szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a nők mellrákszűrése bármilyen hatással lenne a halálozási arányra - közölték dán és norvég kutatók szerdán, újabb adalékot szolgáltatva a rutinszűrés szükségességéről zajló nemzetközi vitához.

A tanulmány a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában jelent meg. Karsten Jorgensen, a Nordic Cochrane Centre koppenhágai kutatója csoportjával az emlőrák miatti halálozási arányok éves változását hasonlította össze Dánia két régiójában, ahol van szervezett szűrőprogram, valamint az ország többi részén, ahol nincs.

Megállapították, hogy az 55-74 éves korosztályban évente 1 százalékkal csökkent a mellrákos halálozás a szűréssel bíró, míg 2 százalékkal a nem szűrt területeken. A 35-54 éves korcsoportban a halálozási arány éves csökkenése 5, illetve 6 százalék volt a szűrt, illetve nem szűrt országrészekben.

Az emlőtumor világszerte a vezető rákos halálok a nők körében, évente 519 ezren halnak meg miatta. A fejlett országokban jelenleg általában 40 vagy 50 éves kor fölött kínálnak rendszeres, évente vagy kétévente végzett mammográfiás szűrést a nőknek annak reményében, hogy a korán felfedezett daganat kezelése hatékonyabb lehet. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Rákszűrés: az is kiderülhet, ami láthatatlan

Izraeli kutatók egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel könnyedén diagnosztizálhatók a szabad szemmel nem látható bőrdaganatok, köztük a melanóma (festékes bőrrák) is.

hvg.hu Plázs

Szűrésbiznisz: a vizsgálatok néha többet ártanak, mint használnak?

Miközben a hazai orvosok arra figyelmeztetnek, rosszul tesszük, ha nem járunk szűrésekre, német kutatók meglepő eredményeket közöltek: bizonyos esetekben nemcsak fölöslegesek, hanem károsak is a megelőzést szolgáló vizsgálatok. Néhány héttel ezelőtt a Der Spiegel című német hetilap címlapsztoriban foglalkozott e szűrésekkel. Cikkünkben összefoglaljuk a lap vizsgálatainak eredményeit.

MTI Plázs

Ellentmondásos eredmények a prosztatarákszűrésről

Nem vet véget a prosztatarák általános szűrésének szükségességéről szóló vitának az Európában és az Egyesült Államokban lefolytatott két legutóbbi tanulmány, melyek ellentétes eredményt hoztak.

Levélben kéri Orbán Viktort a PDSZ, rendelje el a teljes digitális oktatást

Levélben kéri Orbán Viktort a PDSZ, rendelje el a teljes digitális oktatást

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW