szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

SultanahmetIsztambul történelmi negyede, az egykori Bizánc területe.

Sultanahmet
Isztambul történelmi negyede, az egykori Bizánc területe. Vannak olyan épületek, melyeket számtalanszor láthatunk fényképen, tévében, de aztán élőben mégis sokkal jobban elvarázsolnak. A Hagia Sophia és Kék Mecset vagy a föld alatti Cisterna Basilica egész biztosan ilyen. Ne riasszon el minket a turistacsoportok tömege sem, aki Isztambulban jár, ezeket kötelező megnéznie. Vásárolni, enni vagy szórakozni viszont még véletlenül se itt akarjunk.

©

Chora templom
Ha még a Sultanahmet után sem untuk el a műemlékeket, mindenképpen érdemes ellátogatni ebbe a városközponttól távolabb fekvő kis ortodox templomba. Egyrészt itt maradtak meg a legszebb  bizánci mozaikok, másrészt a Chora egy gyönyörű, mégis kevesek által felkeresett részén fekszik a városnak. Csupán egy saroknyira a theodosiusi városfalaktól, melyekre ha felkapaszkodunk, egész Isztambul egyik legszebb panorámáját élvezhetjük.

©

Nagybazár
Ma már kizárólag a turistáknak szánt szuvenírek alkotják itt az áruválasztékot, és bár az eredeti épület teljes egészében megmaradt, a hangulata inkább emlékeztet egy európai bevásárlóközpontra, mint egy közel-keleti bazárra. Ennek ellenére többnyire igazán minőségi, sőt helyenként művészi kivitelű kézműves remekeket lehet itt beszerezni (a vízipipáktól kezdve, a csodalámpákon keresztül, a perzsaszőnyegekig), igaz nem olcsó áron.

©

Balik Ekmek
Az igazi isztambuli specialitás, a friss, ropogós halas szendvics. Minden kompállomáson kapható, annak is feltétlenül érdemes kipróbálnia, aki eddig úgy hitte magáról, hogy nem szereti a halat. Talán a legfinomabb a Galata torony alatti Karaköy kompállomáson kapható.

©

Az ázsiai oldal
Azok a turisták akik rövidebb időt töltenek el Isztambulban, rendszerint nem jönnek át az ázsiai oldalra, vagy ha igen, akkor is csak egy gyors körültekintésre. Való igaz, az ismertebb műemlékek nagyobb része az európai oldalon található. Az isztambuli közmondás szerint „dolgozni és mulatni Európában kell, de lakni Ázsiában”. Ha már nagyon besokalltunk az őrült forgalomtól és állandó hangzavartól, szálljunk fel egy kompra és hajókázzunk át a Boszporuszon Kadiköybe vagy Bostanciba, ahol az isztambuli gazdagok laknak. Gyönyörő kertesházak, elegáns sétálóutcák, gondozott parkok. Tényleg olyan, mintha egy másik kontinensre érkeztünk volna.

©

Taksim
Bárhová is próbálunk meg eljutni Isztambulban, a Taksim teret érinteni fogjuk, úgyhogy jobb, ha megbarátkozunk vele. A nappali forgalomban talán nem a leszebb látvány, de ahogy lemegy nap, egyből megváltozik a véleményünk. A város éjszakai életének egyértelműen a Taksim és a környező utcák jelentik a központját. Sőt, gyakorlatilag Isztambul majdhogynem összes bulihelye itt van egy kupacban. Minden egyes ház minden egyes emeletén különböző bárok és diszkók találhatóak, melyekben minden létező zenei irányzat és szubkultúra fellelhető.

©

Kokorec
A másik idehaza kevéssé ismert török ínyencség a pacalos gyros. Elég bizarrul hangzik, talán a döner kebappal, meg a baklavával etetett embernek egyenesen taszító, ezért nem terjedt el Magyarországon. Pedig az élmény igenis megér egy próbát! A kokorect első látásra úgy különböztethetjük meg könnyen a döner kebaptól, hogy a kebap esetében a hús mindig függőleges, míg a kokorecnél a feltekert birkabél vízszintes nyárson forog.

©

Focimeccs
Ha van egy kis időnk, hogy ráhangolodjunk a török néplélek hullámhosszára, akkor kilátogatunk egy futballmeccsre, ott mindent ömlesztve kapunk majd. A török igazi fociőrült nemzet, ebben talán még a spanyolokon is túltesznek. Ha focimeccs megy, az emberek bevásárlóközpontban, kávézóban, vagy csak az utcán egy kirakat előtt is fürtökbe verődve drukkolnak a televízióképernyők előtt. Nem is csoda: Isztambulnak három nemzetközileg is jegyzett focicsapata is van, a Galatasaray (stadion Mecidiyeköyben), a Fenerbahce (az ázsiai oldalon) és a Besiktas (Besiktasban).

©

Tophane
Ha estefelé egy kis lazításra vágyunk - mondjuk egy vízipipa mellett elkortyolgatánk pár pohár almateát -, akkor ne a Taksim túlzsúfolt bárjaiba menjünk, főleg ne a Sultanahmet turistavadász éttermeibe. A helyi fiatalok legkedveltebb találkozóhelyei a Boszporusz partján a Tophane mecset melleti szabadtéri teázók és vízipipás helyek. A Sultanahmetből átszállás nélkül elérhetőek villamossal, és áprilistól rendszerint egész októberig nyitva tartanak.

©

Héttorony
Kevesen tudják, de az Egri csillagok történetében szereplő hírhedt börtön-erőd a mai napig teljes épségben áll a Márvány tenger partján. Bár az épületet néhány helyen láthatóan csak a galambürülék tartja össze, szerény összegű belépődíj ellenében az egész bejárható. Így a bástyákról ugyanazt a kilátást csodálhatjuk, amelyben Török Bálint és Majláth István is gyönyörködhetett, jó hosszú ideig. Az itt raboskodó magyarok emlékét egy – a maga nemében a világon alighanem egyedülálló – kerekekre szerelt, hordozható emléktábla őrzi. Aki nem hiszi, járjon utána...

©

szumpapu.blog.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy hete nincs fűtés egy gyömrői iskolában, kabátban tanulnak a gyerekek

Egy hete nincs fűtés egy gyömrői iskolában, kabátban tanulnak a gyerekek

Mi lesz a fonttal, ha Boris Johnson veszít?

Mi lesz a fonttal, ha Boris Johnson veszít?

Azonnali hatállyal menesztették a pécsi vagyonhasznosító vezérigazgatóját

Azonnali hatállyal menesztették a pécsi vagyonhasznosító vezérigazgatóját

Hozott egy új szabályt a YouTube, sokkal jobb hely lehet belőle

Hozott egy új szabályt a YouTube, sokkal jobb hely lehet belőle

Kétszer fizettek ugyanazért az épületért Matolcsyék

Kétszer fizettek ugyanazért az épületért Matolcsyék

3800 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon, és ez komoly baj

3800 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon, és ez komoly baj