szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Világszerte rengeteg ember életét mentené meg az élelmiszerek sótartalmának csökkentése. Számítások szerint ezt könnyebb elérni az élelmiszeripari ágazattal való tárgyalással, mint a sós termékek megadóztatásával. A számítógépes modellkísérletről az Annals of Internal Medicine számolt be.

A sok konyhasó fogyasztása egészségtelen, mert a túlzott nátriumbevitel emeli a vérnyomást, vizet tart vissza a szervezetben, csökkenti a verőerek rugalmasságát, ezért a szélütés, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség fontos kockázati tényezője. Szervezetünkbe a legtöbb nátrium a készen vásárolt ételekkel kerül: a kenyérrel, vagy a még sósabb a felvágottal és konzervekkel. 

Korábbi vizsgálatokban azt találták, hogy a kisgyerekeket nevelő családokban nem figyelnek erre a szempontra: a fiatal szülők olvassák el a legritkábban a készételeken föltüntetett adatokat a só- és zsírtartalomról, noha az a gyermekek szempontjából is fontos volna.

Crystal Smith-Spangler és munkacsoportja számítógépes modelt készítetett arra, miképpen alakulna a sócsökkentés az élelmiszeripar közreműködésével, megegyezés alapján, illetve akkor, ha ezt sóadó bevezetésével igyekeznének kikényszeríteni. Eredményeik szerint az élelmiszeripar együttműködésével az egészségügyi vezetés az amerikaiak sófogyasztását 9,5 százalékkal csökkenthetné, ami a 40-85 éves emberek körében 513 885 szélütést és 480 385 szívinfarktust előzne meg.

Számításaik szerint a sóadó bevezetése az ország területén élők sófogyasztását csak hat százalékkal mérsékelné. A kutatók szerint a túlzott nátriumhasználatot az iparban már eddig is több helyen adóztatták, ám az áremelkedés nem csökkentette az igényeket. Ráadásul a só olcsó, az élelmiszerek sótartalmát pedig azok bonyolult összetétele miatt nehéz kiszámolni, ami az adóztatás mértékének kiszámítását alaposan megnehezítené.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Mégsem káros a sófogyasztás?

A hosszú idő óta fennálló orvosi hiedelemmel ellentétben a New Yorki Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi karának kutatói szerint nem feltétlenül növeli a korai halál kockázatát, ha több sót fogyasztásztunk.

MTI Plázs

A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.

MTI Plázs

Gyomorfekélyt okozhat a túlzott sófogyasztás

A gyomorfekélyt, majd gyomorrákot előidéző állapot előbb alakul ki az átlagnál nagyobb mennyiségű sót fogyasztók körében, amennyiben eredetileg a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta panaszukat.