szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magnéziumban gazdag étrend meggátolja az úgynevezett metabolikus (anyagcsere) szindróma kialakulását – állítják amerikai kutatók.

Avokádó. Megvéd a diabétesztől,
a magas vérnyomástól, mellesleg
talán a májbajoktól is
© sxc.hu
A halálos négyesnek nevezett szindróma, azaz tünetcsoport elhízásban, magas vérnyomásban, kóros vérzsírszintben, valamint 2-es típusú cukorbetegségben nyilvánul meg. (A 2-es típusú diabétesz esetében a magas vércukorszint normális inzulinszinttel párosul). Ezen tünetek együttes előfordulása jelentős mértékben megnöveli a szív- valamint az agyi infarktus veszélyét – olvasható a MedNovosztyi című orosz egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

A chicagói Northwestern University által szervezett kutatás keretében 4600 fiatal, húsz és harminc év közötti amerikai egészségi állapotát követték tizenöt éven át nyomon. A kutatókat mindenekelőtt az érdekelte, hogy van-e összefüggés az étrend és a metabolikus szindróma kialakulása között.

Mint kiderült, azoknál a fiataloknál, akik rendszeresen fogyasztottak magnéziumban gazdag étkeket, csaknem harmadával (31 százalékkal) csökkent a tünet együttes gyakorisága a vizsgálat többi résztvevőjével szemben.

Az Amerikai Orvostudományi Intézet (The U.S. Institute of Medicine) ajánlása szerint a 19 és 30 év közötti férfiaknak napi 400 milligramm magnézium javallott, a nők esetében az adag 310 milligramm. A legtöbb magnéziumot a dió, spenót, a banán, az avokadó, valamint a búzadara tartalmazza.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Tech

Tengeri hínárból készített mikrokapszulákkal a diabétesz ellen

Ha inzulintermelő sejteket apró hínárbuborékokba csomagolva juttatják a beteg szervezetébe, a kezelés az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknél valamikor a jövőben alkalmas lehet a napi inzulininjekció kiváltására – erre jöttek rá ausztráliai tudósok.

MTI Plázs

Egyre több az ételallergiás

Napjainkban a népesség 10-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és a leggyakoribbak egyike a táplálékallergia - hangzott el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az előadásán.

MTI/hvg.hu Plázs

Több barna kenyeret esznek a magyarok

Megváltoztak a kenyér- és péksütemény-vásárlási illetve fogyasztási szokások Magyarországon: a friss pékáruk piacán is teret nyertek a hipermarketek, és az asztalra gyakrabban kerül barna kenyér - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

hvg.hu Plázs

Testet-lelket gyógyít az avokádó

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos ugyanakkor, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

hvg.hu Plázs

Szívre is jó a magyar áfonya

Bár a sarkkörtől a trópusokig az áfonyák mintegy háromszáz faja népesíti be az északi féltekét, hazánkban ritkán fordul elő. Ám egyik különleges változata a nedves, savanyú talajt kedvelő tőzegáfonya az Észak-Alföld tőzegmohalápjain és a Mátra egyes területein él. Magas ásványi anyag, só és vitamin tartalmú piros gyümölcse a népi gyógyászat nélkülözhetetlen szere.

MTI Táplálkozás

A táplálkozási szokásaink már az anyaméhben eldőlhetnek

Egy olasz orvos csoport a táplálkozási zavarok és a születéskori rendellenességek között talált párhuzamot: egy lehetséges magyarázat szerint az anya táplálkozása a terhesség alatt kihat a magzat agyának fejlődésére, s a terhesség alatti, illetve születés utáni táplálkozási rend egész életre beprogramozza az étvágy helyes vagy helytelen működését.

hvg.hu Plázs

Önbizalmat növel a grépfrút

A grépfrút, amellett, hogy fogyókúrák egyik alapeleme, javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét. Kivonatának néhány cseppje megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát és segíti a koncentrációt.

MTI/hvg.hu Plázs

Csökken az emberiség vérnyomása

Lassan, de folyamatosan csökken az emberiség vérnyomása - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elvégeztetett vizsgálatból.