szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Now entering the Twilight zone” figyelmeztet egy műanyag tábla, Forks városka határánál és ez nem az egyetlen jel...

„Now entering the Twilight zone” figyelmeztet egy műanyag tábla, Forks városka határánál és ez nem az egyetlen jel, hogy a város totálisan adoptálta Stephenie Meyer bestseller regénysorozatát, az Alkonyatot. Ami azt illeti, a városban ma már alig akad olyan vállalkozás amely, ne kapcsolódna valamilyen módon a totálisan fiktív, de a nagyon is valóságos Forksban játszódó vámpír románchoz. Az egyik hirdető tábla például metszőfogak fehérítését ígéri, a patika - a két ballábas főhősnő után - a Bella's First Aid Station elnevezést kapta, az éttermek egyik fő specialitása pedig a Cullen's Clam Chowder (a vámpír Cullenék után elnevezett kagyló leves).

A városban talán csak a helyi halásznak nem sikerült még meggazdagodnia. Ő Vampire Voyages néven hirdeti hajókirándulásait, de a Forksba sereglő több ezer látogató ezt valahogy nem azonosítja a történettel. „Pedig van kapcsolat” - állítja a férfi a Seattle Times című amerikai napilap riporterének, aki szerint Bella (a főhősnő) apukája nagy horgász volt, na meg a vízről arra az erdőre látni, ahol a történet nagy része játszódik. 

Az amerikai, Washinton állam-beli Forks 3 ezer lakosa hasonlóképen gondolkodik és a könyv sikere óta az odelátogató turistákból él. Sokuknak „személyes” kapcsolata van a főhősökkel vagy a mellékszereplőkkel és ezt nem szégyenli kinyilatkoztatni sem. Anette Root az egyik legnagyobb Twilightere a városnak, aki az összes spórolt pénzét a könyvhöz kapcsolódó üzletekbe ölte. Két ajándék boltja van (Forksban és a közeli Port Angelesben) Dazzled by Twilight néven, és van egy Twilight Lounge elnevezésű vendéglátó helysége is. E szent helyen annak a gazebónak az árnyékában iszogathatunk, ahol a szexi Edward Cullen táncra perdítette a félszeg Bella Swant. Root a városnéző túrák szervezésében is benne van, vele Forks minden olyan helységét megnézhetjük, amely a könyvvel kapcsolatos vagy előfordult a filmben.

Az Evergreen Escapes utazási iroda megtalálni vélte azt az erdei tisztást, ahol Edward megmutatta Bellának hogyan fénylik a bőre a napon. Így a Twilighterek a városon kívül még egy túrát tehetnek és nem csak az erdőbe, de a Quileute rezervátumban is, ahol a harmadik főhős, Jacob Black vérfarkas - Bella második érzelmi érdekeltsége – él. A túravezetők esküsznek, hogy a távolban még az a szikla is látható, ahonnan Bella véghez viszi azt a bizonyos ominózus ugrást, ám erről nem árulhatunk el többet, hiszen nem mindenki olvasta a könyvet és a film második része még nem érkezett meg a mozikba. 

Most gondolhatná a kedves olvasó, hogy ez  a rajongás talán egy kicsit banális, hiszen ezek a karakterek a fantázia szüleményei, a város lakói mégis ragaszkodnak ehhez a furcsa realitáshoz, és úgy tűnik, hogy a dolog működik, mert a jelenség ebből az alvó kisvárosból komoly látványosságot kerekített. Ezt bizonyítja, hogy a nyári hónapokban, amikor Meyers vámpírtörténetének a sikere globális méreteket öltött Forksnak több látogatója volt, mint a megelőző években együttvéve, most ősszel pedig több mint kétezer Twilighter érkezett Bella híres (a sztori alapján inkább hírhedt) szülinapi partijára (szeptember 13.), amikor is a környék összes vendégszobája elkelt. 

„Ez óriási előrelépés” - mondja Marcia Bingham a forksi, kereskedelmi kamara tagja (akinek egyébként a Belláéhoz hasonló piros teherautója van) a Seattle Timesnak. "A forgalom néha olyan nagy, hogy a főutcán lelassul a kocsisor a fényképező turisták miatt" - teszi hozzá. A The Times angol napilap riporterei ugyancsak óriási érdeklődést regisztráltak a látogatásukkor.  Nekik Nedra Reed polgármester asszony nyilatkozott, aki azt mesélte, hogy át kellett helyeztetnie a „City of Forks Welcomes You” várostáblát, mert az emberek kipattantak a kocsiból, hogy mellé álljanak fényképezkedni, emiatt pedig komoly közlekedési balesettől tartott.  

Forks márpedig csakis a véletlennek köszönheti szerencséjét, hiszen Stephenie Meyer soha nem hallott a városról azelőtt, hogy azt kiszúrta regénye színhelyéül. Az írónő olyan helyet keresett az akkor még csak körvonalazódó vámpír történethez, ahol kevésbé süt a nap. Belenézett tehát az éves csapadékmennyiséget dokumentáló statisztikákba és ezeken vezető helyen találta Forksot. A város ideális volt erdei fekvése miatt is és a helyet Meyer meg is látogatta, az addig elkészült kéziratával együtt. Ebből a városlakóknak felolvasást is tartott. 

Akadnak a városban azért olyanok is, akik csak a nagy siker miatt szenteltek komolyabb figyelmet a történetnek, a fent említett halász saját bevallása szerint csak két könyvet olvasott ki az életében, ám azok egyike sem az Alkonyat volt (talán ezért is úszott zátonyra a hajókirándulás ötlete). A helyi kocsma, a Mill Creek tulajdonosa ugyancsak ambivalensen nyilatkozott: „Próbáltam én beleolvasni a könyvbe, annyit mondhatok, hogy nem egy John Grisham, annyi szent" - jelentette ki, majd azért sietve hozzátette: "Ennek ellenére szívesen írnék Stephenie Meyernek egy levelet, hogy mi mindannyian nagyon szépen köszönjük".

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?