szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a gazdasági recesszió idején a lakosság többsége a társadalom egészségi állapotának romlásával számol, saját testi-lelki jólétét indokolatlan optimizmussal ítéli meg - derült ki a Béres Hungarikum Program Egészségrecesszió kutatásából.

„A magyar egészségtudat kimerül az üres fecsegésben, jól informáltnak és egészségesnek hisszük magunkat, a médiából tanult, jól csengő szólamokat ismételgetjük, de még mindig nem értékeljük, mekkora kincs az egészség, nem teszünk aktívan a megőrzése érdekében, inkább a csodákban bízunk" - mondja  Béres József, Széchenyi-díjas kutató, a Béres Egészség Hungarikum Program kitalájója. A program már bő két éve azon dolgozik, hogy ezen a szemléleten változtasson, és mindenki felismerje, elsősorban rajta múlik, hogy megelőzi-e a betegségeket.

„Magányosan, elhagyatottan, család és barátok, vagy civil közösségek támogatása nélkül az egészségmegőrzés szélmalomharc marad" - fogalmaz Béres József. 

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Hogyan öregednek a férfiak?

Befejeződéséhez közeledik a nyolc európai országban 4-400 önkéntes bevonásával indult program, amelynek célja a férfiak öregedési folyamatainak megismerése; a hazai kutatásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nőgyógyászati klinikáján végzik.

MTI Plázs

Drámai adatok a magyarok egészségi állapotáról

A 20-69 év közötti korosztály tagjainak egyharmada szenved a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a zsíranyagcsere együttes zavarával jellemzett metabolikus szindrómában - összegezték szakemberek egy három éven át zajló kutatási program eredményét egy szerdai konferencián, Budapesten.

hvg.hu Plázs

15 ételkombináció az egészséges életért

Az egészséges étkezés a matematikáról szól: zsírok kivonása, kalóriák számlálása, adagok felosztása. De ne feledkezzünk meg az összeadásról sem: gyakran a fazékba tett apróságok hozzák a legnagyobb nyereséget. Egy étel egyszerű hozzáadása egy másikhoz nagy különbséget hozhat a teljes tápanyag felvételben, és jelentős egészségjavulást eredményezhet.