szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A teljesség igénye nélkül lássunk hát néhányat New York híres parkjai közül: High Line  A High Line Manhetten...

A teljesség igénye nélkül lássunk hát néhányat New York híres parkjai közül:

High Line 

A High Line Manhetten legújabb és egyben legmagasabb parkja, a Gansevoort Street-től (Meatpacking District) egészen a 34. utcáig nyúlik el a nyugati oldalon. Nem akármilyen parkról beszélünk ám, a High Line egy 1.45 mérföld hosszú magasvasúti sín helyén került kialakításra, eredetileg az 1930-as években épült, azért, hogy veszélyes teherszállító vagonokat felemeljék Manhattan utcái fölé.

Az első körben átadott parkszakaszt 2009 óta élvezhetik a látogatók, a High Line legújabb részét nem is olyan régen, 2010 elején adták át. A tervezők - felhasználva az eredeti magasvasúti síneket - a korábban teljesen elhagyatott ipari területet gyönyörű, modern zöldellő parkövezetté varázsolták. A James Corner Field Operations legjobb tájépítészei, Diller Scofidio+Renfro a betondzsungel felett ívelő modern zöldövezetet álmodtak meg, pazar növényzettel, kanyargó ösvényekkel, fix és mozgatható padokkal és ultramodern világítóberendezésekkel.

Ha kedvünk tartja, akkor a Gansevoort Street-től egészen a 20. utcáig megszakítás nélkül sétálhatunk végig, s 30 láb magasból szemlélhetjük az utcán hömpölygő tömegeket és a forgalmi dugókat. A park most is folyamatosan bővül, végleges nagysága másfél mérföldre van tervezve, átívelve a Meatpacking District, West Chelsea és a Clinton/Hell's Kitchen felett.


Prospect Park

New York leghíresebb parkja a Central Park (melyről cikkünkben lejjebb olvashat), de ha bármelyik brooklyni lakostól megkérdezzük, hogy melyik a kedvenc zöld területe, egészen biztosan a Brooklyn szívében, 96 hektáron elterülő lévő Prospect Parkra fog szavazni. Ha már a Central Parkot említettük, a Prospectet egyébként ugyanaz a híres építészduó, Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux tervezte.  

A parkban van egy 36 hektáros hatalmas füves terület (Long Meadow), egy komplett erdő, illetve Brooklyn egyetlen állatkertje, közel 400 lakóval (80 állatfaj). A Prospect számos rendezvénynek, koncertnek ad otthont, és egy különleges antik körhinta is található benne. Mindemellett egy teljesen felszerelt - szabadtéri és fedett - pályákkal rendelkező teniszcentrum is található a parkban. A Kensington Stables istálló és lovas iskola is várja a kezdő és haladó lovasokat egyaránt, az egészen picik pedig pónilovakon lovagolhatnak.


Central Park

Az Egyesült Államok leglátogatottabb városi parkja  a Manhattan kellős közepén elterülő 341 hektáros Central Park, ami ősfáival, zöld mezőivel, kis tavacskáival és csodás bimbódzó virágaival valódi oázist nyújt a betondzsungel lakóinak. Az 1800-as évek közepén a már említett két híres építész Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux álmodta meg ezt a hatalmas zöld területet, ami nem csak a piknikek, a kocogás vagy éppen különféle szabadtéri labdajátékok kiváló helyszíne, hanem kulturális és építészeti kincsek özöne is egyben.

A Central Parkot évente Magyarország lakosságának három és félszerese, azaz 35 millió ember keresi fel. Területe 341 hektár, ez egész Manhatten 6 százalékát jelenti: ebből 61 hektárnyi vízterület, 101 hektár füves terület és 55 hektárnyi erdő (kb. 24 ezer fával). A parkban több, mint 275 madárfaj él, 900 padon pihenhetünk meg, a gyerekek pedig 21 játszótér közül válogathatnak.

A parkban gyakorlatilag százméterenként van valamilyen szobor, emlékmű vagy látnivaló, a legfontosabbak itt meg is találhatóak. Ha valóban nyugalomra vágyunk, akkor érdemes a hét kijelölt csendes zóna egyikét felkeresni, ezeken a helyeken tábla jelzi, hogy kifejezetten csendes, nyugodt terület, azaz nem használhatóak hangszerek, aki zenét akar hallgatni, csak fülhallgatóval teheti meg, kutyák nem jöhetnek be, nem szabad futni, biciklizni, lovagolni sem, és semmilyen csoportos sportfoglalkozás nem megengedett.


Battery Park

A New York méreteihez képest viszonylag pici, 10 hektáros Battery park Manhatten szigetének legdélebbi csücskében helyezkedik el, s a kikötőre néz. A több mint 200 éves Battery Park felbecsülhetetlen részévé vált a város történelmének, ugyanis 1855-ben a parkban Castle Garden lett a világ első úgymond „bevándorló raktára”. Évtizedekkel azelőtt, hogy Ellis Island megépült volna, több millió bevándorló érkezett a Battery Parkba Európából és máshonnan. Bár a park szerepe mára már megváltozott, az emberek a világ minden tájáról ellátogatnak ide azért, hogy megismerkedhessenek New York múltjával, és innen indulnak a kompok Ellis Island-re, valamint Liberty Island-re is.

A gyönyörű vízpart és virágoskertek miatt rengetegen szeretik a parkot. Ez a hely ugyanis ideális kiindulópont egy hosszabb sétára a Hudson folyó mentén. Útközben gyönyörködhetünk a csodás kilátásban (rálátni a Szabadság szoborra és New Jersey-re is), de még mókusokkal is találkozhatunk. A Battery Parkban rengeteg műemlék tiszteleg katonák, felfedezők, feltalálók, és a bevándorlók előtt.

-SzJ-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen

Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este