szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonkilenc oltóponton adják be országszerte az új influenzavírus elleni vakcinát péntektől, számukat a jövő hét végére kétszázra bővítik. Azért jelölték ki az oltóközpontokat, hogy a lakosság könnyebben hozzájuthasson a vakcinához. A helyszíni beszámolók szerint a központok nyitásakor még nem kellett sorszámot húzni, de folyamatosan érkeztek az emberek.

Debrecenben öten várakoztak a péntek reggeli nyolc órai nyitáskor az ÁNTSZ oltópontnak kijelölt Rózsahegy utcai központjában - tapasztalta a helyszínen lévő tudósító. Szinte valamennyien - mint azt Szabadi István helyi lakos is megerősítette - az egyszerűbb, gyorsabb, időtakarékosabb ellátás miatt választották az oltópontot. Kohut Zsuzsa regionális tiszti főorvos, a járványügyi osztály vezetője személyesen adott tájékoztatást a betegeknek mindarról, amit a védőoltásról tudni kell, s ő maga adja be a vakcinákat is a debreceni oltópontra érkezőknek. Kétszáz vakcinával készültek, de ha több kell, van elég oltóanyag. A főorvos szerint senkit nem küldenek el, de hozott oltóanyagot nem szívesen adna be, ugyanis arról nem tudható, hogy korábban megfelelően hűtötték-e.

Nagy az érdeklődés az oltópont szolgáltatása iránt az ÁNTSZ pécsi épületében, ahol a nyitás után fél órával már megtelt a váróterem. Az oltásokat beadó Kiss Gabriella tisztiorvos azt mondta: komoly forgalomra számít az oltásra kijelölt rendelőben. Megjegyezte, jelenleg kétszáz vakcina áll rendelkezésre, de ahogy fogy az oltóanyag, úgy töltik fel a készletet. A pácienseknek nem kell sorszámot húzniuk, a taj-kártyájukra viszont szükség van, ahogy egy, a személyes adatokra, esetleges ételérzékenységre, tartós betegségekre, allergiára vonatkozó kérdőív kitöltésére is.

© MTI - Oláh Tibor

A pénteken nyílt pécsi oltópontban először megjelent Polla Tibor praktikus okokkal indokolta, hogy miért az ÁNTSZ-hez és nem a háziorvosához ment beoltatni magát. Úgy vélte: az eljárás gyorsabb és a tisztiorvosi szolgálatnál biztosan van vakcina, így nem kell magának beszereznie. A népegészségügyi szolgálat egri kirendeltségén kialakított oltópontnál már nyitáskor sorban álltak az oltásra várakozók. Mint azt közülük többen elmondták: azért választották az oltópontot, mert így gyorsabban, kevesebb utánajárással kaphatják meg az oltást és még betegek közé sem kell menniük. A várakozóknak, akiktől társadalombiztosítási vagy lakcímkártyát kértek a helyszínen, nem kellett sorszámot húzniuk, érkezési sorrendben kapták meg a vakcinát, 3 ezer forintos térítés ellenében. Huszti Györgyike, a kirendeltség tiszti főorvosa elmondta: reggel nyolctól este nyolcig, mindig az igényeknek megfelelő számú személyzettel fogadják az oltásra várakozókat. Az oltópont az intézkedés visszavonásáig működik.

A szegedi kirendeltségen hárman várakoztak az oltópont nyitásakor péntek reggel, a következő órában azonban folyamatosan érkeztek az emberek. Az egyik oltásra váró a Szeged közeli Szatymazon élő férfi elmondta, azért választotta az oltóközpontot háziorvosa helyett, mert munkája miatt nem tudna délelőtt rendelő orvosához elmenni. A védőoltás beadása előtt a pácienseknek - akiknek nem kell sorszámot húzniuk - egy, a kórelőzményeket tartalmazó védőoltási lapot, illetve egy nyilatkozatot kell kitölteniük azt követően, hogy elolvasták a vakcina betegtájékoztatóját. Az oltópontban két orvos és két asszisztens dolgozik, és egy rövid vizsgálat - láz- és vérnyomásmérés, a tüdő és a szív meghallgatása, a torok ellenőrzése - után adják be a vakcinát a taj-kártyájukat bemutató pácienseknek.
   
Három érdeklődő volt eddig péntek reggel az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete kirendeltségén, Miskolcon. Ha valakinek nincs taj-kártyája, lakcímkártyát kérnek tőle. A helyi szakemberek úgy nyilatkoztak, elegendő orvosuk illetve asszisztensük van. A tapasztalatok szerint egyelőre érkezési sorrendben következnek az oltásra várók. Sorszámot nem kell húzni Miskolcon. A három érdeklődő egyöntetűen úgy nyilatkozott: azért választották ezt a helyszínt, mert a háromezer forint kifizetése után azonnal megkapják a vakcinát, nem kell a felírt recepttel a patikába "rohangálni, sorban állni", sok időt takarítanak meg.
   
Komárom-Esztergom megyében Tatabányán kezdte meg működését a megye első oltópontja, jövő héten minden kistérségben több oltópont nyílik. A tatabányai oltóponton már a nyitás előtt két érdeklődő várakozott, akik elmondták, azért jöttek ide, mert munkaidőn kívül a háziorvosuknál több próbálkozás után sem kerültek sorra. A jelentkezőket egy orvos kezdte oltani, de az oltást egészségügyi szakdolgozó is beadhatja. A várandós édesanyák és a 18 év alatti gyerekek számára az oltás térítésmentes.
   
A szolnoki oltópontot, amelyet az ÁNTSZ regionális központjában alakították ki, a péntek reggeli nyitás óta eddig négyen keresték fel - közölte Faragó Éva járványügyi osztályvezető. Az oltóhelyen a váltás miatt két orvos és két asszisztens várja a jelentkezőket, és 3 ezer forint ellenében beadják nekik a helyben tárolt vakcinát. Nagyobb érdeklődés esetén sorszámot kapnak az oltásra várók, hogy elkerülhessék a háziorvosoknál tapasztalható hosszabb várakozást. Faragó hangsúlyozta: a védőoltást biztonsági okokból csak a náluk tárolt készletből adják be.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt