szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev is támogatja az észak-kaukázusi körzet turizmusának fejlesztésében élenjáró...

Az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev is támogatja az észak-kaukázusi körzet turizmusának fejlesztésében élenjáró klaszterek (tárulások) létrehozásának előzetes terveit. A szakemberek szerint legalább 450 milliárd rubelre lenne szükség a fejlesztések megvalósításához. Ennek 12 százalékát az orosz állam állná. A pénzt nem közvetlenül a költségvetésből utalnák át, hanem különleges gazdasági zónákat hoznának létre, ahol adó- és vámpreferenciákat biztosítanának. A projekt megvalósításához szükséges tőke előteremtését orosz és külföldi magánbefektetőktől várnák az elképzelések szerint. Az új pihenő-üdülőláncok létrehozása az idegenforgalom fellendítése mellett növelné a munkaerő foglalkoztatottságát, ami e térségben ma még problémát okoz. A grandiózus tervek több mint 163 ezer új munkahelyet biztosítanának. Ez azért is fontos, mivel az Észak-Kaukázusban él az ország lakosságának 12 százaléka.


A kedvező természeti adottságok máris rendelkezésre állnak, mivel a Kaukázus vidéke a vadregényes hegyek, hegycsúcsok mellett gazdag hévizekben. Ez a kiránduló-, kalandturizmuson kívül a gyógyturizmus fellendítését is elősegítené. Az Elbrusz 5600 méter feletti csúcsa jelenleg is az alpinisták egyik kedvenc célpontja. A Kaszpi-tenger melletti üdülőhelyek infrastruktúrájának fejlesztése pedig a Fekete-tenger népszerűségével vehetné fel a versenyt.

Természetesen van mit felfedezni a sokaknak titokzatos Kaukázusban. Pár évvel ezelőtt a Magas-Kaukázus hegyi auljaiban (falvaiban) jártam, ahol olyan emberekkel találkoztam, akik rajtam kívül még európait sem láttak. Szívesen invitáltak száklyájukba, ahol az eresz alatt téli tüzelésre szánt marhatrágya száradt. A kaukázusi terített asztal kincseivel, sajttal, vajas lepénnyel, birkahúsból készült saslikkal, gránátalmával, szőlővel, s egyéb gyümölcsökkel kínáltak. A vendégszeretet jeleként kardélre húzott, sült báránymájat tálaltak fel, miközben szó esett az itt élő avarok és a magyarok „rokonságáról” (még nem tisztázta a tudomány, a Kárpát-medencét egykor benépesítő eurázsiai avarok milyen kapcsolatban álltak a Kaukázusban élő avarokkal).

Meglepő, számunkra kevésbé ismert történelmi vonatkozás nyomára is bukkantunk a Kaukázus kapujában, a Kaszpi-tenger melletti Mahacskalában. A „hegyek országát” jelentő Dagesztán fővárosának egy „Magyar hősök” nevű utcája is van. A város melletti halfeldolgozó üzem közelében szerény emlékmű emlékeztet, hogy a városért folytatott harcokban magyar hadifoglyok is életüket vesztették.

A múlt legjelentősebb kaukázusi nevezetessége igazi kuriózum. A több mint ötezer éves Derbent városa 2003 óta szerepel az UNESCO Világörökség Listáján. A stratégiai szempontból mindig jelentős város komoly szerepet játszott az iszlám vallási, kulturális és művészeti értékeinek elterjesztésében. Nevezetességei közül kiemelkedik a Kaszpi-tengerig lenyúló VI. századi párhuzamos városfal, s ezen belül a kőerődítmény-rendszer a várral, melyek együttes hossza több mint 40 kilométer. Az archeológiai kutatások megerősítik, hogy a fallal körülvett terület a jelenleginél is nagyobb lehetett, mivel a kőfal folytatása a tengerben található. A hely történelmi légkörét emelik, s igazi keleties hangulatot adnak a vár mellett megrendezett szőnyegvásárok, ahol értékes, kézzel csomózott szőnyegeket árulnak.


Tóth Sándor

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

A világ 10 legszexibb országa

Nem tudni, pontosan mitől válik egy ország vonzóvá a turisták szemében, hiszen a műemlékek, a múzeumok, a...

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Nagy gazdasági reformot jelentett be az olasz miniszterelnök a járványkezelés miatt

Nagy gazdasági reformot jelentett be az olasz miniszterelnök a járványkezelés miatt

Ismét ezrek tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen

Ismét ezrek tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen