szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén elindul a vastagbélszűrés Magyarországon, elsősorban a veszélyeztetettnek számító 50 és 70 év közötti férfiaknak és nőknek, egyelőre 40-75 ezer embernek - derül ki abból a tájékoztató anyagból, amelyet az Egészségügyi Minisztérium készített az Országgyűlés egészségügyi bizottságának.

Vojnik Mária, a tárca államtitkára a grémium szerdai ülésén elmondta, a szakma évek óta vitázott arról, hogy melyik szűrési módszer a jó, végül konszenzus született, így a népegészségügyi szűrőprogram keretében a székletvér-vizsgálatot alkalmazzák, amely nem annyira kellemetlen, mint az eszközös beavatkozás. Készült a program előtt költséghatékonysági vizsgálat - mondta az államtitkár képviselői kérdésre válaszolva, hozzátéve, ezek a szűrések finanszírozhatóak.

Vojnik Mária beszámolt arról, hogy a program alapvetően a háziorvosokra támaszkodik, komoly szerepük lesz a programban. Az orvos azon túl, hogy felvilágosít, és felhívja a szűrés fontosságára a figyelmet, a szűrésre szólító levelet és a székletminta gyűjtésére alkalmas kazettákat a háziorvos juttatja el a páciensekhez, ő is gyűjti össze és juttatja el azokat a kijelölt laboratóriumokba. A nem-negatív vizsgálati eredmény esetén szintén a háziorvos gondoskodik a kolonoszkópos vizsgálat elvégzéséről is.

Thurzó László professzor, a sugárterápiás szakmai kollégium elnöke a bizottság előtt elmondta, ugyan konszenzus született a szűrés technikájáról, azonban gondoskodni kell arról, hogy legyen lehetőség a kolonoszkópos eljárás választására is.

Magyarországon a vastagbél-szűrés szempontjából veszélyeztetett populáció 2,5 millió ember, egy szűrési ciklust nézve, ami két év, évente több mint 1,2 millió ember szűrése lenne indokolt - olvasható az anyagban. Vojnik Mária hozzátette: az "első körben" 30 százalékos megjelenésre számítanak.

A szűrésről készült minisztériumi tájékoztatót mind az ellenzéki, mind a kormánypárti képviselők "korrektnek" minősítették, azonban azt mindenki hangsúlyozta, hogy a konkrét szűrésekkel kapcsolatos lakossági tájékoztatást bővíteni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Csak a nőket védi a kávé a vastagbélráktól?

Korábbi tanulmányokkal ellentétben egy új áttekintő vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védőhatását vastagbél- és végbélrák ellen - közölték bostoni kutatók az International Journal of Cancer című szaklap áprilisi számában.