben emlékeznie kell, hogy a felhasználó mit hogyan szeret csinálni, s a szolgáltatásait ennek megfelelően kell felkínálnia. Az sem tartható már, hogy a tárolt alfanumerikus információkat, képeket, hanganyagokat vagy bármi mást különféleképpen kelljen kezelni a különböző programokban, s ezek között ne legyen könnyű átjárhatóság. Továbbá egyszerűen meg kell oldani az információk megoszthatóságát is más egyenrangú felhasználókkal. Gates szerint ha ezt nem válik valósággá, a vásárlóktól a jövőben egy árva centre sem számíthatnak. S mivel ez meglehetősen ijesztő a világ leggazdagabb embere és kétségkívül egyik legbefolyásosabb vizionáriusa számára, hát cége évente 6,9 milliárd dollárt költ azokra a fejlesztésekre, amelyek az ember és gép közötti határvonal áttörését, vagy ha úgy jobban tetszik, a régi PC-s világ sarkaiból való kifordítását szolgálják. Máris billenőben van.
Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Megint elromlott a német külügyminiszter repülője

Megint elromlott a német külügyminiszter repülője

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Amerikai drónt lőttek le Jemenben

Amerikai drónt lőttek le Jemenben

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott