szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 55 és 64 éves kor között elvégzett részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) 43 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák miatti halálozást - közölték szerdán brit kutatók.

A 16 éven át tartó követéses tanulmányban több mint 170 ezer ember vett részt Nagy-Britanniában, megállapításait a The Lancet című orvosi szakfolyóirat legutóbbi száma tette közzé. A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakrabban diagnosztizált ráktípus, évente egymillió fölötti új esettel és mintegy 600 ezres halálozással. A rák az esetek túlnyomó többségében a vastagbélben lévő adenomákból, vastagbélpolipokból fejlődik ki, amelyek a népesség 20-30 százalékánál előfordulnak.

A végbél és a vastagbél alsó szakaszának tükrözéses vizsgálata, a szigmoidoszkópia néhány perc alatt elvégezhető, és a fellelt kinövések a hajlékony vezetékkel bejuttatott eszköz segítségével azonnal eltávolíthatók. A vizsgálat kevésbé invazív - és kevésbé költséges -, mint a teljes kolonoszkópia, amelyben a vastagbél egészét áttekintik. Jelenleg sok országban a vastagbélszűrést a székletből esetlegesen kimutatható vér alapján végzik. Mint igazolták, az eljárás bevezetése 15 százalékkal csökkenti a halálozási arányt.

A most ismertetett tanulmányban az 1994 és 1999 között toborzott 170 432 férfit és nőt két csoportba osztották a kutatók. Mintegy harmaduknál végezték el a szigmoidoszkópiát, a fennmaradó kétharmad pedig a kontrollcsoportot alkotta. A követés ideje alatt a betegség 33 százalékkal kevesebbszer fordult elő a szűrésen átesett csoportban a kontrollcsoportban lévőkhöz képest, a halálozás pedig 43 százalékkal volt alacsonyabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Génhiba okozhatja a vastagbélrákot

Amerikai kutatók rátaláltak egy génre, amely szorosabb kapcsolatban áll a vastag- és végbélrák kialakulásával, mint az eddig vizsgáltak - derül ki egy a napokban közölt tudományos cikkből. Az Egyesült Államokban a vastag- és végbélrák okozza a második legtöbb halálesetet a rákos betegségek közül.

hvg.hu Plázs

Vastagbélrák: hogyan kerülhető el a legrosszabb?

Az elmúlt évtizedekben nőtt a vastag- és végbéldaganatos megbetegedések száma. Itthon a második leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, évente egy kisebb városnyi lakosság halálát okozza. Míg tíz-tizenkétezerre tehető azon betegek száma, akik a tumor műtéti eltávolítása után sztómával kénytelenek élni.

MTI Plázs

Csak a nőket védi a kávé a vastagbélráktól?

Korábbi tanulmányokkal ellentétben egy új áttekintő vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védőhatását vastagbél- és végbélrák ellen - közölték bostoni kutatók az International Journal of Cancer című szaklap áprilisi számában.

MTI Plázs

Idén elindul a vastagbélrák-szűrés

Idén elindul a vastagbélszűrés Magyarországon, elsősorban a veszélyeztetettnek számító 50 és 70 év közötti férfiaknak és nőknek, egyelőre 40-75 ezer embernek - derül ki abból a tájékoztató anyagból, amelyet az Egészségügyi Minisztérium készített az Országgyűlés egészségügyi bizottságának.

Plázs

Vastagbélrák: szakmai vita gátolja a szűrést

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kritikát fogalmazott meg a szűrőprogramok hatékonyságával kapcsolatban. Szakmai jellegű vita akadályozza a vastag- és végbélrákszűrés hatékonyságát Magyarországon.

Homofób botrány középpontjában az észt belügyminiszter

Homofób botrány középpontjában az észt belügyminiszter

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A debreceni fociklub két kaszinóban is tulajdonos, ám most kivásárolják őket

A debreceni fociklub két kaszinóban is tulajdonos, ám most kivásárolják őket